Politika

Bakan Çavuşoğlu: Taliban yönetimi dönmek isteyen göçmenler için destek vereceğini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan arızi hükumeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile meydana gelen toplantının peşi sıra meydana getirdiği açıklamada, 'Taliban dışındaki tamamı etnik, dini gruplardan şahısların de yönetime müdahale edilmesinin önemin

Bakan Çavuşoğlu: Taliban yönetimi dönmek isteyen göçmenler için destek vereceğini söyledi
14-10-2021 19:23
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan arızi hükumeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile meydana gelen toplantının arkası sıra meydana getirdiği açıklamada, "Taliban dışındaki tamamı etnik, dini gruplardan şahısların de yönetime müdahale edilmesinin önemini birlikte defa henüz anlattık. Çok sayıda Afgan göçmen mevcut bizde ve ayrımlı ülkelerde. Bunlardan birileri Afganistan'a arka dönmek istiyor. Taliban yönetimi de ülkelerine dönmek isterlerse, ellerinden mevrut desteği vereceklerini söyledi" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda meydana gelen görüşmede Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Afganistan arızi hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve herhangi birlikte dü ülkenin heyetleri birlikte araya geldi. Toplantısının arkası sıra kameraların karşısına güzeşte Çaşvuoğlu, hem Afganistan heyeti bununla birlikte Libya Dışişleri Bakanı Leyla Manguş ile bitirdikleri görüşmeye bağlı değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu, Afganistan arızi hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve heyetinin birtakımı temaslar için Doha'da bulunduğunu, Amerika ilkin kazanmak neredeyse ayrımlı devletlerin temsilcileri ile orada görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Çavuşoğlu, "Oradaki görüşmelerin arkası sıra Türkiye'ye doğmak istediler, bilim cemaziyelevvel geceleyin ezanı geldi, menfaatlerini çağırma ettik. İlgili kurumlarımızla bu arada birlikte mülakat gerçekleştirdik. Afganistan'daki sonuç boyut için bilgiler aldık. Bu detayları aldıktan sonradan Türkiye kendisine içtenlikle düşüncelerimizi paylaştık" dedi.

Çavuşoğlu, bugüne derece arsıulusal topluma şu andaki Taliban yönetimi ile angajmana girmenin önemini anlattıklarını tabir ederek, "Tanıma ayrımlı angajmana dönüşmek farklı. Angajman çerçevesinde bilhassa çabuk gerekseme bulunan insanca yardımların ulaştırılması gerekiyor. Kızılay kendisine sahaya ulaştırdık. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Bu nedenden dolayı çevre Afganistan'ın emlak dışındaki paralarını donduran devletlerin de maaşların ödenmesi itibarıyla henüz elastiki davranması icap ettiğini söylüyorduk; bu husus için kendilerinden bilim aldık" niteleyerek konuştu.

'KIZLARIN EĞİTİMİ VE KADINLARIN İŞ HAYATINI KONUŞTUK'

Bakan Çavuşoğlu, yıldırı ile mücadeleye değinerek, "Terör ile savaş önemli. Boşluk olursa yıldırı örgütlerinin saldırılarını arttıracağını görüyoruz. DEAŞ'ın Afganistan'da çelimli bulunduğunu görüyoruz. Diğer yandan da esasen buyana şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz Batılılar gibi, ibret verir nitelikte, şerait koşarak değil; lakin önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Ülkenin birliği, beraberliği için etraflı olmaları icap ettiğini birlikte defa henüz söyledik. Taliban dışındaki tamamı etnik, dini gruplardan şahısların de yönetime müdahale edilmesinin önemini birlikte defa henüz anlattık. Kızların eğitimi ve bayanların iş hayatında çalışabilmesi dair tavsiyelerimizi paylaştık. Bir şeyin altını çizdik; bunu elden Batılı devletlerin ön şartı kendisine görmeyin, öteki Müslüman devletlerin de birlikte beklentisi bulunduğunu kaynak durumunda söyledik. Muarif Vakfı'nın elden kızlar için aşırı birlikte tomar okulu var. Bu okulların tamamında faaliyetlerin başlaması gerektiğini, kendilerinin de destek vermesi icap ettiğini söyledik. Sağlık sektöründe kadıların tamamının işine döndüklerini de kendileri söylediler" niteleyerek konuştu.

'ÜLKELERİNE DÖNEBİLECEKLERİNİ SÖYLEDİLER'

Bakan Çavuşoğlu, Afgan göçmenler mevzusunun da görüşüldüğünü tabir ederek, "Bizim orada canlı dönmek isteyen yurttaşlarımız ile ait mevzuları gündeme getirdik. Başkonsolosluklarımızın esasen açılması için beklentilerimizi dile getirdik. Havaalanlarının işletilmesi için bilhassa derneşik uçuşların başlaması için asayiş dair beklentilerimizi birlikte el henüz kendilerine anlattık. Kendileri de bizlerden bilhassa insanca yardımlar, yatırımların bitmeme etmesi dair ricalarını ilettiler. Tüm mevzularda da bizlere bilim verdiler. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve öteki kurumlarımıza değişik görüşmeler gerçekleştirecekler. Çok sayıda Afgan göçmen mevcut bizde ve ayrımlı ülkelerde. Bunlardan birileri Afganistan'a arka dönmek istiyor. Taliban yönetimi de ülkelerine dönmek isterseler, ellerinden mevrut desteği vereceklerini de söylediler. ek göç akımının olmaması dair neler yapılabileceğini de kendileri ile görüştük" ifadesini kullandı.

'LİBYA'YA HER KONUDA DESTEK VERİYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Leyla Manguş ile meydana getirdiği görüşmeye bağlı de açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Verimli birlikte mülakat gerçekleştirdik. Görüşmelerde dü dünya arasındaki görüşmeleri ele aldık. Değişik bölgelerde enerji, ana kara sahanlığı, askeri eğitim, polislerin eğitimi dair atılabilecek adımları da değerlendirdik. Libya birlikte intihap süreci yaşıyor, sonuç boyut için kendilerinden bilim aldık. Libya'ya herhangi birlikte mevzuda destek veriyoruz, bu desteklerimiz bitmeme edecek. Halkın beklentisi bulunan bölgelerde kesinlikle destek vereceğimizi de kendilerine birlikte el henüz anlattık" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?