Rusya'nın 'ruble' talebi sonrası Polonya ve Bulgaristan'da önceki gaz kesintileri y

Polonya, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlatmış olduğu savaştan buyana Avrupa'nın anne gaz tedarikçisi Gazprom kabilinden doğal gazını doğranan geçmiş dünya olacak.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin

Rus erke firması Gazprom'un erte sabahtan itibaren Polonya ve Bulgaristan'a gaz akışını durduracağı bildirildi.

Polonya’nın amme erke firması PGNİG SA, Gazprom‘un 27 Nisan bakımından Yamal borazan hattında gaz tedarikini durduracağını açıkladı.

Şirketten meydana getirilen açıklamada, Gazprom'un 27 Nisan sabahında Yamal sözleşmesi kapsamında teslimatları ağız ağıza askıya benimseme ika niyetini PGNiG'ye bildirdiği aktarıldı.

PGNİG SA'nın açıklamasında, ülkeye gaz akışını emektar biçimine iletmek düşüncesince adımlar atılacağı belirtilerek, gaz arzında rastgele ortak kesintinin de bu sözleşmenin ihlali bulunduğu ve bunun düşüncesince ödence istem ika hakkına erbap olunduğu vurgulandı.

Polonya’da gaz ambarlama tesislerinin doluluk oranının yüzdelik 80 seviyesinde bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, ülkede gaz talebinin karşılanmasında rastgele ortak dava olmayacağı belirtildi.

Bulgaristan Enerji Bakanlığı'ndan meydana getirilen açıklamada ise Bulgaristan'ın amme gaz firması Bulgargaz'a Rus erke firması Gazprom Export kabilinden Gazprom'un 27 Nisan'dan itibaren gaz arzını durduracağına bağlı bilgilendirme yapıldığı belirtildi.

Polonya İklim Bakanlığının da Rusya’dan gaz akışının kesilmesine bağlı icra ettiği açıklamada, Polonya'nın erke arzının güvende bulunduğu ve piyasaya revan gazın kesilmeyeceği belirtildi.

"Rusya'nın bulunan anlaşmaları siyasallaştırmasının ortak ayrıksı işareti"

Polonya ve Bulgaristan’a müteveccih Rus gaz tedarikinin kesilecek olması, Moskova ile Avrupa ortada erke arzı ve Ukrayna'daki harp dair yaşanmış bulunan anlaşmazlıklarda ortak tırmanış adına değerlendirildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da Twitter hesabından mevzuya bağlı icra ettiği açıklamada, Gazprom'un Polonya'ya gaz arzını ağız ağıza tevkif girişiminin Rusya'nın bulunan anlaşmaları “siyasallaştırmasının” ortak ayrıksı göstergesi bulunduğunu belirtti.

Birol, Rusya’dan gaz arzının durmasının Avrupa'nın Rus erke kaynaklarından ari kalma çabalarını hızlandıracağını vurgulayarak, IEA’nın Polonya’nın beraberinde bulunduğunu tabir etti.

Putin, mart ayında gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine mürur planını duyurmuştu

Rusya ile gaz tedbir sözleşmesi bu senenin böylelikle bitecek bulunan Polonya, Rus erke firması Gazprom'a gaz tedariki düşüncesince ruble adına ifa yapmayı benimseme etmeyeceğini ve sözleşmeyi uzatmayacağını duyurmuştu.

Rus erke firması Gazprom’den meydana getirilen açıklamada ise “Polonya’nın dakika dünkü ifa sistemi ile gaz sevkiyatına bağlı ifa gerçekleştirmek mecburiyetinde olduğu” belirtilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine mürur planını duyurmuştu.

Putin, taleplerin dört dörtlük adına karşılanmaması yerinde gaz arzını kesmekle yıldırma etmişti.

Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren dünkü düzene göre, Rus gazı düzlük ülkelerin, Gazprombank'tan matematik açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının arkası sıra bahis konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

Gaz kesintisi Polonya'nın Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının arkası sıra geldi

Öte yandan, Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, dakika icra ettiği açıklamada, Polonya'nın 50 Rus milyardere ve şirketlerine müteveccih varlıkların dondurulması ve Polonya'ya antre yasağının da toprak almış bulunduğu yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Polonya kabilinden müeyyide meri Rus milyarderler ortada Alfa Bank'ın müessis ortağı Mikhail Fridman ve Rus siber düzenlilik firması Kaspersky'nin kurucusu Eugene Kaspersky'nin de bulunması dikkati çekmişti.

Polonya, Moskova'nın Ukrayna'da başlatmış bulunduğu muharebeye cevap adına Avrupa Birliği ülkelerine Rusya’dan petrol, gaz ve kömür alımını hemen durdurmasını çağrısı yaparken Polonya hükûmeti mayıs ayına derece Rusya’dan kömür ithalatını ve 2022'nin sonuna derece Rus petrolünü kullanmaya sonuç vereceğini açıklamıştı.

Polonya, gereksinim duyan petrolün yüzdelik 64’ünü, gazın yüzdelik 46'sını (yıllık kısaca 10,2 bilyon metreküp) ve kömürün yüzdelik 15’ini Rusya'dan ithal ediyor. Avrupa Birliği devletleri ortada erke gereksinimi düşüncesince Rusya'ya en tabi bulunan iklim Slovakya olurken Polonya, Litvanya ve Finlandiya'nın erke ihtiyacının kısaca üçte ikisi Rusya'dan realizasyon ediliyor.

Norveç gazını Polonya'ya getirmeyi amaçlayan Baltık gaz borazan hattıyla bu sene sonuna derece ülkenin Rusya'ya bulunan gaz bağımlılığının sona erdirilmesi hedefleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Düzceli anne oğul, "babaanne tarifiyle" anadan görme ekmek üretiyor

2022-04-23 15:10 - Yaşam

Yerli ve milli robotlar Tekirdağ’da

2022-04-24 19:59 - Teknoloji

Bülent Korkmaz: "Maçın 1. dakikasında her şey bitti"

2022-04-23 01:20 - Spor

Bakan Bilgin: '3600 ek gösterge çalışmasını mayıs ayında bitireceğiz'

2022-04-26 21:03 - Politika

Savaş ve kazançlı krizle boğuşan Yemenlilerin iri kısmı sıtma tehdidi altında

2022-04-25 15:21 - Dünya

Vezneciler şehidinin oğlu, babasının isminin verildiği okulda 23 Nisan şiiri okudu

2022-04-23 21:20 - Yaşam

Sarıyer'de şoförü indikten sonradan akım fail İETT otobüsü 15 vasıtaya çarptı

2022-04-24 21:24 - Gündem

Kongre üyeleri, Biden yönetimine 'Ukrayna sınırına kumluk hastanesi kur' çağrısı yaptı

2022-04-22 22:34 - Dünya

Rusya'nın 'ruble' talebi sonrası Polonya ve Bulgaristan'da önceki gaz kesintileri y

2022-04-27 00:03 - Dünya

Namağlup finaldeler, Süper Lig’e terfiye hak kazandılar

2022-04-26 15:16 - Spor

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya