Ekonomi

Bireysel emeklilikle ilgili kanun teklifi, Genel Kurul'da kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda vazifeli ve emekliye ek zam, aşamalı natürel taş yağı lambası lambası tarifesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında tensikat içeren yasa teklifi kabul edildi.

Bireysel emeklilikle ilgili kanun teklifi, Genel Kurul'da kabul edildi
19-01-2022 22:53

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı. Teklife göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, veznedar nezdindeki ecnebi iklim özek bankalarına ilgilendiren para, alacak, mal, doğruluk ve mevcudat haczedilemeyecek, üstlerine ihtiyati hazırlık yahut ihtiyati haciz konulamayacak.

BES'te belli müşterek müddet bulunmuş katılımcılara, azda olsa ifa kabul etme olanağı sağlanacak, yüzdelik 25 kendisine belli başlı bulunan mutluluk yardımı payı yüzdelik 30'a yükseltilecek. 45 gözyaşı üstü katılımcılar da istem etmeleri biçiminde bizatihi inzimam sistemine müdahale edilebilecek. BES'e ödenen ulama paylarına müteveccih meydana getirilen düzenleme, sistemde toprak meydan katılımcılara da uygulanacak. Cumhurbaşkanı, Türk Lirası vadeli tevdiat ve iltihak hesaplarında ödenecek dayanak noktası tutarı, hesaplama yöntemi ile destekten yararlanacak esas isim kapsamını belirlemeye, sonuncu matematik açım tarihini öne çekmeye yahut 31 Aralık 2023'e denli uzatmaya çıkışlı olacak.

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM, KADEMELİ DOĞAL GAZ SATIŞI

Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde 1 Ocak- 30 Haziran 2022 devri düşüncesince uygulanacak artım payı yüzdelik 5'ten yüzdelik 7,5'e yükseltilecek. Gelir ve maaş ödemesi yapılanlara 1500 teklik kendisine öngörülen maaş minimal ifa ücreti 2 bin 500 liraya çıkartılacak.

BOTAŞ çeşidinden lehçe ve iklimsel şerait dikkate alınarak il yahut semt bazında aşamalı katıksız katıksız taş yağı lambası satı fiyatı uygulanabilecek. Sanayi Sicil Belgesi'ni taşıyan ve çalışarak istihsal faaliyetiyle iştigal fail ve dış satım karşıcı kurumların bahis konusu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlarına Kurumlar Vergisi payı 1 puanlık indirimle yüzdelik 20 adına yüzdelik 19 kendisine uygulanacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?