Gündem

Batı Karadeniz'in tek kadın ekspertizi hem usta hem patron

Düzce'de 3 sene ilk açmış olduğu oto ekspertiz dükkanında hem usta hem patron bulunan Mübin Keleş, vasıtaların kontrollerini inceden inceye yaparak görenleri kendine fanatik bırakıyor. Batı Karadeniz'in tek kadın oto ekspertiz ustası, azmi ve hırsıyla da ölçüm topluyor.

Batı Karadeniz'in tek kadın ekspertizi hem usta hem patron
12-12-2021 11:23

Düzce'de canlı 30 yaşındaki Mübin Keleş, senelerce değişik sektörlerde çalıştıktan sonradan sanayide düzentileme sonucu aldı. 3 sene geçmiş endüstri sitesine oto ekspertiz dükkanı açan Keleş, bu bölgede kendisini geliştirdikten sonradan usta oldu. Batı Karadeniz'in tek kadın oto ekspertiz ustası bulunan Keleş, koca hâkim mesleğini başarıyla sürdürüyor. Sabah er saatte işinin başına sabık Keleş, müşteri ve satıcıların getirmiş olduğu vasıtaların kontrollerini yaparak, raporunu hazırlıyor. Mesleğini isteyerek yürüteç Mübin Keleş, görenleri kendine fanatik bırakıyor.

"Ortamda benim olmam kavgayı engelliyor"

Araçların problemlerini bilmeyen müşteri ve satıcıların ortada ekspertiz muayenesi ondan sonra ağız dalaşı çıktığını kail Keleş, "Bence sanayide beraberinde kadının olması mükemmel beraberinde durum. Çünkü ortamdaki gerginliği, kabalaşmayı ve öbür dört başı mamur problemleri hanımlar kendisine sünger kadar çekmiş oluyoruz. Bazen dükkanda insanoğlu bozuk yahut aksi güçlü olsa, benim olmam kavgayı engelliyor. O sebepten dolayı sanayide kadının olması aşırı önemli. Hele ki ekspertiz kadar ayrıntı talip beraberinde işlemde kadının gözü ve sağ açıklık şimdi çarpıcı olmaktadır diyerek düşünüyorum. Batı Karadeniz sahasında de bilgilerime göre benden ayrıksı kadın oto ekspertizi yok. Olsa bilirdim, onlarla irtibata beğenilen görüşürdüm" halinde konuştu.

"En dobra yapabildiğim iş sanayide olmak"

Ailesinin de otomotiv sektöründe olduğunu, bundan dolayı araçlarla ilgilenmeyi sevdiğini kail Keleş, "Ailemiz filhakika otomotiv sektöründe çalışkanlık yürütüyor. Bende bu sektörden değişik beraberinde cümle yapabilir miydim bilmiyorum. Geçmişte şimdi değişik işlerde çalıştım. Ama en bahtiyar olduğum, hakkıyla en dobra yapabildiğim iş sanayide olmak. Oto ekspertiz sektöründe idman beni aşırı bahtiyar ediyor" dedi.

"Araçların gelişigüzel noktasını arama ediyoruz"

Mübin Keleş, dükkana getirilen araçları öbür ustaları ile beraberce inceden inceye arama ettiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Bir taşıt buraya ulaştığında en herşeyden ilk olarak kaporta ve boya aksamını arama ediyoruz. Değişen, boya ve parçalarını doğrulama ediyoruz. Daha sonradan madun çatı ve yukarı çatı motosiklet mekaniklerini arama ediyoruz. Bazen satıcı, aracındaki biraz zerre kendince bilim sahibi olamayabiliyor. Alıcı ve vandöz da araçtaki sorunu burada öğrendiği düşüncesince etraf ortada yüklülük oluyor, bu kadar vakalara aşırı tanık oldum. Şahıslar zat aralarında tartışıyor, bağrışmalar oluyor. Bende anca halde aşırı beraberinde tomar müdahalede bulunamıyorum. Taraflar gazaplı halde birbirlerine saldırdıkları anda beraberinde tomar beraberinde bilinçlilik yapamıyorum, elimden beraberinde bilinçlilik gelmiyor. Bazı vakitler sesimi güçlü duyuramadığım oluyor. Ama naşir kadın edinmek bu hüküm vakalarını yüzdelik 80 oranında indiriyor."

"Aracı aşırı dobra bilseniz güçlü ekspertize gidin"

Araç alacaklara ehemmiyetli uyarılarda mevcut Keleş, laflarını şöyleki noktaladı:

"Aracı kardeşinizden almaktadır olsanız da, otomobilin geçmişini aşırı dobra biliyor olsanız da, ayrıca bakir taşıt almaktadır olsanız güçlü behemehâl ekspertiz yaptırın. Bazen bakir araçlarda tıra indirilip, bindirilirken muhtelif sorunlar olabiliyor. Boyalı, dernekevi boyalı, ezik, çizik, çökmüş vs. kadar vasıtalar olabiliyor. 2. el taşıt sektöründe de değişik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde dükkanımıza beraberinde taşıt getirildi. Beyefendi ara bulucu eşinin kardeşinden almış ve taşıt bitik çıkmıştı. Alan kişi, 'Ben bunu eşime de söyleyemem, eşimin kardeşine de söyleyemem' diyordu. Keşke ara bulucu almadan geçmiş ekspertize getirseydi. Yaklaşık 50 bin liraya DOĞRU beraberinde dokunca kaybı evet ve aşırı beraberinde tomar bilakis satması gerekti. Böyle beraberinde durumla karşılaşmamak, paranızı hüsran etmemek ve aşırı şimdi önemlisi akıllıca oranda ifa gerçekleştirmek düşüncesince behemehâl araçlarınızı ekspertize götürmenizi öneriyoruz."

Enes Bektaş - Selçuk Akyol
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?