KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin toy Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı bildirme etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin acemi Kıbrıs hususi Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Şefi Colin Stewart'ı onama etti.

Dünya - 2 yıl önce

Lefkoşa

LEFKOŞA (AA) -

Görevine bu hafta süregelen BM yetkilisi Stewart'ı geçmiş kere makamında bildirme fail Tatar, kısaca ortak sayaç devam eden musahabe sonrası açıklamalarda bulundu.

Tatar, Sterwart ve kadrosuyla geçmiş kere görüştüklerini belirterek, Temsilci ve kadrosuna Kıbrıs konusunu ve bu meselenin nice boyutunun bulunduğunu anlattığını söyledi.

Kıbrıs'ta dü ayrı halk, mevki ve el erki olduğunun altını çizen Tatar, egemenliğin kendileri düşüncesince ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Kıbrıs'ta bundan sonraları federal çerçeveden yana olmadıklarını ve derinlemesine seneler görüşülen bu modelde ortak son alınamadığını tabir fail Tatar, Kıbrıs'ta asal probleminin Rumların Kıbrıs'ı "Helen Adası" kabil görmeleri bulunduğunu söyledi.

Tatar, güneydeki Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak Rum cumhuriyetine dönüştüğüne dikkati çekerek, Kıbrıs Türklerinin devletinin KKTC bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, "BM yetkilisi Stewart'a Ada'daki dü binanın (KKTC ve Rum yönetimi) iş birliğiyle ortak barışma olabileceğini geçmiş ilkin söylemiş oldum. Kendisiyle yoğun pıtrak görüşmeye amade olduğumu, 14 Aralık akşamı da daveti üstünde Nikos Anastasiadis (Rum lider) ile aralık alanda kavuşma davetini (yıl sonu resepsiyonu) bildirme ettiğimi ilettim." dedi.

Kıbrıs Türk tarafının nazar boncuğu devir musahabe ve temastan kaçmadığını ve kaçmayacağını kaydeden Tatar, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Biz, şu anda hükümran eşitliğimiz ve denktaş arsıulusal statümüz bildirme ortada olmaksızın resmi görüşmelere başlamıyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmemden sonraları dünkü siyasa gereği, bundan sonraları resmi müzakerelere geçilmesi düşüncesince egemenliğimizin bildirme edilmesi gerekir. 27-29 Nisan'da Cenevre'de evren ve BM ile geçmiş paylaştığımız 6 maddelik önerinin özünde mevcud egemenliğimizin bildirme edilmesi vardır. Stewart'a, Kıbrıs'ta ortak barışma olacaksa adil, kalıcı, sürdürülebilir, gerçekçi ve kılgı olması icap ettiğini tabir ettim. Bütün bunları kapsayacak bulunan doğrusu bizim söylediğimiz 'iki ayrı hükümran halkın bildirme edilmesi gerektiği' yönündedir. Onlar da (BM) bunu anlamış durumdalar ancak ehemmiyetli bulunan bunu Rum bölümüne anlatabilmek ve onların bildirme etmesini sağlayabilmektir."

- "Şu anda resmi müzakerelere devredilmek düşüncesince ortak döşeme yok"

Tatar, BM Genel Sekreteri'nin emektar iare Kıbrıs hususi Danışmanı Jane Holl Lute'un hesabına atanacak ad dair evolüsyon olmadığını söyledi.

Kıbrıs konusu düşüncesince BM Güvenlik Konseyine müteallik ortak ajan ataması kabil ortak dayatmanın mutsuz ortak evolüsyon olacağını vurgulayan Tatar, "Biz Kıbrıs'ta ortaya koyduğumuz parametrelerden, çerçeveden (egemen müsavat temelinde, dü devletli çözüm) vazgeçecek değiliz. Şu anda resmi müzakerelere devredilmek düşüncesince ortak döşeme yok. Bir döşeme olmadığına layıkıyla bunu zorlamanın ortak manası da yok. Zorlayarak ortak yere de gidilemez, toplantıda bunları anlattım. Kıbrıs Türk halkı, şahıs adalet ve hukukunu, Türkiye'nin de yardımıyla aramaya bitmeme edecektir." diyerek konuştu.

- "Tatar ile dobra ortak musahabe gerçekleştirdik"

Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile dobra ortak musahabe gerçekleştirdiklerini belirterek, Tatar ile benzeyen ortak düzentileme birlikteliği imar etmek ve pozitif ortak eş peyda etmek istediğini söyledi.

Ada genelindeki insanlarla da kavuşmak düşüncesince sabırsızlandığını kaydeden Stewart, Tatar'a 14 Aralık'ta BM namına düzenleyecekleri "Yıl Sonu Resepsiyonu"na iltihak davetini bildirme etmesinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Stewart, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde ve gayriresmi namına gerçekleşecek resepsiyona Kıbrıs Rum kesimi önderi Nikos Anastasiadis'in de katılacağını söyleyerek, hakeza ortak aranjman ile dü liderin musahabe fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

Tatar ile geçmiş kere gerçekleştirdiği toplantıda Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs meselesine çevrilmiş perspektifini dinlediğini tabir fail Stewart, topu topu tarafların konumuna değme devir hürmet duyduğunu kaydetti.

Stewart, Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de ortak tane cepheli yürüttüğü sondalama çalışmalarına müteallik soruya ise karşılık vermekten kaçındı.

BM yetkilisi Stewart, öncesinde Rum şef Anastasiadis ile de geçmiş kere görüştü.

Haftanın Öne Çıkanları

Kripto Para Uzmanı Cihan Tuna Arslan “Hayata Bakış Açınızı Değiştirin” seminerinde konuştu

2021-12-08 09:59 - Ekonomi

Ankaragücü eski başkanı Cemal Aydın vefat etti 

2021-12-08 14:27 - Spor

Dorukhan ve Cornelius laflarını tuttu!

2021-12-09 13:13 - Spor

Ünlü sanatçı Tuğba Özay ve sporcu Nagihan Karadere'ye yoğun ilgi

2021-12-06 12:59 - Magazin

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin toy Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı bildirme etti

2021-12-10 19:44 - Dünya

Selzede nemli tepme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle ev mensur edildi

2021-12-10 16:29 - Yaşam

Fransa'da özek salim partinin cumhurbaşkanı talibi Valerie Pecresse oldu

2021-12-04 17:47 - Dünya

'Gıda sorunuyla topraksız tarım yöntemiyle mücadele edilebilir'

2021-12-07 10:02 - Ekonomi

TİSK Başkanı Akkol: Asgari ücret tespit komisyonu 3. toplantısında

2021-12-09 10:43 - Ekonomi

Prof. Dr. Savlı: Omikron varyantı 50 farklı mutasyon taşıyor

2021-12-08 14:43 - Yaşam

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya