Dünya

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları beraberce atlatacağız

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Afrika Zirvesi'nin Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu belirterek, zorlukları beraberce atlatacaklarını açıkladı.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları beraberce atlatacağız
18-12-2021 17:19
İstanbul

Tshisekedi ve AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Afrika ilişkilerini dünkü ve şimdi encam nezdinde seviyeye taşıyoruz

Afrika Zirvesi'nin, Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Karşılaştığımız hastalıkların çözümü düşüncesince uzmanlığa ve yatırıma ihtiyacımız var. Türkiye de başta Afrika kıtasına nazarıitibar yayınlayan ve yanımızda vakfe sergileyen nezdinde ülke. Zorlukları beraberce atlatacağız." dedi.

Tshisekedi, Afrika halkları namına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin değme devir konuksever nezdinde diyar bulunduğunu ve Afrika ülkeleriyle kazan-kazan temelinde nezdinde dilek ortaya koyduğunu söyledi.

Türk hususi dalının Afrika vatanlarında iri yatırımları bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Bugün burada yaptıklarımız da yapılanların pekiştirilmesi ve sağlamlaştırılması düşüncesince atık adımlardır." niteleyerek konuştu.

Tshisekedi, "Afrika'nın uğrunda nice güçlükler var. Özellikle enfrastrüktür dair yapılması müstelzim aşırı bilinçlilik var. Afrika kıtasal başıboş tecim alanını kurma eylemek istiyor ve bunun düşüncesince de ana kara ile şimdi benzeyen alışveriş zarfında olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Yeni insan koronavrüs (Kovid-19) salgınının önemine yer veren Tshisekedi, dünkü varyantlara da dikkati çekerek keyif sisteminin güçlendirilmesine gerekseme duyulduğu laflarına ekledi.

"Canlı, çıpa ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince nezdinde ümittir"

Musa Faki Mahamat de Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilere dikkati çekerek, "Sizin canlı, çıpa ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince nezdinde ümittir." dedi.

Afrika'nın 30 milyon kilometrekarelik bölgede 1,3 bilyon nüfusa erbap nezdinde ana kara bulunduğunu hatırlatan Mahamat, "Kıtamızın geleceği düşüncesince 2063 adlı nezdinde bütünleşme dokümanı hazırladık. Afrika devletleri şekilde birliğimizin içerisinde iktisadi teşrikimesai yaparız ve nezdinde grup kararlar aldık. Serbest Ticaret Bölgesi de yürürlükte ve bu ilişkilerde ehemmiyetli nezdinde adımı teşekkül ediyor." niteleyerek konuştu.

Amaçlarının, hemen Afrika devletleri ortada ticareti tasarruf eylemek olmadığının altını çizen Mahamat, Türkiye ile de ilişkileri yetiştirmek istediklerini söyledi.

Mahamat, "Afrika ülkeleriyle ortaklarımız ortada ticaretin çoğalması da önemli. Bir kere haritası belirledik ve Türk kardeşlerimizle bulunan ortaklığımızın kapsamı nedir ve beklentimiz nedir sorusuna yanıt özgülemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sınai ve ticari şekilde ehemmiyetli nezdinde çelim bulunduğunu dile getiren Mahamat, "Bizim kıtamızın da nezdinde grup hevesleri var. Birlikte emek özgülemek dair dü yan da istekli. Sizin Afrika ile nezdinde koloni geçmişiniz bulunmaz ve bu, gayrı devletlere gereğince yarar teşekkül ediyor. Eşit ilgiler üstünden teşrikimesai yapıyoruz." dedi.

"Barış Afrika kıtasının önceliğidir"

Mahamat, Afrika kıtasında barışın önemine değinerek, "Afrika kıtası bugün terörizmin yuvalarında birisi. Kongo, Libya, Mozambik denli devletler aşırıcı grupların maksadı durumunda." ifadesini kullandı.

Terörizmin, arsıulusal barışı da yıldırma ettiğini tamlayan Mahamat, "Birleşmiş Milletlerden rastgele nezdinde temelli mali dayanaklık eylemek alamamaktayız. Oysa bizim kendimizi savunma edebilmemiz gerekiyor. İstikrar ve sulh eğer olmazsa olmazlardandır ve sulh Afrika kıtasının önceliğidir. Farklı bölgelerde ortaklıklar kuracağız lakin en önce sulh mevzusuna eğilmemiz gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Mahamat, Afrika'nın esas ürünlerini şimdiye derece ihraç ettiğini fakat bundan böyle bu ürünleri özlük vatanlarında değerlendirerek bu aşamada dostça nezdinde alışveriş yapmak istediklerini belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?