Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya amacında ilerleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Siyasi yahut toplumsal tek başkalık gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz adına onama ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya amacında ilerleyeceğiz." dedi.

Politika - 1 yıl önce

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da

Erdoğan, Antalya'daki şişman açım töreninin arkası sıra ara ayında baskın felaketi yaşanmış bulunan Kumluca ilçesine gitti.

Selin sansasyonel bulunduğu bölgede araştırmalarda mevcut Erdoğan, bölgede meydana getirilen çalışmalara müteallik alakalı icra vekili ve yetkililerden bilim aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni ortak seçimin arifesinde, karşımıza gene "yaptırmayız" ittifakıyla çıktılar

Kumluca buğday pazarında otobüs üstünden vatandaşlara seslenme fail Erdoğan, baskın felaketinden etkilenen vatandaşlara eski olsun dileklerini iletti.

Dört ayda sakıt yağışın ortak günde yağmasıyla oluşan baskın afetinin yolların kapanmasına, ev, iş yeri, taşıt ve seraların su altında kalmasına etken bulunduğunu anımsatan Erdoğan, "Rabb'im ülkemizi ve milletimizi gelişigüzel çeşitli afetten korunum eylesin." ifadelerini kullandı.

Afetin başladığı andan itibaren ellerindeki topu topu imkanlarla sahaya indiklerini özetleyen Erdoğan, bakanları elden alana göndererek çalışmaların koordinasyonunu sağladıklarını dile getirdi.

<br class="k-br" />

"Sizleri bekâr bırakamazdık"

Çeşitli kurumlara ilgilendiren 2 bin 385 personel ve 454 aracın, selin yaşandığı ilçelerde karışma ve ıslah faaliyetleri yürüttüğünü, baskın sularının basmış bulunduğu 624 ev ve iş yerinin temizlendiğini, 14 konutun boşaltma edildiğini anımsatan Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Heyelan tehdidi altındaki 8 hane ağız ağıza boşaltılarak zarfında canlı yurttaşlarımıza taşımalık verildi. Acil gereksinimler düşüncesince mecmu 171 milyon teklik ile korunma ve besin malzemeleri kurumlarımızca alana gönderildi. Önceki sene yaşanmış bulunan tutkun afetinde, doğudaki ilçelerimizde canlı vatandaşlarımızı bekâr bırakmadık. Maddi, içsel gelişigüzel çeşitli desteği verdiğimiz kabil baskın afetinde de siz değerli üyelerimizin indinde toprak aldık. Sizleri bekâr bırakamazdık. Bir uğursuz var, karabulut var. Bu felaketin bulunduğu yerde büyüklük şekilde halkımızı, vatandaşımızı bekâr bırakamayız. Bu deprem, sel, tutkun afeti olabilir. Elimiz müteallik duramayız. Siz, bizlere ortak fariza verdiniz. 'Emaneti kılıç size tasdik ediyoruz, başımıza ortak uğursuz geldiği devir siz bizim yanımızda olacaksınız.' dediniz. Biz bunu Manavgat'ta, Muğla'da ve Antalya'nın öbür ilçelerinde yaptık mı? Yaptık."

"1,3 bilyon müfret yatırım, selin gülmeyen neticelere defa açmasını engellemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçede meydana getirilen çalışmaların arkası sıra televizyonlarda görmüş bulunduğu felaketin bundan sonraları kalmadığını, gelişigüzel tarafın vasıtasız geçirildiğini, çalışmaların da bitmeme ettiğini dile getirdi.

Devlet Su İşlerinin bölgede derin ortak halde çalışmalarını sürdürdüğünü özetleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada derenin üstünde 558 m. boyunda baks (betonarme kutu menfez) vardı. Bu baksı ağız ağıza yıkarak kaldırıyoruz. Artık açıkça düzene geçerek burayı bu çeşit felaketlerden koruyalım diyoruz. Sel afetinin bu derece gülmeyen hasara defa açmasında öz yataklarına meydana getirilen sellemehüsselam ve kusur müdahalelerin de tesiri var. Hep söylediğimiz kabil doğanın düzenine hürmet belirtmek mecburiyetindeyiz. Büyüklerimiz bizlere 'Dere yatağında akar.' der. Dereyi yatağından çıkartmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerde gülmeyen miktarlara vasıl yağmur varsa, orada behemehâl suların özlük mecrasında tahliyesine olanak verecek öz yatakları da var. Bu öz yataklarının önünü kesersek, akıp gidemeyen su, çağ dirimlik baskın olup üzerimize biner. Devlet Su İşlerimizin sonuç senelerde bölgede meydana getirdiği 1,3 bilyon müfret yatırım, baskın felaketinin elan gülmeyen neticelere defa açmasını engellemiştir. Ancak ortaya çıkan levha bundan sonraları benzeşim yıkımlara sunulan kalmamamız düşüncesince acemi tedbirler almamız icap ettiğini de gösteriyor."

"Göletlerin yapımına bu sene başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çabucak yapılması müstelzim acemi yatırımların tespitini tamamladıklarını, hazırlıklarını bitirdiklerini, inşasına start etabına geldiklerini anlattı.

Akmaz, Üleşik, Yapraklı, Göksu, Beysi, Salur, Başgöz, Karaçay derelerinde seylap siper tesisleri, Gavur, Göksu ve Akmaz'da mendirek mensur edeceklerini kail Erdoğan, sulama indinde seylap siper düşüncesince de ehemmiyetli bulunan Erentepe, Kömürocağı, Ortaköy ve Kanlıböngeç göletlerinin yapımına bu sene başlayacaklarını vurguladı.

Kamulaştırma işlemlerinin arkası sıra baskın afetinden koruyacak bu projeleri 4,3 bilyon müfret yatırımla çabucak tamamlayacaklarını özetleyen Erdoğan, başkaca gülmeyen hasarlı 23 binayı da bu sene zarfında mensur yazar sahiplerine tasdik edeceklerini bildirdi.

"Sizlerden, öz yataklarının önünü kapatmama hassasiyeti bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Bak, tezvir ola buyana gele yok. Şimdi kılıç buradan Manavgat'a gidiyoruz. Manavgat'ta tutkun afetinde vatandaşlarımın binaları yanık mıydı? Onlara, 'Hemen oldukça dobra çağcıl evler yapıp, bunları size en endamsız sürede tasdik edeceğiz.' dedim. Şimdi bugün bunların 450 kadarını tasdik ediyoruz. Televizyonlarda izlemişsiniz. Geri kalanlarını da en endamsız sürede tasdik edeceğiz. Sizlerden, konut, iş yeri, limonluk ve öbür topu topu yapı ve altyapıların inşasında öz yataklarının önünü kapatmama hususunda duyarlık bekliyorum. Basit siper önlemleriyle ıvır zıvır hasarlarla atlatabileceğimiz baskın felaketlerinde şişman zayiat yaşamamak düşüncesince buna mecburuz. Bu tedbirlerin dikkatsizliği dolayısıyla Allah göstermesin tek vatandaşımızın yaşamını kaybetmesine, uğrayacağı maddesel dokunca yüzünden üzülmesine isteme gösteremeyiz. İnşallah bu sonuç yatırımların arkası sıra daima bu arada sergileyeceğimiz zeki yaklaşımla, sahamızda baskın felaketi tehdidini asgariye indirmiş olacağız."

Türkiye'yi 20 yılda yüzyıllık işaret ve hizmetlere kavuşturmuş olmakla alım çalım duyduklarını tamlayan Erdoğan, yaptıklarını, bundan sonraları yapacaklarının hem teminatı bununla ortak karşı adımı şekilde görerek aşırı elan şişman ortak azim ve kararlılıkla 2023'e girdiklerini söyledi.

Erdoğan, tarihin en yukarı seviyedeki el erki ve kalkınma altyapısını, esas hedeflerinin yalnızca başlangıcı, yalnızca dibacesi şekilde ikrar ettiklerini gelişigüzel fırsatta tekrarladıklarını dile getirdi.

"Tüm kesimleri destekleyeceğiz"

Konuşmasında, "Bu acemi zamanın hesabına da ne diyoruz?" niteleyerek soran Erdoğan, vatandaşlarla beraberce "(Türkiye Yüzyılı) diyoruz." dedi.

Kumluca'nın Türkiye Yüzyılı'nın ehemmiyetli ortak adımı olacağını tamlayan Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Aynı halde Finike anca olacak, Manavgat anca olacak. 19 ilçesiyle Antalya anca olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun karşı asrını geride bırakırken, karşımızda kendimiz ve evlatlarımız düşüncesince geleceğimize umutla bakabileceğimiz ortak Türkiye tablosu olduğuna inanıyorum. Dünyanın sağlıktan güvenliğe, gıdadan enerjiye sağlam aşırı başlıkta gülmeyen krizlerle sarsıldığı ortak dönemde, kılıç Türkiye Yüzyılı'nı şayet sizlerle konuşabiliyorsak aha bu levha sayesindedir. Hiç elbette bu 20 yılda gösterdiğimiz topu topu gayrete ve verdiğimiz topu topu mücadeleye karşın hala az kalan, aksayan, düzeltilmesi müstelzim hususlar olabilir. Ama Antalya'yı, gördüğünüz duruma getiren AK Parti iktidarı, Allah'ın izniyle bunları da yapacak."

Türkiye Yüzyılı'nı mensur ederken bu restorasyonları da gerçekleştireceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletimizin gönlünü kazanmadık, derdine çare olmadık, beklentisini karşılamadık tek kesimini, tek ferdini tutmak azmiyle geceli gündüzlü emek vermeyi sürdüreceğiz. Siyasi yahut içtimai tek farklılık gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz şekilde ikrar ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya amacında ilerleyeceğiz. Çünkü bu millete, bu yakışır. Yatırım yapan, istihdam oluşturan, üreten, ihraç fail herkesi başımızın tacı şekilde biliyoruz. Çalışanlarımızdan girişimcilerimize topu topu kesimleri destekleyeceğiz."

"Her çabanın indinde olacağız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Sayın Putin bak, bizim ortak Kumluca'mız var. Bu Kumluca'mızın ortak niteliği var, bura adeta ortak domates memleketi gibidir. Beni Kumlucalılara utangaç etme." söylediğini aktaran Erdoğan, "Sağ olsun, o da doğrusu bu ricalarımızı kırmadı ve devir zamane hani ortak kesilmeler oluyordu ya ondan sonraları esasen önü oluşturulan o domateslerimizin ihracatında bunları gördük." niteleyerek konuştu.

Erdoğan, bayanların domates ikramında bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Hakikaten bu domateslerimiz gelişigüzel şeye değer. Kumluca'nın en dobra örneklerinden birisi olduğu, hazne tutarındaki tarihi, tabii, ticari imkanlarımızın kıymetini bulmasını sağlayacak gelişigüzel çabanın indinde olacağız. Dün yoklukların, yoksullukların, zulümlerin Türkiye'sinden, huzurun, güvenin, istikrarın Türkiye'sine yelkenli açmıştık. Yarın ise güneşin, gelişigüzel bölgede dünyanın en doğacak 10 ülkesi ortada toprak almış Türkiye'nin üstünde doğacağı günleri kıymetlendirmek düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Kadınıyla genciyle çiftçisiyle turizmcisiyle sanayicisiyle inşallah bu luğu daima bu arada yaşayacağız."

Sel afetine sunulan küsurat vatandaşlara eski olsun dileğinde mevcut Erdoğan, Antalya'da açılışı meydana getirilen işaret ve hizmetlerin şehre iyi olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elan sonraları baskın felaketinden etkilenen Zülfiye Ceylan'ı iş durumunda görüşme etti.

Erdoğan'a ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da haremlik etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Yanlış telaffuz edilen kelimeler yazı diline geçtiğinde gelecek nesil düşüncesince tehlike arz edebilir

2023-01-05 10:08 - Eğitim

İzmir’de takla atan arabanın sürücüsü görüngü yerinden kaçtı

2023-01-05 09:08 - Gündem

Yüksek korumaya sahip zırhlı SUV Trojan tanıtıldı

2023-01-04 13:07 - Teknoloji

Rize'de tulum imalat ustası 30 senedir mesleğini doğacak nesillere aktarıyor

2023-01-02 13:05 - Yaşam

Almanya'da trafiğe kaydedilen araba sayısı 2022'de arttı

2023-01-04 19:05 - Ekonomi

Togg, CES 2023'te "yarından sonrasının" vizyonunu sergiledi

2023-01-06 05:05 - Teknoloji

Yeni senenin geçmiş gününde kayakseverler Erciyes'te bulanıklık oluşturdu

2023-01-01 15:05 - Yaşam

Kırkpınar Başpehlivanı Şimşek'in derecelerinin alınmasına tepkiler

2023-01-04 15:07 - Spor

Kazakistan'da dünyanın en iri kripto para madenlerinden birisini görüntülendi

2023-01-04 12:08 - Teknoloji

Irak'ta Körfez Ulusları Kupası, 55 bin futbolseverin katılmış olduğu açım töreniyle başladı

2023-01-06 20:05 - Spor

İlgili Haberler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:05 - Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

01:05 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afet Yönetim Kurulu kuruluyor'

22:06 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim tarihi açıklaması!

13:05 - Politika

Emeklilikle Yaşa Takılanlar kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

07:08 - Politika

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya