Prematüre retinopatisi; taranan her 4 bebekten 1’inde görülüyor

Prematüre retinopatisi (ROP), er doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi gözdağı fail ehemmiyetli keyif problemlerinden biri. Bebek ne derece er doğarsa ROP riskinin o derece artacağına ayraç fail Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, erkendoğan ret

Yaşam - 2 yıl önce

Prematüre retinopatisinin (ROP) er doğan bebeklerin retinalarındaki içki damarlarının düzgün olmayan geliştiği müşterek maraz bulunduğunu ve körlükle sonuçlanabileceğini kail Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, bundan dolayı erkendoğan bebeklerin eskiden ve derneşik menfez muayenelerinin behemehâl yapılması gerektiğine ilgi çekti.

NORMAL DAMARLANMA KESİNTİYE UĞRUYOR

Erken doğan bebeklerin karşılaşmış bulunduğu bu sorunla ilişik açıklamalarda mevcut Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, “Anne karnında tahminî 16. hamilelik haftasında başlamış bulunan ağ tabaka damarlanması, bebeğin alışılagelen veladet tarihi bulunan 40. haftaya denli retinanın ortasından en köşe bölümlerine denli ilerler. Erken veladet durumunda, bebek ağ tabaka damarlanma süreci tamamlanmadan dünyaya gelir. Bebek ne denli er doğmuşsa, o denli serbest müşterek ağ tabaka sektörü damarlanmamıştır. Doğum sonrasında, bebeğin umumi durumu, prematürelik derecesi, koyu ihtimam koşulları ve akciğer gelişimi ile ilişik kimi riziko faktörlerinin özelliğine gereğince damarlanma süreci alışılagelen uğrunda bitmeme yazar tamamlanabilir yahut alışılagelen damarlanma kesintiye uğrar ve düzgün olmayan damarlar gelişerek ROP ortaya çıkar” dedi.

TARAMA, BEBEK 4 HAFTALIKKEN YAPILMALI

Türkiye’de meydana getirilen ve 2018 senesinde British Journal of Ophthalmology dergisinde gösterilen aşırı merkezli müşterek araştırmaya göre, erkendoğan retinopatisi açısından taranan her 4 bebeğin 1’inde erkendoğan retinopatisi (ROP) görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, bahis konusu araştırmaya gereğince otama mucip ağır ROP gelişiminin ise yüzdelik 6,7 bulunduğunu belirtti.

“Prematüre retinopatisi açısından riziko altında bulunan kâffesi bebeklerin bu mevzuda pedagoji bilimi almış bulunan menfez doktoru çeşidinden araştırma edilmesi gerekir” diyen Doç. Dr. Kızıloğlu, “Bu muayeneye tarama denir. İlk tarama muayenesi, bebeğin veladet haftasına gereğince değişmekle birlikte, bir fazla aşırı kez bebek 4 haftalık olduğunda yapılmalıdır” sanarak konuştu.

Hangi bebeklerin ROP taramasından geçeceğini belirleyen kriterlerin ülkeden ülkeye değiştiğini dile getiren Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, Türk Neonataloji Derneği ve Türk Oftalmoloji Derneği’nin emek harcamaları kararında gösterilen Türkiye Prematüre Retinopatisi Rehberi doğrultusunda Türkiye’de hamilelik yaşı 34 hafta altında yahut veladet ağırlığı 1700 gr. ve altında bulunan kâffesi bebeklerin ROP gelişimi açısından tarandığını söyledi.

TEDAVİ GEREKİYORSA MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA UYGULANMALI

Bebeklerin bazılarında hoppadak müşterek tarama muayenesinin ehliyetli olabildiğini fakat bir fazla aşırı bebekte retinanın alışılagelen damarlanması tamamlanana kadar, hastalığın şiddetine gereğince mütebeddil sıklıklarla muayeneyi yinelemek gerektiğine ayraç fail Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu şu detayları verdi:

“Örneğin kolay olaylarda 1-2 hafta aralarla araştırma yapılmaktadır ve maraz kendiliğinden gerileyerek alışılagelen damarlanma tamamlanır. Daha hararetli olaylarda ise 1 hafta yahut henüz endamsız aralıklarla araştırma gerekebilir. Çok az otama gerektirecek şiddette maraz oluşur. Bu olgular eskiden tanınıp en endamsız sürede otama edilmiş bulunduğu takdirde rüyet kaybı ve sifilis derece aksi neticeler bir fazla aşırı devir muvaffakiyet ile önlenebilmektedir. En çarpıcı otama lazer ile retinadaki düzgün olmayan içki damarlarının gelişiminin önlenmesidir. Bazı saldırgan maraz durumlarında ise menfez içerisine anti-VEGF ilaçların enjeksiyonu yapılabilir.”

DÜZENLİ GÖZ MUAYENELERİNE DEVAM EDİLMELİ!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, erkendoğan retinopatisi saptanan bebeklerde, başta ağır ROP dolayısıyla otama olanlarda, erdemli miyop, astigmat, şaşılık, menfez tembelliği, karasu ve ağ tabaka dekolmanı derece menfez problemlerinin görülme olasılığının alışılagelen popülasyona gereğince henüz erdemli bulunduğu hatırlatarak bundan dolayı ahir senelerde da derneşik menfez muayenelerine bitmeme edilmesi gerektiğine ayraç etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Kripto Para Uzmanı Cihan Tuna Arslan “Hayata Bakış Açınızı Değiştirin” seminerinde konuştu

2021-12-08 09:59 - Ekonomi

Ankaragücü eski başkanı Cemal Aydın vefat etti 

2021-12-08 14:27 - Spor

Ünlü sanatçı Tuğba Özay ve sporcu Nagihan Karadere'ye yoğun ilgi

2021-12-06 12:59 - Magazin

Fransa'da özek salim partinin cumhurbaşkanı talibi Valerie Pecresse oldu

2021-12-04 17:47 - Dünya

'Gıda sorunuyla topraksız tarım yöntemiyle mücadele edilebilir'

2021-12-07 10:02 - Ekonomi

Yunanistan'da önce el Kovid-19'un omicron varyantına rastlandı

2021-12-02 14:38 - Dünya

Prof. Dr. Savlı: Omikron varyantı 50 farklı mutasyon taşıyor

2021-12-08 14:43 - Yaşam

Arçelik ile ASPİLSAN'dan yerli batarya üretiminde iş birliği

2021-12-07 15:14 - Ekonomi

Eski Üsküp Çarşısı'nın akıbet el inşası yorgancısı, asırlık karı geleneğini sürdürüyor

2021-12-03 11:29 - Dünya

Kök hücre naklini beklerken resim ona güç verdi; kanseri yendi

2021-12-04 12:38 - Yaşam

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya