Kontrolsüz teknoloji kullanması bağımlılıkla sonuçlanıyor

Teknolojinin yaşamın değme dalında arazi almasıyla baş başa kişilerin teknolojiye ayırdığı müddet artıyor ve kontrolsüz kullanıma ehil kullanıcılarda teknoloji bağımlılığı ortaya çıkıyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, teknoloji bağımlılığı Yeşilay tarafından, "Teknoloji ve webin şuurlu olmayan, kontrolsüz birlikte halde kullanımına ilişkin adına ortaya çıkan, davranışsal bağımlılıklar, düzen oynama bozukluğu, içtimai medyanın ve zeki telefonun çok kullanmak üzere bağımlılık müspet ast davranışlarla kendini yayınlayan bağımlılık türü." adına tanımlanıyor.

Teknoloji bağımlılığının hastalık bulunduğu mesail ortada fiziki şikayetlerin (gözlerde yanma, günah kaslarında dert ve sertleşme, gövde duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk, halsizlik) beraberinde içtimai bölgede tanıdık huzursuzluklar de (akademik başarıda düşük, kişisel, karı ve meslek sorunları, tarihi hile etmede başarısızlık, hab bozuklukları, aşındırmak yememe, aktivitelerde azalma, genel ağ arkadaşları haricinde izolasyon) toprak alıyor.

Bu şikayetlerin önüne devredilmek düşüncesince nice kasıntı millî ve arsıulusal çapta teknoloji bağımlılığını azaltmaya müteveccih icraat yürütüyor.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi de (YEDAM) bu kapsamda 12 gözyaşı ve kimlik şahıslara teknoloji bağımlılığından tevlit etmek düşüncesince parasız dayanak sağlıyor.

Türkiye'de genel ağ yararlanma süresi günde sayı farkı 8 saat

Günlük genel ağ yararlanma süresi, teknoloji bağımlılığını ortaya koyması açısından ehemmiyet taşıyor. İngiltere merkezli GlobalWebIndex şirketinin güzeşte senenin üçüncü çeyreğinde meydana getirdiği araştırmaya göre, evren genelinde internette geçirilen günce müddet sayı farkı 6 vakit 58 zaman oldu. Dünya averajının üstünde bulunan Türkiye'deki kullanıcılar ise internette sayı farkı 8 vakit geçirdi. Listede Japonya, 4 vakit 26 dakikayla minimum genel ağ yararlanma süresine eş diyar oldu.

Yeşilay, 12 gözyaşı ve üstündeki çoluk çocuk düşüncesince günce en aşkın 120 zaman görüntülük kullanmak öneriyor. Diğer gözyaşı gruplarında ise 0-3 gözyaşı arasındakilerin ekrandan olabildiğinde ırak tutulması, 3-6 gözyaşı arasındakilerin günce en aşkın 30 dakika, 6-9 gözyaşı arasındakilerin en aşkın 50 dakika, 9-12 gözyaşı arasındakilerin ise en aşkın 70 zaman görüntülük başlangıcında geçirmesi başvuru ediliyor.

Teknoloji bağımlılığını arama dibine kabul etmek düşüncesince ise şunlar öneriliyor:

"Günlük genel ağ yararlanma saatlerini değiştirin. Haftalık genel ağ kullanmak çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın. Destek grupları yada karı terapisi üzere şekilleri yaşama geçirin. Yapmayı isteyip de okazyon bulamadığı faaliyetleri birlikte deftere yazmasını sağlayın, genel ağ kıymetlendirmek düşüncesince koyu arzu duyduğunda yazdıklarından birtanesini yapmasını isteyin.

Çocuklarınızı arkadaşları ile katıksız yollardan görüşmeleri düşüncesince yönlendirin, boydaş grupları içinde sosyalleşmesini sağlayın. Çocuklarınızı kabiliyet ve nazarıitibar sahalarına akla yatkın spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun tesanüt ilişkilerini destekleyin, onları birlikte araya getirecek etkinlik planlayın. Çocuğunuzun elektronik beyin kullanımını arama edin ve mevhum ortamdaki dostlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda sakıncasız genel ağ uygulamalarının bulunmasına hizmet gösterin."

"Akıllı telefon, tablet üzere aletleri evlatları ilzam etmek düşüncesince katiyen kullanmayın"

Çocukların ve gençlerin teknolojiyi aşkın kullanmak nedeniyle şuurlu yararlanma davranışının kazanılması bu gözyaşı grubunda ehemmiyet taşıyor. Bu bağlamda şunlar başvuru ediliyor:

"Akıllı telefon, tablet üzere aletleri evlatları avunan etmek, ilzam etmek düşüncesince katiyen kullanmayın. Çocukların kontrolsüz ve etraflıca müddet genel ağ kullanmasına müsaade vermeyin. Yemek ve çay saatlerinde elektronik beyin başındaki çocuğa servis yapmayın, size katılmasını sağlayın. TV yahut genel ağ benzeşim teknolojik aygıt merkezli ev düzeni kurmayın."

Haftanın Öne Çıkanları

Hülya Avşar pandemiden sonra bayram konserlerine yeni şarkıları ile çıkıyor

2022-04-30 10:59 - Magazin

Süper Lig’de 41 gollü haftada düğüm çözüldü

2022-05-02 15:32 - Spor

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor

2022-05-01 14:10 - Yaşam

'Yazıcı izleme sistemi' ile kağıt israfı önleniyor

2022-05-02 14:07 - Yaşam

Laboratuvarda bitki klonlayan akademisyenler, fide istihsal dönemini kısalttı

2022-05-03 12:16 - Teknoloji

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne asılan Trabzonspor bayrağı havadan görüntülendi

2022-05-01 16:58 - Spor

Irak'ın Erbil kentine 6 roketle atılım düzenlendi

2022-05-01 21:34 - Dünya

Zelenskiy: Azovstal'dan sivillerin tahliyesi başladı

2022-05-01 20:04 - Dünya

Bağdat Caddesi’nde Trabzonspor bayrağına izin vermediler

2022-05-01 00:19 - Spor

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı

2022-05-02 11:58 - Yaşam

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya