İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi

Prof. Dr. Faruk Özcan, "Kalp alışkanlık cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi baş döndürücü yayılmış namına dört başı mamur cerrahi branşlarda gitmek kabil hedeflerimiz var." dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi'nde teşrinievvel ayında kullanımına başlanan ve "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" yerine vasıflandırılan robotik cerrahi, ürolojik ve jinekolojik emraz düşüncesince uygulanırken, umumi cerrahi ile ihtisas ve haslet cerrahisi sahalarında kullanması düşüncesince de hazırlıklar yürütülüyor.

Küçük kesilerle ameliyat olanağı sunan; üroloji, eş hastalıkları, umumi cerrahi, bebek cerrahisi, döş cerrahisi, kulak koku alma organı boğaz, ihtisas haslet cerrahisi özellikle edinmek kabil nice bölgede kullanılabilen robotik cerrahi teknolojisine hem doktorların bununla ortak hastaların merakı artıyor.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi'nde de "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" yerine vasıflandırılan robotik cerrahi ameliyatları teşrinievvel ayından beri yapılıyor. Bu kapsamda, 9'u kestanecik kanseri, 5'i böbrek tümörü, 1 er bezi kanseri edinmek kabil 15 dizi eylem robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirildi.

"Önemli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında katkıları bulunan ortak yöntem"

AA muhabirinin sorularını cevap veren İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Özcan, robotik cerrahinin, "laparoskopik cerrahi" denilen karnın içerisinin gazla şişirildikten sonraları robotik yahut enstrümanların konulduğu portların yerleştirilmesiyle meydana getirilen ameliyatlar bulunduğunu anlattı.

Ekim kocaoğlan başlangıcında robotik cerrahi ameliyatlarına başladıklarını, bu teknolojiyi en aşırı ürolojik kanserler ve jinekolojik operasyonlar düşüncesince kullandıkları tamlayan Özcan, "Kalp haslet cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi aşırı yayılmış yerine etraflı cerrahi branşlarda değerlendirmek kabil hedeflerimiz var." dedi.

Prof. Dr. Özcan, bariz ameliyatlar ile robotik cerrahinin farkına değinerek, şunları kaydetti:

"Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini şimdi iri gördüğümüz düşüncesince şimdi dikkatli ortak emek vermek yapıyoruz. Bazı ehemmiyetli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında fazladan katkıları bulunan ortak ameliyat yöntemi fakat bariz cerrahi ameliyatlar dobra yapıldığı takdirde bu katkıları gene sunmakta. Mesela, kestanecik ameliyatlarında lüzum destekleme ve eşeysel fonksiyonlarının korunması açısından ağırbaşlı katkıları var. Robotik cerrahi olaylarında kan kaybı sayı farkı 50 mililitre yöresinde olabilirken, bariz ameliyatlarda bu 350-400 mililitreyi bulabilmekte. Vücut bunları tolere edebiliyor lakin şimdi dikkatli ortak emek vermek bulunduğu düşüncesince robotik cerrahide bu nezif şimdi az oluyor."

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisi

Robotik cerrahinin kol işi olduğuna ayraç fail Özcan, "Konsol cerrahı, hastabaşı cerrahı, ameliyat hemşiresi, anestezisi, bunların bütünü aşırı hususi ve bunlarda uzman edinmek gerekiyor. Hastabaşı cerrah, konsol cerrahına aşırı iri yardımcı. Ameliyat hemşiresi bire ortak halde aletlerin hazırlanmasında görevli. Hasta düşüncesince hususi ortak vaziyet gerekiyor, duyum yitimi ekibimiz de bunların monitörizasyonunda mükemmel ortak ekipman şeklinde çalışmamızı sağlıyor." bilgisini verdi.

Özcan, robotik cerrahi düşüncesince hususi ortak terbiye olduğunu, ilk önce robotun kullanımının öğrenilmesi icap ettiğini belirterek, şimdi sonraları hastabaşı cerrahı yerine bu bölgede nice ameliyat yapmış tecrübeleri cerrahların nezdinde tekniğin kılgılı yerine öğrenildiğini anlattı.

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisinin bulunduğunu da aktaran Özcan, "Bir tarafta şimdi az uzman cerrah, ortak tarafta uzman ortak cerrah. Anında istediği halde kontrolü ele alarak müdahaleler yapabiliyor ve eğitimi sağlıyor. Bu elbette bilginin nakledilmesi açısından aşırı önemli. Bilgiyi değme devir nakletmeye, bizlerden ahir kuşakların da bunu öğrenmesine ve uygulamasına çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahinin fiyatlı ve cihazın bakımlarının masraflı bulunduğunu tamlayan Özcan, cihazın fakülteye getirilmesinde bevliye anne bilim branşının yanı esna sayrılarevi yönetimi, dekanlık ve başhekimliğin katkıları bulunduğunu dile getirdi.

Hastalardan robotik cerrahiye talep

Prof. Dr. Özcan, robotik cerrahinin hastaya katkıları açısından aşırı yeğleme edilen ortak ameliyat yöntemi durumuna geldiğine dikkati çekerek, "Son yıllarda hastalar robotik cerrahinin yapılabildiğini bildikleri düşüncesince aracısız robot isteğiyle geliyorlar. Hastalarımıza bariz cerrahi opsiyonunu da değme devir sunuyoruz. Robotik cerrahinin hastayla ilişik elbette birtakımı külfetleri olabiliyor. Hastaya bilgelik verildiği devir kişi tercihini yapıyor." sanarak konuştu.

Robotik cerrahi ameliyatları düşüncesince bekleme listesinin, bariz ameliyatlara gereğince şimdi endamsız bulunduğunu dile getiren Özcan, bu uygulayım bilimi şimdi aşırı yaygınlaştıkça ve duyuldukça küsurat taleple baş başa listenin de uzayacağını tabir etti.

Prof. Dr. Özcan, canlı doktorların robotik cerrahiyi öğrenmeleri düşüncesince arzulu ve gelişmelere bariz olmaları icap ettiğini belirterek, bu bölgede uzman merkezlerde behemehâl terbiye de almaları önerisinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 15:59 - Magazin

Tuğba Özay, 'Külahıma Anlat' filminde gelin oldu

2021-12-12 17:37 - Magazin

Danilo şef tek celsede boşandı

2021-12-15 15:38 - Magazin

Rezan Epözdemir: 'Gerekli tepkinin verilememesi en önemli istifa gerekçelerimden biri'

2021-12-17 17:23 - Spor

Uluslararası Göç Örgütü: Yemen’de 2 milyon çocuk okula gidemiyor

2021-12-13 13:23 - Dünya

TOFAŞ - Pınar Karşıyaka: 69-71

2021-12-13 00:13 - Spor

Kışın vazgeçilmesi kestane tutarları el yakıyor

2021-12-14 14:08 - Ekonomi

Türkiye'deki 'rövanş alışverişi'ni ecnebi gezmen hareketlendirdi

2021-12-15 11:29 - Ekonomi

Kripto paraların güvenliği 'donanım cüzdan'a emanet

2021-12-12 11:13 - Ekonomi

Atlı okçuluk yapan kaymakam, atölyesine girip okçu yüzüğü ve bıçak yapıyor

2021-12-12 10:37 - Gündem

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya