Genç müteşebbis tasarladığı araçlarla savunma endüstrisine dayanak sunacak

Nevşehir'de cazibe elektronik mühendisi Eray Sakarya, asayiş güçlerinin in ve meskun yer operasyonlarında kullanılabilecek paletli yağız robotu ile taşımış olduğu mini dronlarla atak yapabilen insansız iklim uzlaştırıcı tasarladı.

Teknoloji - 1 yıl önce

Nevşehir

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesindeki Kapadokya Teknopark'ta sabık sene TUBİTAK desteği ile işlik kuran 24 yaşındaki Sakarya'nın, TEKNOFEST 2020'de kişi kategorisinde Türkiye birinciliği elde etmiş olduğu "Pratik5000" isimli sanlı paletli platformu, evvel testleri başarıyla tamamladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine kazandırılması hedefiyle geliştirilen, üstünde alıcı ve doğal taş yağı lambası yağı sensörü mevcut "Pratik5000", girmiş olduğu tünel ve benzeşim alanların, ultrasonik neva dalgalarıyla 3D haritasını oluşturmanın birlikte bölgede yanıcı gaz, tuzaklanmış patlayıcı yahut gizlenen eşhas olup bulunmadığı bilgisini enstantane şekilde kullanıcıya iletiyor.

Palet sistemiyle ilerleyerek içtima metrelerce dibine indiğinde üstelik pilotla iletişimini sürdüren araç, müşterek engelle karşılaştığında ise dron moduna geçerek pervaneleri sebebiyle havalanıyor ve engeli aşıp baştan paletli düzene dönebiliyor.

Sakarya'nın tasarlayıp geliştirdiği "Pratik 9000" insansız iklim uzlaştırıcı da üstünde taşımış olduğu patlayıcı gebe ansızın aşkın mini dronlar ile zırhsız ve bol zırhlı araçlara hamle gerçekleştirilmesi neredeyse kullanılabilecek.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Sakarya, AA muhabirine, asayiş güçlerinin in ve meskun mahallerde teröristlere erinç yürüttüğü operasyonlara değgin görselleri çav bültenlerinde izledikten sonradan bu yönde çalışmaya başladığını belirtti.

TÜBİTAK desteği ile kurduğu firması ve atölyesinde ürettiği rastgele dü projenin de kendisi düşüncesince alım çalım deposu bulunduğunu kaydeden Sakarya, tasarımlarının TSK envanterine gireceği haset heyecanla beklediğini tabir etti.

Paletli mini yağız aracının asayiş güçlerine operasyonel ulama sunacağını aktaran Sakarya, şu şekilde konuştu:

"Ana projemiz tünellerin üç buutlu haritasını çıkartan müşterek yağız uzlaştırıcı platformudur. Bu platform, paletlerle akıntı ediyor ve aşamayacağı engelle karşılaşması yerinde dron formuna da geçebiliyor ve engeli uçarak aştıktan sonradan paletlerle baştan zımnında bitmeme edebiliyor. Robotun gerisinde mevcut düzenek sebebiyle 360 basamak dönüp tünelin üç buutlu haritasını çıkartabiliyor. Tünel içerisinden deli dolu fon aktarımı ile rastgele müşterek yanıcı doğal taş yağı lambası yağı olup olmadığını da belirleme edebiliyoruz. Tünel içerisindeki en ehemmiyetli sorunlardan bir tanesi kablosuz iletişimin devamlılığı. Bunu çözebilmek namına robotun gövdesinin esen ve soluna haberleşme modülleri ekledik. Elektronik mıknatısla gövdeye tutunan bu modüller çevir sesi zayıfladığında gövdeden ayrılıyor. Böylelikle arkada küsurat modüller kullanıcı pilotla iletişimin akıcı şekilde bitmeme etmesini sağlıyor."

"Mini İHA'lar üstünde 30 gramlık TNT patlatıcı taşıyor"

Türkiye'de akıbet senelerde şişman ivme ele geçiren savunma sanayisinin büyüme göstermesine ulama sunabilmek düşüncesince ayrımlı planlar üstünde de çalıştığını özetleyen Sakarya, tasarlanan mamüllerin geliştirilmesinin ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Ülkelerin savunma sahalarında münteşir şekilde istimal başladığı insansız iklim araçlarının acemi tasarımlarla güçlenebileceğini aktaran Sakarya, şu şekilde bitmeme etti:

"Dron projemiz de müşterek tabanca sistemi. Ana İHA ve mini İHA'lar var. Mini İHA'lar üstünde 30 gramlık TNT patlatıcı taşıyor. Bunlar tünel yahut meskun mahalde âmâ noktalara gönderiliyor, mini İHA'lar elan sonradan gövdeden ayrılıyor ve karşıdaki gayeye güdümleniyor. Hedefe vardığında ise TNT'yi patlatıyor. Bir salname plan döneminin sonuna yaklaştık ve çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Testlerimiz de bitirilmek üzere. Hedefimiz 2023'te projemizi ticari şekilde yaşama kılmak ve TSK envanterine sunmaktır. Bu firması kurarken diyar haricinde düzentileme imkanım da vardı. Staj kapsamında Almanya'daydım ancak ülkemize fariza edebilmek ve AR-GE faaliyeti muktedir olmak namına burada çalışıyoruz. Bu projeleri üretmenin gurunu yaşıyoruz."

Sakarya, TÜBİTAK'ın "Pratik5000" paletli ortam düşüncesince dayanak noktası verdiğini, "Pratik 9000" insansız iklim uzlaştırıcı düşüncesince de dayanak noktası başvurusunda bulunduklarını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Nebati : 'Politika faizi 2 yıl aradan sonra tekrar tek haneye gerilemiştir'

2022-11-24 17:08 - Eğitim

Sarıyer'de evini su basan vatandaş, mağduriyetinin giderilmesini istiyor

2022-11-19 23:05 - Gündem

Bakan Yanık: 'Çocuklarımızın mutluluğunu arttırmak düşüncesince çalışmalarımızı güncelliyoruz'

2022-11-20 22:05 - Eğitim

AK Parti Sözsüzü Çelik: '(YKS tarihi) Seçim takvimiyle sınav takvimi yoğun gelmez'

2022-11-24 20:08 - Politika

Bakan Murat Kurum: '8,5 milyar liraya varan yatırımlarımızın açılışı gerçekleştirilecek'

2022-11-26 09:08 - Politika

Binalarda hasarlı kirişler düşüncesince "çelik dikiş" tekniği geliştirdiler

2022-11-24 12:08 - Teknoloji

Şiddetli rüzgar Fatih'te bir binanın kaplamasını uçurdu

2022-11-21 16:05 - Gündem

Ataşehir'deki acemi evlat titreşme takdir aleti Düzce depremini kaydetti

2022-11-23 20:05 - Teknoloji

Konya'da barınaktaki hayvanları katil fail zanlıların ifadesine ulaşıldı

2022-11-26 10:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 FIFA Dünya Kupası Açılış Töreni’ne katılmak düşüncesince Katar’a gidiyor

2022-11-20 00:08 - Gündem

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya