Erzurum'un tescilli İspir ve Hınıs fasulyeleri tüketiciden derin istem görüyor

Erzurum'un bereketli topraklarında yetiştirilen, hazzı ve aromasıyla adından gır ettiren İspir ve Hınıs fasulyeleri kilogramı kısaca 45 teklik bulunmasına karşın koyu istem görüyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Erzurum

Doğu Anadolu'da Pasinler Ovası kadar velut arazileriyle öne çıkan Erzurum, diyabet hastalığı pancarı, mısır, ayçiçeği, oyun bitkilerinin beraberinde fasulye üretiminde de adından lakırtı ettiriyor.

İspir ile Hınıs ilçelerinde yetiştirilen ve Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak markalaşan ünlü fasulyelerle Erzurum, Türkiye'de bu sektörde en müşterek tomar istihsal meydana getirilen 13. il konumunda.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Valiliğin çiftçilere müteveccih tohum, araba ve pedagoji bilimi destekleriyle istihsal sektörü 14 bin dekara vasıl fasulyelerden yılda 3 bin titrem yöresinde toplam ürün elde ediliyor.

Yurdun ayrışık illerinde satışa verilen ve tüketiciden dip arzu gören bu fasulyeler tadı, aroması ve er pişmesiyle zevk topluyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, bölgenin hayvancılıkta bulunduğu kadar zirai bölgede da ehemmiyetli potansiyelinin bulunduğunu belirtti.

Erzurum'un fasulye üretiminde de gündüz geçtikçe lakırtı sahibi bulunduğunu tabir fail Akar, şu şekilde konuştu:

"Bu fasulyeler yöreye has. Tat, aroma, fasulyenin pişkinliği ve kavkı atması itibarıyla aşırı yeğleme ediliyorlar. Piyasada fasulye 6-7 liradan ihtimal alışveriş bulamazken bizim şu anda Hınıs ve İspir fasulyelerimiz kestirmece 45 liralık civarındaki fiyatlarla namevcut satıyor."

Fasulye üretimi devletin yardımıyla artıyor

Akar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Valiliğin çiftçilere müteveccih tohum, araba ve pedagoji bilimi destekleriyle fasulye üretiminde ehemmiyetli müşterek yere geldiklerini belirterek, istihsal dalının çoğalması düşüncesince çalışmaların bitmeme ettiğini dile getirdi.

Osman Akar, "Erzurum'da kestirmece 1000 titrem yöresinde İspir fasulyesi üretimimiz var. Ama ihtimal de piyasada dünya genelinde imal edilen 5 bin titrem yöresinde İspir fasulyesi satılıyor. Ancak İspir ve Hınıs ilçelerimizde imal edilen fasulyenin tadını tek toprak veremez. Coğrafi ayraç almış bu ürünlerimizi önümüzdeki süreçte potansiyelini arttırıp elan ilişik kalburüstü müşterek verim durumuna getirme amacında çalışmalarımız var. Buna müteveccih Bakanlığımızda bundan sonra millî müşterek plan durumuna getirdiğimiz 'Hınıs-Bir' isimli sanlı projemiz var. Bu projemizle herhangi müşterek sene çitçilerimize ayrımlı kategorilerde dayanaklık etmek vereceğiz. dedi.

Erzurum'da imal edilen İspir ve Hınıs fasulyeleri ile başka kentlerde bire müşterek adla imal edilen fasulyelerin birbirine aşırı benzediğini aktaran Akar, şunları kaydetti:

"Bu işin zarfında olmayan, üretimini yapmayan yahut bu mevzuda bilirkişi sıfır şahısların bunları birbirinden fark etmesi aşırı güç. Üzerlerindeki damarlardan yahut büyüklüğünden fakat anlaşılabilir. Buna müteveccih bilirkişi arkadaşlarımız baktığında veya üreticiler baktığında bunu algılayabiliyor. Ama doğrudan adına vatandaşın bunun fark etmesi çetince açıkçası."

Yüksek yükselti fasulyenin lezzetine lezzet katıyor

Kentte kestirmece 30 senedir lokal verim satıcılığı karşıcı Zülküf Yeşilbaş da "İspir fasulyesinin hazzı ilkin efdal rakımlarda büyüdüğü düşüncesince aşırı güzel. İspir fasulyesi başka fasulyelere mucibince er pişiyor ve kavkı atmıyor." niteleyerek konuştu.

Yeşilbaş, Hınıs fasulyesinin de efdal yükselti ve bembeyaz suda büyüdüğü düşüncesince aşırı birinci sınıf bulunduğunu belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Adana Demirspor - Kasımpaşa: 0-0

2021-11-26 22:53 - Spor

Medipol Başakşehir - Altay: 0-0

2021-11-26 22:33 - Spor

Kepeğe karşı kullanılan termal su akademik olarak tescillendi

2021-11-24 16:53 - Yaşam

Erzurum'un tescilli İspir ve Hınıs fasulyeleri tüketiciden derin istem görüyor

2021-11-27 11:27 - Ekonomi

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleriyle ilgili karar

2021-11-20 23:23 - Ekonomi

Galatasaray taraftarından 'Squid Game' koreografisi

2021-11-21 20:03 - Spor

Geleneksel Türk okçuluğu Brüksel'de tanıtıldı

2021-11-21 20:59 - Dünya

Adana Demirspor - Kasımpaşa maçının ardından

2021-11-27 00:13 - Spor

ABD ve Kanada’dan birçok Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması

2021-11-26 23:18 - Dünya

Kovid-19'un 'Omikron' varyantının belirleme edilmiş olduğu Güney Afrika'da fenomen sayıları

2021-11-26 23:53 - Dünya

İlgili Haberler

Fitch: Küresel firmaların yüzdelik 20'sinin notu hava değişikliği zımnında düşürülebilir

18:05 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen: İklim değişikliği servet değerlerinde düşüşe sefer açabilir

01:05 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ faziletli olabilir

19:06 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:06 - Ekonomi

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli

13:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya