TURKSAT 6A’ya Türk mühendisleri ve teknisyenleri damga vurdu

Türkiye'nin geçmiş yerel ve ulusal enformasyon uydusu TURKSAT 6A, Türk mühendisleri ve teknisyenleri kabilinden imal edilen komponentleriyle özen çekiyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

4.2 titrem ağırlığındaki uyduyu akıntı ettiren elektrikli tepi motoru, yönü ve konumunu belirleme fail yıldızizler, uydunun taraf değiştirmesini sağlayıcı reaksiyon tekeri, Türkiye'nin erbap bulunduğu insanoğlu deposu ile yaşama geçiriliyor.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023'de gök yolculuğuna başlaması planlanan TURKSAT 6A'nın yerel ve ulusal komponentlerini tek tek incelerken “Türkiye'yi peyk dalında uygulayım bilimi ihraç eden, bütünleşmiş sistemleri karışma peyda etmek neredeyse peyk satışı karşıcı ortak dünya pozisyonuna iletmek düşüncesince çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

2023'te yörüngede

Türksat A.Ş. düşüncesince TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) liderliğinde, TAI, ASELSAN ve C-tech kabilinden firmaların katılımıyla geliştirilen TÜRKSAT 6A uydusu, 2023 senesinde yörüngedeki yerini alacak. Bakan Varank, imtihan ve bütünleşme işlemleri bitmeme fail TÜRKSAT 6A'yı durumunda inceledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni (USET) görüşme fail Bakan Varank'a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mesut Gökten haremlik etti.

300 can çalışıyor

İncelemeler esnasında Bakan Varank'a TÜRKSAT 6A'nın Mayıs ayında fonksiyonel ve çevresel testlere başlamış olacağı bilgisi verildi. Varank, uzaya gönderilecek peyk düşüncesince hâlâ evvela 2 peyk yapmış olup testlerden geçirilmesi icap ettiğini söyleyerek projede birçok ferdin çalıştığını sordu. Yetkililer, yükleniciler ve madun yükleniciler ile baş başa averaj 300 ferdin projede fariza yaptığını anlatım etti.

Yıldızizler ve reaksiyon tekeri

Varank, TURKSAT 6A'da kullanılacak bulunan yerel ve ulusal komponentleri de tek tek inceledi. Yıldızizlerin yıldızlara göre uzayda taraf bulduğu, Dünya'nın nerede bulunduğunu anladığı kaydedilirken reaksiyon tekerinin uydunun zaviyevi momentumunu koruyarak maksut yöne bakmasını, kısmını değiştirmesini sağlamış bulunduğu belirtildi.

“Yetişmiş insanoğlu kaynağı" vurgusu

Varank, “Ülkede teessürat mevcut gök emek vermesi yapılacak devir mı” eleştirileriyle muhatap olduklarını aktararak “Ben onlara şu yanıtı veriyorum. O genişliğinde yetişkin insanoğlu kaynağımız var. Biz onlara çabucak gayrimenkul dışına gitme alternatifi mi sunacağız yahut piyasası haricinde emek vermek alternatifi mi sunacağız? Şimdiye genişliğinde uydularımız reşit fakat tamamını gayrimenkul dışından satın almışız. Bu geliştirdiğimiz uydularla hem ilişik kıymeti burada bırakmış oluyoruz hem de bu yeteneğini nail oluyoruz” dedi.

Dünyada 5-6 dünya yapabiliyor

TÜRKSAT 6A'daki en ehemmiyetli yerel ve ulusal teknolojilerden ortak tanesinin elektrikli tepi motoru bulunduğunu özetleyen Varank, “Kimyasal mahrukat kullanılmadan elektrikli tepi teknolojisiyle uyduyu yönlendirdiğiniz ortak uygulayım bilimi bu. Bunu dünyada yapabilen 5-6 dünya var. TÜRKSAT 6A'ya bütünleşmiş ettiler. İMECE'de de bu uygulayım bilimi kullanılacak” sanarak konuştu.

Yakıt tankı İzmir'den

Varank, çabucak TÜBİTAK UZAY ile uygulayım bilimi geliştirmediklerini, yerel tedarikçileri de devreye soktuklarının altını çizerek “Böylece onlara da iktisadi açıdan dünkü fırsatlar sunmuş oluyoruz. Bu mahrukat tankını İzmir'deki ortak firmamız geliştirdi. Daha evvela bu bölgede tek çalışkanlık göstermemiş firmamız mahrukat tankını uzayda kullanmış olacak. Elektrikli tepi motoruyla 4.2 tonluk tanıtma uydusunu şu gördüğünüz tepi motoruyla akıntı yol açmak beklenir duruma geliyor” dedi.

Daha sonraları ziyarete bağlı değerlendirmelerde mevcut Varank, şunları söyledi:

"2023'te uzaya fırlatılacak: Türkiye'nin yerel ve ulusal tanıtma uydusu TÜRKSAT 6A'yı üreten arkadaşlarımızı ziyarete geldik. 2023 senesinde uzaya fırlatılacak bulunan öz geliştirdiğimiz uydumuzun uğrunda bulunuyoruz. Uzay alanı, devletlerin şişman konkur ve rakiplik içre oldukları ortak alan. Dünyadaki iktisadi ve askeri konkur şu anda uzaya taşınmış durumda.

Milli Uzay Programı: Türkiye olarak, Milli Uzay Programımızla önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin ne bölgelerde yetenekler geliştirmesi icap ettiğini duyuru etmiştik. Uydu ihya de ehemmiyet verdiğimiz alanlardan ortak tanesi. Gerek İMECE uydumuz gerekse TÜRKSAT 6A, bu bölgede yetişkin insanoğlu deposu ve bire ortak sürede dünkü yetiştirilecek bulunan insanoğlu kaynaklarımız açısından ehemmiyetli projeler.

36 bin km yükseklikte: TÜRKSAT 6A yerden 36 bin kilometre yükseklikte ortak tanıtma uydusu adına kullanılacak. Bu uyduyu geliştirirken öz ürettiğimiz yerel ve ulusal komponentlerin ortak sıralaması var. Uydu aşırı ayrımlı yapılardan oluşuyor. Biz hâlâ evvela öz uydumuzu imtihan ve bütünleşmiş ika yeteneğine erbap ortak ülkeydik.Bütün bütünleşmiş sistemleri yerli: TURKSAT 6A ile baş başa reaksiyon tekerlerinden, çağ dedektör ve yıldızizlere genişliğinde komponentleri, öz mühendislerimiz ve teknisyenlerimizle baş başa ağız ağıza yerel ve ulusal adına gerçekleştirdik ve uydumuzu düz yazı etmiş olduk.

Teknoloji ihraç fail Türkiye: Uydumuzu 2023 senesinde uzaya göndermemiz bizlere aşırı güzel yetenekler sağlayacak. Türkiye'yi peyk dalında uygulayım bilimi ihraç eden, bütünleşmiş sistemleri karışma peyda etmek neredeyse peyk satışı karşıcı ortak dünya pozisyonuna iletmek düşüncesince çabalarımızı sürdüreceğiz."

2023'te yörüngedeki yerini alacak

TÜRKSAT 6A uydusu 2023 senesinde yörüngedeki yerini alacak. Türkiye'nin evvel yerel ve ulusal tanıtma uydusu olacak TURKSAT 6A'da RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerindeki tecrübelerden yararlanıldı. Uydu, 42 adım maşrık boylamında arazi çakılı yörüngeye yerleştirilecek. TÜRKSAT 6A, Türkiye'nin yanı esna Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının şişman ortak bölümündeki sonuç kullanıcılara bakım edecek.

Yerli komponentler

TURKSAT 6A'da beğenilen yerel ve ulusal komponentler şöyle: Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı, Güç İşleme ve Kontrol Birimi, Yakıt Besleme Birimi, Yıldızizler, Güç Düzenleme Birimi, Güneş Algılayıcı, Tepki Tekeri, Kimyasal İtki, Isıl Kontrol, Tepki Tekeri Arayüz Birimleri.Oğuzhan Halil Özbek - Ali Nargüner 

Haftanın Öne Çıkanları

Yüksek Mimar Erçin Polat: 'Metaverse Türkiye ekonomisini güçlendirecek'

2022-04-29 10:58 - Teknoloji

Hülya Avşar pandemiden sonra bayram konserlerine yeni şarkıları ile çıkıyor

2022-04-30 10:59 - Magazin

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor

2022-05-01 14:10 - Yaşam

Yerli ve milli robotlar Tekirdağ’da

2022-04-24 19:59 - Teknoloji

'Ağlayan gelin' Van'da doğayı renklendirdi

2022-04-29 11:03 - Yaşam

TEKNOFEST Karadeniz'deki yarışmalarda 500 binden çok yarışçı savaş edecek

2022-04-28 11:28 - Teknoloji

GKN Kargo, BTK onaylı yetki belgesini aldı

2022-04-28 12:07 - Ekonomi

Bakan Bilgin: '3600 ek gösterge çalışmasını mayıs ayında bitireceğiz'

2022-04-26 21:03 - Politika

Savaş ve kazançlı krizle boğuşan Yemenlilerin iri kısmı sıtma tehdidi altında

2022-04-25 15:21 - Dünya

Bağdat Caddesi’nde Trabzonspor bayrağına izin vermediler

2022-05-01 00:19 - Spor

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya