Dünya

Almanya’da Başbakanlık koltuğuna Merkel’den sonradan Scholz oturacak

Scholz, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraları Almanya’nın 10. başbakanı olacak.

Almanya’da Başbakanlık koltuğuna Merkel’den sonradan Scholz oturacak
07-12-2021 11:14
Berlin

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FPD) ortada kurulan ortak yönetim hükûmeti hükümeti ferda göreve başlayacak.

Hükümette arazi ilişki partilerin renklerinden (kırmızı-sarı-yeşil) ötürü "trafik lambası koalisyonu" şekilde adlandırılan SPD-FDP-Yeşiller koalisyonunda Başbakanlığı Olaf Scholz üstlenecek.

Scholz, 8 Aralık Çarşamba haset Federal Meclis’te yapılacak seçimden ve kasem etmesinin peşi esna göreve başlayacak.

Son 3,5 senedir Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığını tay tay arabası Scholz, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraları Almanya’nın 10. başbakanı olacak.

Angela Merkel’den 16 sene sonraları başvekillik vazifesini devralacak bulunan Scholz, Willy Brandt (1969-1974), Helmut Schmidt (1974-1982) ve Gerhard Schröder’den (1998-2005) sonraları 4. toplumsal demokrat siyasi şekilde başvekillik koltuğuna oturacak.

Siyasete er yaşta ilişik duydu

Scholz, 1958’de Aşağı Saksonya eyaletinin Osnabrück şehrinde doğdu. Ailesinin yerleştiği Hamburg kentinde dü kardeşiyle büyüyen Scholz, siyasete canlı yaşta ilişik duydu ve 17 yaşlarında SPD’ye unsur oldu.

Partinin cahillik teşkilatı Jusos’ta enerjik fariza meydan Scholz, 1982-1988'de Jusos Başkan Yardımcılığını yürüttü.

Gençliğinde Almanya’yı "büyük sermayenin merkezi" ve NATO’yu "saldırgan-emperyalist" şekilde eleştiren Scholz, 1984’te dostlarıyla emektar Doğu Almanya’nın (DDR) yöneticileriyle de ortak araya geldi.

Scholz, beraber darülfünun eğitimini de sürdürerek Hamburg Hukuk Fakültesi'ni tamamlamış oldu ve 1985’te avukatlık hazırlamaya başladı.

Uzun müddet iş hukuku dalında avukatlık karşılayıcı deneyimli politikacı 1998’de Federal Meclis Milletvekili seçildi.

2001-2019'da partide türlü yukarı görevlerde mevcut Scholz, 2002-2004'te SPD umumi sekreterliği, 2009-2019'da umumi reis bey yardımcılığı ve 2018’de de 2 ay arızi umumi riyaset vazifesini üstlendi.

Scholz, 2007-2009'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018'de Hamburg Eyaleti Başbakanı ve 2018’den bu yana Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı şekilde fariza yaptı.

Kürek sporunu ve koşun yapmayı seviyor

Tekstil sektöründe etkin anne-babanın evladı şekilde evren mevrut Scholz’un bir tanesi hekim, gayr ortak enformatik şirketinin umumi müdürü bulunan 2 kardeşi bulunuyor.

Scholz, Brandenburg eyaletinde Eğitim Bakanlığı karşılayıcı 60 yaşındaki Britta Ernst ile 1998’den bu yana evli. Eşi ile Berlin’e 30 kilometre mesafede mevcut Potsdam kentinde canlı çiftin evladı bulunmuyor.

Otomobille güç yapmayı seven, evlendikten sonraları da kürek sporunu ve koşun yapmayı uğraşı edinen Scholz, ailesi ve hususi hayatıyla ilgilendiren konuşmayı sevmiyor.

25 senedir ön plana çıkmadı

63 yaşındaki politikacı kestirmece 25 yıldan bu yana siyasette ön sıralarda bulunmasına ve ehemmiyetli görevler üstlenmesine karşın 2019’a derece kendisini ön plana çıkarmadı.

Scholz, Başbakan Gerhard Schröder devrinde üstlendiği umumi kâtiplik rolü esnasında gerelti gerisinde politika yaptı.

2007-2009'da ortak numara Merkel hükümetinde Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı karşılayıcı Scholz, dünyada can alıcı bulunan finansal krizde ülkedeki istihdamı siper hesabına ehemmiyetli icraat yapmasına karşın Merkel’in önüne geçmedi.

2011’de Hamburg Eyaleti Başbakanı seçilen Scholz, federal düzeydeki siyasetten arka çekildi, fakat SPD Genel Başkan Yardımcılığı vazifesini sürdürerek Berlin ile bağlarını koparmadı.

Scholz, 2018’de kurulan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile SPD arasındaki dördüncü Merkel hükümetinde baştan Berlin’e dönüp Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığını üstlendi.

Eş umumi reis bey seçilemedi

Görevler dağıtıldığında her daim menfez uğrunda durmayı bilici Scholz, SPD’nin koyu buhran yaşamış bulunduğu 2019’da Klara Geywitz ile eş umumi riyaset düşüncesince yavuklu oldu.

Ancak Scholz-Geywitz ikilisi umumi riyaset yarışını, şimdi sonraları eş rüesa şekilde seçilen ve partideki sol kanadı anabolizma fail Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans’a dirlik kaybetti.

Scholz, tümen zarfında popülaritesi olmayan, kurultaylarda bir çok çok devir minimum oyu meydan umumi reis bey yardımcısı şekilde dikkati çekti.

Ancak tümen içerisine çalışkanlığından ötürü ölçüm edilen Scholz, anketlerde "ülkede en müstehap toplumsal demokrat siyasetçi" şekilde çıkmasından ötürü SPD yönetimi çeşidinden 2020’de başvekil talibi gösterildi.

Olaf Scholz, sonunda kendisini önder şekilde gitmek istemeyen ortak partinin başvekil talibi oldu.

İlk ilkin tümen zarfında bilhassa sol cenah çeşidinden Scholz’un başvekillik düşüncesince akıllıcasına yavuklu olup bulunmadığı sorgulandı, peşi esna SPD’nin anketlerde desteği yüzdelik 15'in altında görünmüş bulunduğu düşüncesince ortak başvekil talibi göstermesinin lojik olup bulunmadığı tartışıldı.

Partideki eşiyle bulunan evliliği sağladı

Scholz, kendisini eleştirenleri seçme kampanyasına karışma ederek tümen zarfında eşiyle bulunan evliliği sağlamış oldu ve 26 Eylül’de partisini yüzdelik 25,7 oy ile birinciliğe taşıdı.

Heyecan donör konuşmalar yapamamakla ve duygularını göstermemekle eleştirilen Scholz’a robot kabilinden davranılmış bulunduğu ve daim söylediklerini tekrarladığı düşüncesince "Scholzomat" lakabı takıldı.

Bu imajdan yavrulamak düşüncesince güç harcama fail Scholz, seçme kampanyasında mimiklerine ve hareketlerine ilişik ederek şimdi sevimli ve güler yüzlü davranışlar sergilemeye çalıştı.

Kampanyayı tümen namına yavuklu hesabına kuran SPD de Scholz'un büyüklük adamı imajına aksan yaptı.

Halkı, seçilmesi yerinde ülkedeki istikrarın sürdürüleceğine inandırıcı Scholz, namına devredilmek istediği Merkel’in davranışlarını benimsedi ve Merkel’e has inç uçlarını birleştirerek kurum vermesini güçlü imitasyon etti.

Scholz, bu kampanya ile muvaffakiyet elde ederek 15 sene sonraları SPD’yi iktidarın iri ortağı yaptı. İstikrarı ve sürekliliği dost Alman halkı da Scholz’un başvekil olmasını müspet karşıladı.

Scholz, umumi seçimlerden sonraları meydana getirilen anketlerde en pop politikacılar ortada Merkel’in peşi esna ikinci tam arazi alıyor.

Maliye Bakanlığı ve Hamburg Eyaleti Başbakanlığı devrinde "Wirecard" ve "Cum-Ex" yöntemsizlik skandallarında adının geçmesi de Scholz’un el ortada cemaat bulunduğu popülaritesine dokunca vermedi. Uzmanlar dü skandalın da baş döndürücü karmakarışık olmasından ötürü halkın bunlara baş döndürücü ortak tomar ilişik göstermediğine dikkati çekiyor.

Hamburg’da 2017’de planlı G20 Zirvesi’nde çıkan olayların faturası Scholz’a kesilmesine karşın deneyimli politikacı bundan da dokunca gıyaben çıktı.

Scholz nice sınamayla dirlik karşıya kalacak

Scholz, göreve ulaştığında iç politikada yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını, aut politikada Polonya-Belarus sınırındaki muhacir krizi ve Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği kabilinden hamam krizlerin yanı esna Avrupa Birliği bünyesindeki sorunlar, transatlantik ilişkilerin tamirat edilmesi ve Çin ile ilişkilerin dengede tutulması kabilinden sınamalarla dirlik karşıya kalacak.

Dış politikada süreklilikten yana olacağını vurgulayan Scholz, ekimde Roma’da planlı G20 Zirvesi’ne Merkel’in indinde bulunarak başka devletlerin liderleriyle muarefe olanağı buldu.

Scholz, Merkel ile beraberce zirveye katılmasını aut politikada “sürekliliğin sinyali” şekilde nitelendirdi.

Diğer yandan Scholz'un nice bölgede birbirinden ters talepleri bulunan 3 partinin oluşturduğu koalisyonu ortak arada tutmayı başarması gerekiyor.

SPD’nin toplumda toplumsal adaleti oluşturma, Hür Demokrat Parti’nin erkinci siyasa strateji ve Yeşiller'in iklimi korumaya müteveccih talepleri yeni ortak yönetim hükûmeti hükümetinde ihtilaflara kez anahtar potansiyeli barındırıyor.

Hükümet çalışmalarında boşluk icatçı tarafını ortaya koyması müstelzim 63 yaşındaki siyasetçinin SPD zarfında güçlenen sol kanadı da dizginlemesi gerekiyor.

Partisinin umumi başkanı olamayan, Meclis'te grubunda da rolü sıfır Scholz'un, hükümetin almış bulunduğu kararların yasalaşması dair doğacak çağda SPD Meclis Grubu üstünde etkinliği düşkünlük ediliyor.

Yeni ortak yönetim hükûmeti hükümetiyle "Daha ortak tomar ilerlemeye atılganlık etme" sloganıyla yola çıkan Scholz’u hem iklim zarfında bununla beraber arsıulusal bölgede güçlükler bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?