Dünya

Çin: 'ABD, evindeki silahlı şiddetle yüzleşmeli'

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD'de az daha gelişigüzel güneş yaşanmış olan silahlı saldırılara değinerek, “Silahlar ABD'deki füru ve gençlerin en şişman katili. ABD, evindeki silahlı şiddetle yüzleşmeli” dedi.

Çin: 'ABD, evindeki silahlı şiddetle yüzleşmeli'
08-06-2022 04:01

ABD'deki silahlı saldırılara az henüz herhangi müşterek gündüz yenileri eklenirken, Çin, ABD'de yaşanmış olan silahlı saldırılarla ait açıklamada bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, "Silahlı Şiddet Arşivi (The Gun Violence Archive) isminde genel ağ sitesi bu senenin haziran kocaoğlan başlarına denli dört yahut henüz müşterek tomar ferdin öldüğü veya yaralandığı türden minimum 246 silahlı atak gerçekleştiğini kaydetti. Bu da çabucak müşterek günde sayı farkı 1,5 olay anlamına geliyor. Bunlar, bu sabahleyin arama ettiğimde gördüğüm sonuç sayılardı” dedi.

“28-30 Mayıs arasında, ABD'de 300'ün üstünde silahla ait olay meydana geldi”
Söz konusu rakamları “korku verici” şekilde nitelendiren Zhao, “Şok edici sayıların gerisinde sayımsız dirilik kaybı ve aşırı sayıda yıkılmış familya var. 28-30 Mayıs arasındaki 72 saatte, ABD'de diyar çapında 300'ün üstünde silahla ait olay meydana geldi ve bunlar 130'dan müşterek tomar ferdin canına servet oldu” dedi.

ABD halkının çoğunluğunun hükümetten bu mevzuda harekete geçmesini ve böylesi trajedilere sonuç vermesini istediğini aktaran Zhao, “Son anketler, halkın iri çoğunluğunun silahlı şiddetin ehemmiyetli müşterek sosyal iş bulunduğunu düşündüğünü gösterdi. Pew Araştırma Merkezi'nin april ayında gerçekleştirdiği müşterek anket, ABD'lilerin yüzdelik 76'sının silahlı sertliği aşırı iri müşterek dava veya azda olsa ehemmiyetli müşterek dava şekilde gördüğünü ortaya koydu” dedi.

“Silahlar ABD'deki füru ve gençlerin en iri katili”

Michigan Üniversitesinin silahlı şiddet ilişkin gerçekleştirdiği müşterek araştırmaya yer veren Zhao, “Silahlar ABD'deki füru ve gençlerin en iri katili biçimine geldi. ABD gençliğinin yüzdelik 75'e vasıl kısmı, kitlesel silahlı saldırıların ehemmiyetli müşterek ruhsal gerilim deposu bulunduğunu bildiriyor” dedi.

“Her 3 ABD'li anne babadan 2'sinin okullarda kitlesel silahlı saldırılar dair endişeli”

Her 3 ABD'li anne babadan 2'sinin okullarda kitlesel silahlı saldırılar dair telaşlı bulunduğunu aktaran Zhao, “ABD hükümeti, evinde yaşanmış olan ağırbaşlı silahlı şiddet problemleriyle yüzleşmeli ve silahları arama dibine alıp sertliği engel kazanmak düşüncesince harekete geçmeli. (ABD) başkalarını tenkit buyurmak ve insanoğlu hakları namına gayrı devletlere dahil buyurmak namına şahıs dümen açığının üstesinden gelmeli" dedi.

ABD'de ilkokula planlı silahlı saldırıda 21 eş yaşamını kaybetmişti

ABD'nin Texas eyaletinde 24 Mayıs'ta Robb İlköğretim Okulu'na 18 yaşındaki Salvador Ramos kabilinden planlı silahlı saldırıda 19'u bebek kazanmak hemen hemen 21 kişi, Oklahoma eyaletine ilişkin Tulsa kentinde mevcut St. Francis Hastanesi'nde 2 Haziran'da planlı silahlı saldırıda ise 4 eş yaşamını kaybetmişti.

Virginia eyaletinde 5 Haziran'da müşterek cevaz partisinde çıkan silahlı arbedede ise 20 yaşındaki 1 dinç yaşamını kaybetmiş, 7 eş de yaralanmıştı. Pensilvanya eyaletine ilişkin Philadelphia şehrinde 5 Haziran gecesi planlı silahlı saldırıda 2'si koca 1'i eş kazanmak hemen hemen 3 eş yaşamını kaybetmiş, 11 eş yaralanmış, Tennessee eyaletinde arazi meydan Chattanooga kentinde mevcut müşterek cümbüş mekanının uğrunda 5 Haziran'da planlı silahlı saldırıda ise, 3 ferdin yaşamını kaybetmiş, 14 eş de yaralanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?