Dünya

ABD'de yaşamını kaybeden KKTC'li dağcı Birkan Uzun sonuç yolculuğuna uğurlandı

ABD'de geçirdiği kaymakamlık kararı yaşamını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yurttaşı dağcı Birkan Uzun'un cenazesi Lefkoşa'da toprağa verildi.

ABD'de yaşamını kaybeden KKTC'li dağcı Birkan Uzun sonuç yolculuğuna uğurlandı
10-01-2022 16:23
Güzelyurt

ABD'de 1 Ocak'ta yaşamını kaybeden ve cemaziyelevvel geceleyin ezanı naaşı KKTC'ye getirilen Uzun, ahit KKTC Cumhurbaşkanlığı kabilinden hazırlanmakta bulunan töreninin arkası sıra Lefkoşa Mezarlığı'nda defnedildi.

KKTC'li dağcı Uzun düşüncesince sabahleyin saatlerinde Güzelyurt Kaymakamlığı uğrunda cenaze merasimi düzenlendi.

Birkan Uzun'un bayrağa sarılı cenazesi, Güzelyurt Hastanesinden 10 federasyondan 10 ulusal sportmen kabilinden taşındı.

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, bakanlar, milletvekilleri, Uzun'un babası Cengiz Topel Uzun, ailesi, sevenleri, arkadaşları ve sporcular katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada icra ettiği konuşmada, Birkan Uzun'un cesareti, yeteneği, efdal duruşu ve dar sevgisiyle Kıbrıs Türkü'nün alım çalım ve sabahleyin yeli deposu bulunduğunu söyledi.

Tatar, "1 Ocak'tan buyana yüreğimiz parçalanmaktadır. Birkan, 28 salname ömründe KKTC'ye aşırı bilinçlilik katmıştır. Akademik başarısının yanında, evren müesseselerinde fiilen iş hayatında da kip ortak insanoğlu olmuştur. Sporcu kişiliği ile elde etmiş olduğu başarılarla bizi ve ailesini gururlandırmıştır." sanarak konuştu.

Uzun'un, "7 Kıta 7 Zirve" hedefiyle yola çıkarak, emir ve istiklal simgesi bulunan KKTC bayrağını, dünyanın 5 kıtasının zirvesinde dalgalandırma başarısı gösterdiğini hatırlatan Tatar, "Bayrağımızı, bağımsızlığımızın simgesi yerine zirveye taşıması, hepimize ve Kıbrıs Türk gençliğine düş olmuştur. KKTC'de böylesine değerli ortak gencimizin ulaşması iri ortak gururdur. Birkan evladımızın matemli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Tatar, Birkan Uzun'un isminin yaşatılacağını ve bunun her insanın rolü bulunduğunu vurguladı.

"Birkan, KKTC'nin görmezden gelinmesine karşıydı"

Birkan Uzun’un babası Cengiz Topel Uzun da icra ettiği konuşmada, oğlunun önemsiz yaşlardan itibaren bilime ahlaksız bulunduğunu kaydetti.

Baba Uzun, Birkan Uzun'un hem bilimsel nitelikli bölgede aynı zamanda iş ve spor sahalarında KKTC'de ve gayrimenkul haricinde elde etmiş olduğu başarılarla ailesinin ve ülkesinin alım çalım deposu durumuna geldiğini tabir etti.

Karakteri ve yardımseverliğiyle de hepsi kabilinden müstehap ortak insanoğlu olduğuna dikkati çekici ağababa Uzun, oğlunun KKTC halkının görmezden gelinmesine huzur verdiği haysiyetli mücadeleye ayraç etti.

Uzun'un cenazesi Güzelyurt Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazının arkası sıra getirilmiş olduğu Lefkoşa Mezarlığı'nda sevenlerinin gözyaşları ve dualar eşliğinde defnedildi.

Uzun 1 Ocak'ta yaşamını yitirmişti

Uzun, ABD'nin Oregon eyaletinde 1 Ocak'ta geçirdiği ilçe kararı yaşamını yitirmişti.

Cenaze işlemlerinin sona ermesinin arkası sıra Uzun'un naaşı, ABD'deki Bend alanından Portland'a esmer kanalıyla arkası sıra Portland'dan Los Angeles'a iklim kanalıyla ulaştırılmıştı.

Uzun'un naaşı hâlâ sonraları THY uçağı ile İstanbul'a, ordan da cemaziyelevvel geceleyin ezanı saatlerine ülkesine getirilmişti.

ABD'nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde canlı ve aslen Güzelyurtlu bulunan 28 yaşındaki Uzun, 16 Aralık 2021'de, 4 bin 892 m. rakımıyla Antarktika'nın en üstün noktası bulunan Vinson Dağı'nın zirvesine ulaşarak, KKTC bayrağını dalgalandırmıştı.

Gazimağusa'da 1993'te dünyaya mevrut Uzun, 2011'den bu yana ABD'de yaşıyordu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?