Dünya

BM'den DEAŞ tehdidinin görmezden gelinemeyeceği uyarısı

BM, DEAŞ'ın Suriye'de Haseke'deki dam saldırısının arkası sıra yıldırı örgütünün yetiştiği ve tehdidin görmezden gelinemeyeceği uyarısında bulundu.

BM'den DEAŞ tehdidinin görmezden gelinemeyeceği uyarısı
28-01-2022 07:53
Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Terörle Mücadele Birimi Direktörü Vladimir Voronkov, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingte, Haseke'de yaşanmış olan akıbet olayın Suriye'nin kuzeydoğusundaki hapishaneler ve kamplarda tutulan DEAŞ çalışanları hastalığına arsıulusal can alıcı ortak çözüme aceleci gerekseme duyulduğunu ortak kere henüz gösterdiğini söyledi.

Bu hapishanelerde levent boylu süredir delik altında tutulan DEAŞ çalışanları ve şüphelilerinin akıbetinin anlaşılan olmadığına dikkati çekici Voronkov, Suriye ve Irak'taki üçüncü yurt vatandaşlarının kişi ülkelerine reddetme edilerek yargılanması icap ettiğini söyledi.

DEAŞ'ın büyümeye bitmeme etmiş bulunduğu ve tehlikenin görmezden gelinemeyeceği uyarısında mevcut Voronkov, Irak'taki istikrarsızlığın ve Suriye'de bitmeme fail çatışmaların bu alanı DEAŞ ve öbür yıldırıcı gruplar düşüncesince yeğleme edilen ortak arena biçimine getirdiğini belirtti.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli de BM Güvenlik Konseyi'nde ortak görüşme yaptı.

Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğrasa da DEAŞ'ın en dinamit şartlarda bile hücum düzenlediğine dikkati çekici Keçeli, yıldırı örgütüyle can alıcı ortak halde mücadelede düşüncesince duyu paylaşımı, ecnebi teşekkül çalışanlarının ülkelerine iadesi ve bu probleminin asliye nedenlerine inilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Türkiye'nin DEAŞ'ı alt etmek düşüncesince YPG/PKK yıldırı örgütünün kullanılmasının sorumluluk bulunduğu dair arsıulusal camiası yüz kere uyardığını hatırlatan Keçeli, ''YPG/PKK sivilleri gaye almaya, evlatları tabanca dibine almaya, hastanelere saldırmaya bitmeme ediyor...Bölgedeki kimi erkek oyuncular ise bu yıldırı örgütlerine işaret bağlıyor ancak dobra yıldırıcı yoktur.'' dedi.

YPG/PKK güdümündeki SDG'nin DEAŞ zanlılarını muhakeme etmek düşüncesince arsıulusal mekanizmalar tevlit girişiminin hem arsıulusal hukuku gizlemeden ihlal ettiğini aynı zamanda avantajsız ortak yürütüm bulunduğunu anlatım fail Keçeli, ''Yabancı yıldırıcı savaşçıları adalete konfirmasyon etmenin yegâne yolu onları ülkelerine reddetme etmek.'' değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?