Ekonomi

Bakan Varank: Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü edinmek istiyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank "63 milyon titrem korindon rezervine cemaat bulunan devletimizde acemi ortalık kontrolleri sürüyor. Bu rezervleri de ülkemize kazandırmak, alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü peyda etmek istiyoruz" dedi.

Bakan Varank: Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü edinmek istiyoruz
03-03-2022 13:42
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul'da planlı ALUEXPO 7. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu'nun açılışında meydana getirdiği konuşmada, bu sene fuara müstevli şartlarına karşın 29 ayrımlı ülkeden 348 şirketin katıldığını ve dalında Avrasya’nın en büyük, Avrupa’nın ise ikinci iri fuarının gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin devamlı dünkü sınamalarla erinç karşıya kaldığına dikkati çekici Varank, "2008 toptan konuşu krizi, Amerika ile Çin ortada başlayıp dünyaya yayılan tecim savaşları, Kovid-19 pandemisi derken deminden de asıl yanında savaşla beniz yüzeyiz. İşte bu konjonktürden Türkiye yerine maatteessüf tığ de etkileniyoruz. Ekonomimiz etkileniyor, sanayicimiz etkileniyor, vatandaşımız etkileniyor.

Ancak tığ dört başı mamur bu yaşananlara rağmen, krizlerden minimum çarpılmak ayrıca oluşabilecek potansiyeli değerlendirebilmek düşüncesince proaktif adımlar atmaya uyanıklık gösteriyoruz. Özellikle üreticilerimizin yaşanmış bulunan süreçlerden minimum hasarla çıkmasına yardım sağlayacak politikalar uyguluyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen iktisat anlayışımız ve esirgemez sanayicilerimizle inşallah bu canlı süreçleri de en endamsız sürede atlatacağız." ifadelerini kullandı.

"Tüm zorluklara karşın Türkiye zımnında kararlılıkla bitmeme ediyor"

Bölgede yaşanmış bulunan tamamı zorluklara karşın Türkiye'nin zımnında kararlılıkla bitmeme ettiğini dile getiren Varank, şunları aktardı:

"Ekonomimiz 2021 yılının sonuç çeyreğinde yüzdelik 9,1, sene genelinde ise yüzdelik 11 büyüdü. G-20, OECD ve AB devletleri ortada en efdal faiz oranını ele geçiren diyar olduk. Burada müjdeli bulunan bap sanayimizin bu büyümeyi sırtlıyor olması. Sınai hasılamızdaki faiz yüzdelik 16,6 yerine gerçekleşti. İstihdam tarafında da ağır yanında çoğalma var. Geçtiğimiz sene yanında geçmiş yıla gereğince istihdam edilenlerin sayısı 3,2 milyon arttı.

İşsizlik payı yüzdelik 11,3’e geriledi. Yüzde 95’i endüstri mamüllerinden oluşan ihracatımız rastgele ay dünkü rekorlar kırıyor. Ocak ayında 17,5, gücük ay ayında ise 20 bilyon dolarlık dış satım yaptık. Son 12 ayda 231 bilyon doları eline geçirmiş görünüyoruz. Enflasyonun dizginlenmesiyle bu arada türkiye hayattaki evveli 10 iktisat olma hedefine kararlılıkla ilerleyecek. Vatandaşımızın refahı da gene çabuk yanında biçimde yükselişe geçecek."

Türk alüminyum piyasasının Avrupa'nın ikinci iri tedarikçisi bulunduğunu anımsatan Varank, "2021 senesinde sektör 5,1 bilyon dolarlık ihracata imza attı. Tabi burada yanında geçmiş yıla gereğince elde edilmiş yüzdelik 70’lik dış satım artışını da çelimli biçimde vurgulamamız gerekir. Bilhassa sonuç yıllarda yakaladığımız ivme ile hayattaki pozisyonumuzu aşırı hâlâ geliştirebileceğimizi öngörüyoruz." dedi.

Hafif eşyalara bulunan ihtiyacın artmasıyla bu arada alüminyum bundan sonra rastgele bölgede yayılmış biçimde kullanıldığını tabir fail Varank, bu bağlamda Türkiye'deki potansiyelin dobra kullanımı icap ettiğini vurguladı.

Alüminyum piyasasının sunulan desteklerden olağandan yararlanma fail yanında sektör olduğuna dikkati çekici Varank, şimdiye derece kalkınma ajanslarıyla 29 plan yaptıklarını, sonuç 20 yılda TÜBİTAK’la alüminyum sektöründeki 391 projeye 241 milyon liralık dayanak noktası verdiklerini bildirdi.

Diğer yandan yeşil dönüşümün, alüminyum piyasasının de en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bir tanesini oluşturduğunu ve bu çerçevede bu sahanın ahenk projelerine başlamış halde olduklarını tamlayan Varank, bu çalışmalarda ön plana çıkan noktanın, hurdadan istihsal bulunduğunu aktardı.

"Alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü edinmek istiyoruz"

Bu mevzunun bundan sonra dünyanın konuşmuş olduğu projeksiyonların başlangıcında geldiğini tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"Ülkemiz doğrusu emisyonu hâlâ düşüt bulunan bu tali istihsal yeteneklerinde oldukça kâmil konumda. Bu yönümüzü hâlâ da geliştirerek alüminyum sektöründe Avrupa'nın istihsal üssü edinmek istiyoruz. Bunun düşüncesince sektörde çalışkanlık yayınlayan üreticilerimizin mahsul envanterlerinin tespiti, teknolojik ve strüktürel dönüşümlerini domestik imkanlarla karşılayabilecek firmalarımızın belirlenmesi neredeyse yanında projeye başlıyoruz. Evet bunları söylüyoruz fakat maatteessüf hala kalık olduğumuz muhit var. Bu bağlamda, asli alüminyum ve yunak hadde ürünleri düşüncesince etap atmanın birlik zamanı. Hem öz talebimizi bununla ortak arsıulusal gereksinimi karşılamak, sektördeki konumumuzu perçinlemek düşüncesince bu yatırımlar şart."

"Gelin daima baş başa bu fırsatları değerlendirip ülkemizi adalet etmiş olduğu noktalara taşıyalım"

Bakan Varank alüminyum üretiminin en ehemmiyetli incelmemiş maddesi bulunan alüminyum taşı madenlerine muvasala dair da dünyada teessürat yaşandığını tabir ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"63 milyon titrem alüminyum taşı rezervine eş bulunan devletimizde dünkü ortalık muayeneleri sürüyor. Bu rezervleri de bizlere ülkemize vermek istiyoruz. Sanayicimizin bu rezervleri ilişik kıymeti efdal ürünlere dönüştürmesi ülkemize iri yarar sağlayacaktır. Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine bu yatırımların yapılabilmesi düşüncesince heveslendirme ve desteklerimizle rastgele daima yanınızdayız.

Şartları sağladığınız takdirde lehçe teşviklerden plan bazlı desteklere derece dört başı mamur imkanlardan faydalanabilirsiniz. Araştırma, geliştirme, inovasyon noktasında da tamamı kurumlarımızla seferberlik durumdayız. Kapımız sizlere rastgele devir açık. Buradan tamamı tüketicilere açıkça çağırma cihazı yapıyorum kadın daima baş başa bu fırsatları değerlendirip ülkemizi adalet etmiş olduğu noktalara taşıyalım. Çünkü Türkiye, izlemsel pozisyonu ve yetenekleri ile bugün rastgele sektörde ön plana çıkabilecek kapasiteye sahip."

​​​​​​​Bakan Varank, kurdele kesilerek meydana getirilen açma törenin arkası sıra fuara dahil bulunan firmaları görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?