Dünya

Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nde anıldı

Büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuzey Makedonya'daki Manastır Askeri İdadisi'nden mezuniyetinin 123. yılı nedeniyle yâd töreni düzenlendi.

Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nde anıldı
13-03-2022 17:47
Manastır

Manastır kent Müzesi kendisine makbul emektar Manastır Askeri İdadisi'nde meydana getirilen törene, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin, Kuzey Makedonya Savunma Bakan Yardımcısı Başkim Hasani, Manastır Belediye Başkanı Toni Konyanovski, Kuzey Makedonya’daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, ülkedeki Türk kasıntı ve yapı temsilcileri ile davetliler katıldı.

Tören, hürmet duruşu ve dü yurt ulusal marşlarının okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Sekizkök, burada meydana getirdiği konuşmada, 1896’nın Mart ayından itibaren eğitimine Manastır’da bitmeme fail Mustafa Kemal'in düşün yaşamının altyapısının burada oluşmaya başladığını söyledi.

Atatürk'ün dünyada şişman gösterişlilik görmesinde nice hasletinin yanı esna sulhçu ve ati görüşlü olmasının fark edici tek numara arazi tuttuğunu tabir fail Sekizkök, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" lafının iç ve aut politikanın bütünlüğü içinde değerlendirilmesi icap ettiğini vurguladı.

Sekizkök, "Bu prensip tek numara taraftan tek numara milletin zat ülkesinde geçim ve güvenlik içinde mevcut olması öbür taraftan halis muhlis milletlerin baş başa sulh ve geçim içinde yaşaması hedefini, bambaşka tek numara anlatımla arsıulusal sulh ve güvenliğin bölünmezliğini tabir eder." diyerek konuştu.

Atatürk'ün terbiye görmüş bulunduğu ensesi kalın kültürel atmosferiyle hemhal bulunduğu bu toprakların dü yurt ortada hukuk köprüsü gerçekleştiren ve bu ülkenin müessis halklarından bulunan Kuzey Makedonya Türk camiasının vatanı bulunduğunu aktaran Sekizkök, esaslı gün ve eş kültürün dü yurt halkları düşüncesince tek numara bol bolamat deposu olmasından baştan sona kıvanma ettiklerini vurguladı.

"Mustafa Kemal Atatürk, Kuzey Makedonya ile Türkiye ortada hukuk köprüsü kurdu"

Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Nuredin de Mustafa Kemal Atatürk'ü adlandırmak kabil toplandıkları etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuzey Makedonya ile Türkiye ortada hukuk köprüsü kurduğunu tamlayan Nuredin, "Bu dostluğa hem zamanı aynı zamanda siyasi, hesaplı ve kültürel bağlamda nesir ediyor, bedel veriyor ve hürmet duyuyoruz." dedi

İki arkadaş ülkenin, 1994 senesinde süregelen ve defans dalında hususi atasözü haiz iş donanmasına cemaat bulunduğunu dile getiren Nuredin, ilişkilerin yukarı düzem mensuplarının prestijli Türk askeri terbiye merkezlerinde terbiye almalarıyla başladığını anımsattı.

Geçen zamanlarda eş terbiye ve tatbikatların gerçekleşmesiyle dü yurt orduları ortada aykırı alışveriş ve itimatı kesiksiz güçlendirdiklerini vurgulayan Nuredin, ordular arasındaki iş birliğinin NATO müttefikleri kendisine elan da genişletilerek, orduların bağlaşma içerisindeki nezdinde çalışabilirliğinin sağlandığını aktardı.

Nuredin sözlerini, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü Makedonca ve Türkçe kendisine söyleyerek sonlandırdı.

"İki halkı birleştiren şişman cibilliyet Atatürk'ün hatırasını yaşatalım"

Manastır Belediye Başkanı Konyanovski de Anı Odası'nda meydana getirdiği konuşmada, bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İki halkı birleştiren şişman cibilliyet Atatürk'ün hatırasını yaşatalım." mesajını paylaştı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Serkan Çakır da Kuzey Makedonya'nın Türk hars hayatındaki noktayı ve öneminin aşırı şişman olduğuna dikkati çekti.

İki yurt arasındaki çelimli bağın oluşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün payının şişman bulunduğunu kaydeden Çakır, "Bizler siyasi, tarihi, hesaplı ve sosyo-kültürel anlamda eş bağlarımızın bulunduğu arkadaş tek numara ülkede bulunmaktan ve bu toprakların havasını solumaktan ötürü şişman tek numara coşku ve büyüklük duyuyoruz." dedi

Konuşmalar arkası esna davetliler, Atatürk Anı Odası'nı görüşme etti, Büyükelçi Sekizkök hatırat defterini imzaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?