Gazze'de dü kız karındaş 'ikinci el' ile hem bütçelerine aynı zamanda çevreye ulama sağlamay

Nusayrat sığınmacı kampında canlı Emel ile Nida el-Hatip isimli sanlı kardeşler, çevreyi çul imalatı atıklarından ve fazlalıklarından dulda hedefiyle başlattıkları plan kapsamında ikinci el ürünleri toplayıp satışa sunuyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Gazze

İki Filistinli kız ahi Emel (22) ve Nida (20) el-Hatib, kuşatma altındaki Gazze'de kullanılmış, gerekseme dahası ikinci el giysileri ekonomiye kazandırarak hem bütçelerine yardım sağlamaktadır hem de çevreye katkıda bulunuyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde mevcut Nusayrat sığınmacı kampındaki evlerinde satacakları elbiselerin fotoğraflarını oluşturdukları acemi stüdyoda çekici kız kardeşler, bu ürünleri "Yeşil Dolap" anlı şanlı toplumsal iletişim araçları hesapları üstünden satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Emel Hatib, yürüttükleri projenin asliye adına çevreyi çul imalatı atıklarından ve fazlalıklarından korumayı hedeflediğini söyledi.

Giysi istihsal döneminin yakınlarda ve istihsal tesislerinde etkin işçiler üstünde negatif birlikte tesiri bulunduğunu tamlayan Hatib, "Giysiler, bozulmayan kumaştan yapılmaktadır ve dokunca görmesi yerinde bu cins kumaşlar toprağın tahribatına sefer açıyor ve iklimi de çevreyi de ehemmiyetli seviyede negatif etkiliyor." biçiminde konuştu.

Giyime bulunan alakanın artmasının, elbise istihsal fabrikalarında levent boylu saatler süresince ceninisakıt fiyatlarla etkin işçilere meydana getirilen adaletsizliğin de artmasına illet bulunduğunu tabir fail Hatib, projenin toptan ve degaje ölçekte uygulanması halinde, hem gerekseme dahası üretimin hem de mesai sömürüsünün azalacağına ayraç etti.

İkinci el elbise düşüncesi hepsi dünyada yaygınlaşıyor

Hatib, "Kullanılmış elbise kazanma fikri, elbise üretiminin ve artığının çevreye verdiği ziyanı ve tehlikeleri algı fail ecnebi ülkelerde, ilkin Avrupa vatanlarında revaçta." ifadelerini kullandı.

Üniversiteler arasındaki düet bilimsel niteliği bulunan değiş programlarıyla hâlâ önceki İtalya'ya gezi ettiğini ve orada bu fikrin popülaritesini ayırt ettiğini özetleyen Emel Hatib, İtalyanların müstamel giysi, möble yahut aletleri satın almaya beğenme gösterdiğini söyledi.

Bu sırada, müstamel elbise ve aletleri satın edinmeyi alışmışlık edinen Hatib, Gazze topluluğunda da bu düşüncesi yaygınlaştırmayı ağır halde düşündüğünü vurguladı.

Hatip, Gazze'deki giysileri çevrimiçi birlikte halde satışa sunmadan önce, kullanıcılarını bu projenin önemi karşı eğitmeye ve topluluğun “klişelerini değiştirmeye” çalıştıklarını söyledi.

"İnsanları ehil oldukları, fakat gerekseme duymadıkları ve kullanmadıkları ve bire birlikte sürede dolaplarında toprak şamil giysileri bey fikrine yönlendirdik." diyen Emel Hatib, Gazzelilerin bundan sonra bu kıyafetlerini satabileceğini ve elde ettikleri parayla gereksinimlerini karşılayabileceklerini tabir etti.

Hatib, ters gelirli, hususi giyecekler kabul etmek talip ve fiyatlarının efdal olması dolayısıyla alamayan Gazzelilerin, bundan sonra istediklerini etraf fiyatının hâlâ altında birlikte fiyata gerçekleştirme edebileceğini belirtti.

Dar imkanlarla topluma hizmet

İki kız ahi fikirlerinin vücuda geldiği projeyi teşhir etmek düşüncesince odalarında alçak gönüllü birlikte stüdyoda, dümdüz birlikte ışıklandırmayla cep telefonlarıyla tasrif yaparak ters imkanlarla ürünlerini pazarlıyor.

Çevreci birlikte plan bulunduğunu ulaştırmak düşüncesince evlerindeki küçük stüdyolarına küçük dokunuşlarla yeşillikler yerleştiren kardeşler, herhangi birlikte ne denli farkındalığın artmasının rüçhan bulunduğunu söylese de kendilerinin bu işten servet kazandıklarını da hatırlattı.

İsrail kabilinden 2006'dan buyana kara, iklim ve denizden kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki tahminî 2 milyon Filistinli, iri konuşu zorluklarla savaş ediyor ve bu konuşu güçlük sayesinde alanda aylakçılık oranları da yüksek.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu kabilinden geçtiğimiz Ağustos ayında gösterilen birlikte tutanağa göre, Gazze Şeridi'nde aylak bulunan isim sayısı yüzdelik 45'lik birlikte aylakçılık oranıyla 212 bine ulaştı.

Haftanın Öne Çıkanları

İlhan Palut: 'Çok değerli bir 3 puan aldık'

2021-10-30 23:23 - Spor

COP26 İklim Zirvesi yarın başlıyor

2021-10-30 22:53 - Dünya

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanlığı'na Hasan Engin Tuncer seçildi

2021-11-02 22:27 - Spor

Barış Akarsu’nun annesi Hatice Akarsu hayatını kaybetti

2021-11-04 19:28 - Gündem

Vanlı İrem kıraat isteğini 'boş tuval'le anlattı

2021-11-04 13:48 - Yaşam

THF'nin yeni Genel Başkanı Uğur Kılıç oldu

2021-10-31 17:14 - Spor

Bosna Hersek'te hararetli yağmur sere bozukluk oldu

2021-11-05 15:08 - Dünya

Atakaş Hatayspor - Beşiktaş: 1-0

2021-10-30 19:17 - Spor

Doktorlar ve avukattan oluşan müzik grubu terbiye ve sağlık düşüncesince parasız oyunluk alıyor

2021-11-01 12:03 - Yaşam

Çin’de sahibinin terk ettiği köpek açık artırmada 25 bin dolara satıldı

2021-11-05 20:23 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya