TBMM Başkanı Şentop: Soru önergelerinin cevaplanma payı arttı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonraları istifham önergelerine sunulan cevapların aynı ve oranlarında artma bulunduğunu belirtti.

Politika - 3 yıl önce

İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Parlamenterler Birliği çeşidinden Filizli Köşk'te planlı "Anayasalar ve Siyaset" mevzulu konferansın istifham karşılık bölümünde istifham dair "tek adam" tartışmalarına değindi.

Dünyadaki eksiksiz sistemlerde de ortak birim pare eş bulunduğunu tamlayan Şentop, "Siyasi partilerde şu anda ortak pare eş dediğimiz şeyden kastettiğimiz, sonuç sonucu ortak pare bireyin vermesi meselesidir. Parlamenter sistemde aşırı eş mı var? 'Tek adam' sanarak itiraz edenlere soruyorum size uyarınca birçok olması lazım? Yani 2, 3, 5, 10... Nedir? Parlamenter sistemde aşırı eş mı var? Hayır. Parlamenter sistemde şayet alışılmış vekil sistemse başvekil var, cumhur reisi simgesel yetkilere sahip. Kabine var, Bakanlar Kurulu mevcut evet. Ama iş filhakika irade-i külliye cüziye çatışmasında ortaya çıkar. Çatışma yok ise orada ortak çözümleme yapabilmek, orgazm ortaya koyabilmek belkili değil." sanarak konuştu.

Çatışma olduğunda ortak uyum namına sistemde daima başbakanın dediğinin bulunduğunu dile getiren Şentop, "Cumhurbaşkanının yetkileri alışılagelen namına simgesel vekil sistemde. İki pare olunca filhakika arbede oluyor. Bunları Türkiye elan eski zamanlarda de yaşadı." ifadelerini kullandı.

"Soru önergelerinin cevaplanma payı arttı"

"Bugün parlamentonun yetkilerinin kilo kaybettiği iddialarını akıllıca bulmuyorum." diyen Şentop, bunun uğur boncuğu konkre gerekçeye dayanmadığını vurguladı. Muhalefet partilerinin devir kurnaz istifham önergelerinin cevaplanma oranına müteveccih soruları bulunduğunu özetleyen Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Dünyanın değme durumunda böyledir, yüzdelik 100 cevaplama dünyanın uğur boncuğu durumunda yok. Ben başka ülkede de izlem ediyorum. Bir bölümü cevaplanmış, herhalde yüzdelik 65'in üstünde şu anda cevaplanmış, ardı cevaplanmamış, bitmeme fail süreçler de var. Bunu soruyorlar, sonraları bunun yanıtını verirsem bu oranları, 'Bak sorular cevaplanmıyor.' diyorlar. Ben de çabucak bu devri vermiyorum. 26. Dönemi, bundan ortak geçmiş vekil sistemin bulunduğu zamanın oranlarını, sayılarını veriyorum, 24. Dönem'in rakamlarını ve sayılarını da veriyorum. Mukayese ettiğimizde bu fasıl elan ortak tomar miktarda cevaplanmış sorular. 'Başkanlık sistemine geldik soruların cevaplanma payı düştü.' diyemez kimse. Yalandır derse. İstatistik benim elimde var. Bunları eksiksiz istifham önergelerine veriyorum. Tam bilakis riyaset sistemine geçtikten sonraları soruların yanıtlandırma payı da artmış, sayısı da artmış, sayımlama böyle."

Soru önergelerine sunulan yanıtların içeriğine bağlı de eleştiriler geldiğine yer veren Şentop, "Sen istediğin kabilinden istifham sorabilirsin, karşılık verici de istediği kabilinden karşılık verebilir. Vermezse ne yapacağız? Sen istediğin suali sorabiliyorsan, karşılık verici de istediği kabilinden karşılık verebiliyor. Bununla ilgilendiren zorba ortak düzenek yok." dedi.

İki düzenek arasındaki ortak pare farkın gensorunun verilememesi bulunduğunu özetleyen Şentop, "Gensorunun olmamasının nedeni de sistemin mantığı gereği. Gensoru nerede var? Güvenoyu bulunan ortak sistemde istizah olabilir." ifadelerini kullandı.

"1 Numaralı Kanun'un Yassıada Mahkemesi kuran hükmünü yürürlükten kaldırdık"

"Darbeyi bu derece alkışlayan, Yassıada'yı onaylayan ortak öğretim üyesi grubu dünyada reşit mudur?" sorusu dair de Şentop, akademisyenler grubunun da camianın öbür kesimlerinden ayrımlı ortak kol bulunduğunu düşünmediğini dile getirdi.

Darbeyi değme cümle grubundan destekleyenler olduğuna yer veren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Biz Yassıada'da 'mahkeme', güya mahkemeyi kaldırdık. Bir kombinezon yaptık, yasa düzenlemesi. Bir kanunla kuruldu. 1 Numaralı Kanun, 1960 darbesinden sonraları çıkartılan. Bu yasa içinde Yassıada'da ortak duruşma kurulmasıyla ilgilendiren buyruk de vardı. Biz 1 Numaralı Kanun'un Yassıada Mahkemesi kuran hükmünü yürürlükten kaldırdık. Onun meriyet tarihini de bu kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarih, 1960 yılı tarihini verdik. O tarihten uygulanan peyda etmek üzere. Dolayısıyla Yassıada'daki duruşma hususiyet aleminde bulunmayan biçimine gelmiştir ve onun vermiş bulunduğu eksiksiz kararlar, icra ettiği eksiksiz işlemler de böylecene hukuken temelsiz duruma gelmiştir."

15 Temmuz'da benzeşim ortak fenomen yaşanmadığını, halkın darbeye için direndiğini hatırlatan Şentop, o günlerde darbeye için olanların sayısı az olsa da seslerinin aşırı çıktığını, Menderes'e dayanak noktası verenlerin ise rakamları ortak tomar olsa da seslerinin az çıktığını anlattı.

Şentop, "Millet iradesine erbap çıkanların cesaretinin elan ortak tomar olması lazım. Meşruiyeti savunanlar değme devir elan ortak tomar korkusuz olmalıdır. Bu az buçuk da içtimai psikolojiyle ilgilendiren ortak şey. Zamana gerekseme mevcut erişmek ki. Ama 15 Temmuz'da milletimiz, eksiksiz içtimai kesimlerle beraber, akademisyenler de müdahale peyda etmek kıl payı çokluk bakımından bunu başarabildiler. Ben en iri teminatın da bu bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Yeni anayasayla beraber, hükümet sistemiyle bu arada açılan dünkü yapıyı yasa içindeki öbür bölümlerle bütünleştirmek, dünkü yasa tartışmasının önümüzdeki gündemi, Türkiye'nin ortak iki sene bu olacaktır." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İlhan Palut: 'Çok değerli bir 3 puan aldık'

2021-10-30 23:23 - Spor

COP26 İklim Zirvesi yarın başlıyor

2021-10-30 22:53 - Dünya

Barış Akarsu’nun annesi Hatice Akarsu hayatını kaybetti

2021-11-04 19:28 - Gündem

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanlığı'na Hasan Engin Tuncer seçildi

2021-11-02 22:27 - Spor

Vanlı İrem kıraat isteğini 'boş tuval'le anlattı

2021-11-04 13:48 - Yaşam

THF'nin yeni Genel Başkanı Uğur Kılıç oldu

2021-10-31 17:14 - Spor

Atakaş Hatayspor - Beşiktaş: 1-0

2021-10-30 19:17 - Spor

Hollanda'da Kovid-19'a hakkında peçe ve açıklık kuralı arka getirildi

2021-11-02 23:38 - Dünya

Bosna Hersek'te hararetli yağmur sere bozukluk oldu

2021-11-05 15:08 - Dünya

Doktorlar ve avukattan oluşan müzik grubu terbiye ve sağlık düşüncesince parasız oyunluk alıyor

2021-11-01 12:03 - Yaşam

İlgili Haberler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:05 - Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

01:05 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afet Yönetim Kurulu kuruluyor'

22:06 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim tarihi açıklaması!

13:05 - Politika

Emeklilikle Yaşa Takılanlar kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

07:08 - Politika

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya