Ekonomi

Arnavutluk polisinin çokluk karakol botları Türkiye'de üretiliyor

Arnavutluk Polis Teşkilatının kıran güvenliğinde kullanacağı 1'i alüminyum, 4'ü fiberglas 5 tekne, İzmirli şirket çeşidinden yapım ediliyor.

Arnavutluk polisinin çokluk karakol botları Türkiye'de üretiliyor
05-11-2021 13:28
İzmir

Çiğli ilçesinde 1996'da kurulan Gözüyılmaz Mühendislik, ürettiği botlarla hem savunma endüstrisine bununla birlikte Türk ekonomisine ulama sağlıyor.

Türk polisinin envanterinde de toprak düzlük botları Rusya ve Nijerya'nin da aralarında bulunmuş olduğu nice ülkeye gönderen firma, şimdilerde Arnavutluk'a ihracata hazırlanıyor.

Avrupa Birliği kabilinden akçalanmış edilen, Avrupa'nın Yeşil ve Mavi Sınırlarının Etkin Yönetimi projesi kapsamında, Arnavutluk Polis Teşkilatı eksiltme açtı. Hollanda, Norveç ve İtalya'dan kuruluşların yarıştığı ihalede, Türk şirketi uran dosyadan birlik nokta aldı.

Proje kapsamda, İzmir'de 15 metrelik alüminyum bölge ile karakol ve denetimde kullanılacak bulunan 10 metrelik fiberglas botun inşasına başlandı. Botlar, doğacak yıl mart ayında denize indirilerek Dıraç kentinde Arnavutluk İçişleri Bakanlığı yetkililerine doğrulama edilecek.

"Yaklaşık 3 milyon dolar döviz getirisi sağlanacak"

Gözüyılmaz Mühendislik ve İzmir Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı hür İnam, AA muhabirine, İzmir Shipyard markasıyla diyar dışına bot ihraç ettiklerini belirtti.

Firma namına 26 senedir ticari üretim yaptıklarını dile getiren İnam, başkaca savunma endüstrisine de üretim yaptıklarını söyledi.

En sonuç Arnavutluk ile geçim sağladıklarını aktaran İnam, "Çok kompetitif ortak ihaleydi. Avrupalı kuruluşların arasından sıyrıldık. Hem türkiye bununla birlikte firmamız düşüncesince alım çalım vericiydi." dedi.

İhraç edilecek botların Arnavutluk polisinin evvel bahir filosu olacağını aktaran İnam, "Şu an düşüncesince 5 tekne. Bu tekneler şu an düşüncesince İzmir, Antalya ve İstanbul'da geçer karakol botlarının aynısı. Arnavutluk bizim arkadaş ve karındaş ülkemiz. Türk polisinin kullandığı ürüne, bota güvenip bizlere seçiyor. Mart ayında denizle buluşturmayı planlıyoruz. Tekneler toplanmış 3 milyon dolar yöreleri tığ döviz kazandıracak ülkemize." ifadelerini kullandı.

"Denizde de insansız araç"

Firma namına Rus hususi Kuvvetlerine de bölge ihraç ettiklerini tamlayan İnam, Nijerya'ya dış satım düşüncesince de kavlükarar imzaladıklarını vurguladı.

Bunların, dünkü işlere kaynak bulunduğunu anlatım fail İnam, laflarını şöyleki tamamladı:

"ASELSAN ile özerk ve insansız bölge üretimi de yaptık. Bunlar envantere girdi. ROKETSAN'a da üretim yapıyoruz. Havacılık dalında yakaladığımız insansız taşıt başarısını denizde de yakalayacağımıza inancımız tam. Hem güruh yeteneği bulunan hem özerk bununla birlikte insansız bölge karşılayıcı hayattaki 5 ülkeden biriyiz. Bu mevzuda baş döndürücü ağırbaşlı ortak kâm var."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?