Dünya

BMGK'den Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sulh ve abra çabalarına destek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bir hale bağlı açıklamasında, sulh ve istikrarı motivasyon etmeye müteveccih millî ve diyalekt çabalara desteklerini yineledi.

BMGK'den Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sulh ve abra çabalarına destek
13-07-2022 09:04
New York

BMGK çeşidinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Güvenlik Konseyi üyelerinin, semt devletleri çeşidinden maruz sulh taahhütlere isnaden Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Büyük Göller branşında sulh ve istikrarı motivasyon etmeye müteveccih millî ve diyalekt çabalara destekleri bildirildi.

Açıklamada, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Angola Devlet Başkanı Lourenço'nun ev sahipliğinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başkanı Tshisekedi ile Ruanda Devlet Başkanı Kagame ortada meydana getirilen Zirveyi kıvançla karşıladı." ifadesine arazi verildi.

Güvenlik Konseyi üyelerinin, Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı'nın (ICGLR) çizdiği sefer haritası doğrultusunda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin şark bölgesindeki sulh süreciyle ilgilendiren namına belirlenen hedefleri derece etmiş olduğu ve değme dü tarafı da belirlenen sefer haritasını uygulamaya ve gerilimi dökmek düşüncesince mukteza hepsi adımları atmaya motivasyon etmiş olduğu belirtildi.

BMGK'nin, 20 Haziran 2022'de Nairobi'de planlı Doğu Afrika Topluluğu Devlet Başkanları'nın Doğu Afrika Topluluğu'nun doğusundaki sulh ve asayiş niteliğine bağlı Yedili Zirve ve Üçüncü Toplantısı Bildirisi'ni kıvançla karşıladığı vurgulandı.

Güvenlik Konseyi üyeleri, bölgedeki asayiş ve istikrarda çetin kazanılan ilerlemeyi aksine çevirerek bulunan insanca hali elan da kötüleştirme tehdidi zımnında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin şark illerinde silahlı ekip faaliyetlerinin artarak çoğalması mevzusundaki endişelerini de tekrarladı.

Ayrıca açıklamada, hepsi silahlı gruplardan, değme ayrışık sertliği hemen durdurmaları ve "Silahsızlanma, Terhis, Toplumu İyileştirme ve İstikrar Programına" şartsız namına katılmaları istendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?