Dünya

AB'den Türkiye'deki sığınmacılar ve muhaceret yönetimi düşüncesince 560 milyon ekü destek

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'deki mültecilerin eğitimi ile hicret ve hudut yönetimi hikayelerinde 560 milyon ekü kaynak sağlanmasını kararlaştırdı.

AB'den Türkiye'deki sığınmacılar ve muhaceret yönetimi düşüncesince 560 milyon ekü destek
21-12-2021 15:44
Brüksel

AB Komisyonundan meydana getirilen açıklamaya göre, 560 milyon avroluk fon, Haziran 2021'de açıklayan ve AB'nin Türkiye'deki Suriyelilerin desteklenmesi düşüncesince yapacağı 3 bilyon avroluk yardım kapsamında sağlanacak.

Fonun 530 milyon avroluk bölümü pedagoji bilimi düşüncesince kullanılacak. Bu çerçevede Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) desteklenecek. Proje kapsamında öğretmenlerin ücretleri, münakale giderleri, pedagoji bilimi malzemeleri, ek dersler, Türkçe eğitimi, öğretmenlerin eğitimi, kösemenlik programları, er bebek eğitimi kabil başlıklarda dayanaklık etmek verilecek.

Ayrıca kestirmece 700 bin sığınmacı çocuğun okula erişimi amacıyla akçe desteği sağlanacak. Bunların haricinde çoluk soy sop düşüncesince burslar ve ait dayanaklık etmek hizmetleriyle öğrencilerin faziletkâr öğretime erişimine yardım yapılacak.

560 milyon avroluk fonun 30 milyon avrosu ise barhana yönetimi ve sınırların korunması kapsamında, onama ve tahaffuz merkezlerinin idaresinin geliştirilmesi, kesintili göçmenlerin transferleri, hizmetlere münakale ve makul şartlarda tahaffuz sağlanması kabil mevzulara ayrılacak.

Göç dair pınar ve finiş ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi düşüncesince 2021-2025 yıllarını havi Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı'nın yürütülmesine müteveccih Göç İdaresi Başkanlığının çabaları desteklenecek.

AB Komisyonunun açıklamasında, Türkiye'nin 4 milyon yöresinde sığınmacıya ev sahipliği yaptığı, bunların 3,6 milyonunun Suriyelilerden oluştuğu, Türkiye'nin mültecileri sübvanse etmek ve bu insanlara ev sahipliği gerçekleştirmek kıl payı takdire layık gayretler yürüttüğü tabir edildi.

Türkiye ile AB arasındaki 2016 günlü eş bildiriyle Türkiye'deki Suriyeliler düşüncesince AB'nin hep 6 bilyon ekü görüntü sağlamasının kararlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, 6 bilyon avroluk fonun tamamının sözleşmeye bağlandığı, 4,35 bilyon avroluk kısmının ödemeler düşüncesince kullanıldığı aktarıldı.

Açıklamada başkaca Haziran 2021'de 3 bilyon arttırma görüntü açıklandığı, bunun 2021-2023 periyodunu kapsayacağı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?