Dünyada el yıkama oranı düşük; Türkiye'de sonuç yüz güldürücü

El temizliğinin öneminin koronavirüsle beraberce arttığını tamlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, el yıkama oranları hakkında değişik ülkelerde yapılan araştırmalara nazarıitibar çekti. Prof. Dr. Gürkan Mert, 'Çalışmalar şahıslar

Yaşam - 3 yıl önce

El temizliğinin öneminin koronavirüsle beraberce arttığını tamlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, el yıkama oranları üzerinde ayrımlı ülkelerde yapılan araştırmalara özen çekti. Prof. Dr. Gürkan Mert, "Çalışmalar şahısların yüzdelik 40'ının el yıkamaya uymadığını gösteriyor. İnsanlar ellerini koronavirüse karşın yıkamıyor. Türkiye'de ise bu oran, hayattaki oranın giriş döndürücü henüz üstünde, bizde el yıkamaya uzlaşma yüzdelik 55-60 civarlarında" dedi.

Pek giriş döndürücü dert vücuda başkaları kanalıyla bulaşıyor. Solunum ve damlacık kanalıyla bulaşıcı emraz ilk önce ellerden insanlara geçiyor. VM Medical Park Maltepe Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert,15 Ekim Dünya El Yıkama Günü'ne değgin açıklamalarda bulundu.

"İNSANLAR ELLERİNİ KORONAVİRÜSE RAĞMEN YIKAMIYOR"

El yıkamaya uyumla ait dünyada icraat yapıldığını tamlayan Prof. Dr. Gürkan Mert, "Başka devletlerde işlenmiş icraat şahısların yüzdelik 40'ının el yıkamaya uymadığını gösteriyor. Bu son 2 sene içinde işlenmiş müşterek çalışma. Farklı ülkelerden örneklemeler alınmış. Bin ila bin 500 ad izlenmiş. Bu bireylere elbette ve ne çoğunlukla ellerini yıkadıkları sorulmuş. El yıkama uyumu yüzdelik 38.8 çıkmış. İnsanlar ellerini koronavirüse karşın yıkamıyor. Türkiye’de ise soru-cevap halinde müşterek soruşturma tarzı ile araştırı yapılmış. Türkiye hayattaki oranın giriş döndürücü aşkın henüz üstünde, bizde el yıkamaya uzlaşma yüzdelik 55-60 civarlarında. Dünya averajının giriş döndürücü üzerindeyiz” niteleyerek konuştu.

"SABUNSUZ EL YIKAMA BAKTERİ VE VİRÜSLERE KARŞI BAŞARILI OLAMIYOR"

'Doğru el yıkamada elleri 20 saniyeden dun müşterek müddette yıkamayın' uyarısında mevcut Prof. Dr. Gürkan Mert, "Bu yıkama sırasında sabun kullanmamız gerekiyor. Sıcak su, soğuğa nazaran henüz hayır değil. Sıcak su elleri tırmalanma edebiliyor. Elleri yıkadığımız su en müşterek tomar 40 adım ve o coşkunluk da bakterileri öldürmeye kifayetli değil. O sebeple yunak su kullanarak ellerinizi müşterek tomar tırmalanma etmeyin. Bunlar pus aralarında tahrişe ne olabiliyor. mühim bulunan el yıkama sırasında sabun kullanımı. Sabunsuz el yıkama bakteri ve virüslere için değerli olamıyor. Bir düzentileme ise sabunsuz el yıkamanın yüzdelik 30 yöresinde harbilik sağladığını gösteriyor. Eller mükemmel anlamı ile temizlenemiyor" ifadelerini kullandı.

OKULDA BU UYARILARA DİKKAT

El yıkama sırasında ellerin ziyasız noktaları bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Gürkan Mert, "Özellikle keski araları ve giriş parmaklar giriş döndürücü önemli. Sadece ovuşturmak ehemmiyetli değil. Ellerin ziyasız noktaları da temizlenmeli. El yıkamaya el bileklerini de engelleme kılmak gerekiyor. Hatta bazısı hallerde dirseklere genişliğinde da yumak gerekebilir. Çocuklar behemehâl meslek içinde wcye girip çıktıktan sonradan ellerini yıkamalılar. Tuvaletlerde bap kollarını tutabiliyorlar, sıralarda hapşırdıkça gayrı öğrenciler onu elleriyle alıp teneffüs yollarına bulaştırabiliyorlar. Dolayısıyla el yıkamayı gerçekleştirmek giriş döndürücü önemli. Sıklığıyla ait açık müşterek nesne bildirmek cins değil. En azından abdesthane ve ibret sonrası, yemekten önce, sonradan ellerin behemehâl yıkanması gerekiyor" niteleyerek konuştu.

"EN İYİ EV TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÇAMAŞIR SUYU"

Bir dezenfektan ve kolonyanın katiyen el yıkamanın yerini tutamayacağını kail Prof. Dr. Mert, "Biz onları fakat gezi esnasında, su bulamadığımızda kullanmalıyız. Sabunun ehemmiyetli etkisi, elimizdeki bakteri ve virüsleri kayganlaştırıp durulama sırasında namevcut etmektir. Ama tığ kolonyayı elimize alırsak, elimizde kalır ve ten çeşidinden emilir. Bunların cilde sağlam giriş döndürücü ziyanı da mevcuttur. Dikkatli kullanılmazsa, elimizin içinde bir takım rahatsızlıklara etken olabilirler. Alerjilere defa açabilirler" dedi.

En dobra ev harbilik ürününün ise çamaşır suyu bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mert, "Yerlere henüz az sulandırılmış müşterek çamaşır suyu, yerden faziletli yerlere, klavyelere, telefonlara, bap kollarına az buçuk henüz sertleştirilmiş çamaşır suyu çözeltisi yeterli. Biz koronavirüsü yüzeylerden almıyoruz. Daha giriş döndürücü karşımızda hapşıran şahısların teneffüs yollarımıza bulaştırması ile virüsü alıyoruz" uyarısında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

La Palma Yanardağı’nda lavlar onlarca evleri yuttu

2021-10-11 00:14 - Dünya

Alsancak Stadı'nda geri sayım

2021-10-12 14:43 - Spor

Dünyada el yıkama oranı düşük; Türkiye'de sonuç yüz güldürücü

2021-10-15 11:48 - Yaşam

Merih Demiral: Dünya Kupası'na katılacağımıza inancım tam

2021-10-10 19:48 - Spor

ABD ile Yunanistan dü diyar arasındaki Karşılıklı Savunma Anlaşması'nı güncelledi

2021-10-14 23:33 - Dünya

Metin Şahin, 6'ncı kez Dünya Tekvando Federasyonu Yönetim Kurulu'na seçildi

2021-10-11 20:03 - Spor

Cumbre Vieja Yanardağı'nın lavları La Palma Adası'ndaki riskleri artırıyor

2021-10-11 11:29 - Dünya

Binlerce parça kullanıp şaheser gemiler üretiyor

2021-10-13 09:53 - Gündem

Bağlantısızlar Hareketi'nin 60. sene dönümünde planlı şahika Sırbistan'da başladı

2021-10-11 14:24 - Dünya

Üsküdar Bekar Deresi’nin çözümsüz sorunu ‘lağım kokusu’

2021-10-11 10:04 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya