Yaşam

Balıkesir'in yüzyıllık 'Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği' coğrafi işaretle tesci

Balıkesir'in Savaştepe ilçesine ilişkin rustik Sarıbeyler Mahallesi'nde, seferberlik çöreğinin coğrafi işaret tescili yapıldı.

Balıkesir'in yüzyıllık 'Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği' coğrafi işaretle tesci
20-09-2022 14:02
Balıkesir

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden meydana getirilen açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesince Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) meydana getirilen tescil başvurusu sonuçlandı.

"Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği" adıyla tescillenen ürünle Balıkesir'in coğrafi işaret sayısı 16'ya yükseldi.

Muharebe yıllarında semt halkının ortak araya gelmiş olarak toplamış olduğu un, yoğurt, zeytinyağı, diyabet hastalığı ve tarhana çorbası çorbası mayasıyla hazırladığı seferberlik çöreği, yemeni biçim verilerek yıkanmış ateşlilik bulanıp odun ateşinde pişirildikten sonradan serin ortak yerde kurutularak 2-3 ay bozulmadan saklanabilecek duruma getirildi. Böylece o devirde cephede savaşçı askerlere, derinlemesine müddet bozulmadan dayanabilecek inandırıcı ve besleyen besin sağlandı.

Bükdere müzelik ten ayran peyniri, camız kaymağı, Balıkesir kaymaklısı ve Balya sadeyağ düşüncesince danışma işlemlerini bütünleyen Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, "Susurluk kokoreci", şehre saf mahsul ve tariflerin arazi almış olduğu 30 çeşidiyle "Balıkesir kahvaltısı" ile "Havran inciri"nin tesciline müteveccih başvurma hazırlıklarını sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?