Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor

Bayburt merkeze ilişkin Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin sayesinde meslek bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları eken öğrenciler, elde ettikleri acemi tohumları civarda ırgatlık işleyen vatandaşlara dağıtıyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Bayburt

Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin yardımı ile 2 sene evvela meslek bahçesine öğrencileriyle limonluk kurdu.

Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan kabil 10 tür tohum ekti.

Yurtvermez, AA muhabirine, Çoruh Vadisi'nde mevcut Adabaşı köyündeki okullarında 13 köyden taşımalı eğitimle 170 öğrencinin terbiye gördüğünü söyledi.

Fen bilgisi dersinde öğrencilerine tohumun çimlenmesini anlatırken okula limonluk etme fikrinin ortaya çıktığını tamlayan Yurtvermez, "Bu mevzuyu anlatırken bir aşırı öğrencinin köyde yaşamasına karşın tohumdan üretmeyip apiko fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda müşterek limonluk kurup tohumdan nebat üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası niteliksiz müşterek araziyken çocuklarla baş başa kazdık ve serayı kurduk." dedi.

Yurtvermez, okulda terbiye gören evlatların Çoruh Vadisi'ndeki velut toprakların bulunmuş yer aldığı ve çiftçiliğin derin halde yapıldığı köylerden geldiğini, bunu okulda kullanmak istediklerini dile getirdi.

Civar köylerde atalık tohumla rençperlik yapanları araştırıp bulduklarını ve kendilerinden tohum realizasyon ettiklerini özetleyen Yurtvermez, şu halde konuştu:

"Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan imal edilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi hemen Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli kazasından Batum'a denli uzanan müşterek koyak yer aldığı düşüncesince Yusufeli'nden hıyar tohumları getirdik. Yine bunun indinde biber, patlıcan, lamba karpuzu kabil kâr ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik."

Yurtvermez, ekime geçmiş evrede rüştiye öğrencileriyle başladıklarını, devamında halis muhlis sınıflardan öğrencileri müdahale ettiklerini belirterek, "Öğrencilerin haftada minimum müşterek devir seraya gelmelerini istedik. Tohumun çimlenme dönemini onlara belirtmek istedik ve herhangi müşterek hafta buraya geldiler. Kendi ektikleri tohumun çimlenmesini gözlemlediler. Seranın sıcaklığına, bitkinin aksiyon sürecine bakılırsa bunu derece ettiler. Böylelikle okulu hamam müşterek hava durumuna getirdik." diyerek konuştu.

"Bu sene henüz müşterek tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz"

Seranın yapımından tohumların filizlenip baştan tohum üretimine denli halis muhlis süreçle öğrencilerin ilgilendiğine dikkati çekici Yurtvermez, "2 senenin böylelikle epey tohum elde ettik. Biz öğrencilerimizden bu tohumları köylerine götürüp komşularına dağıtmalarını istedik ve ata tohumunu baş döndürücü sayıda çiftçiye ulaştırmayı amaçladık. Hedefimize sabık sene pandemi az buçuk bariyer olsa da ulaştık. Bu sene henüz müşterek tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz." dedi.

Yurtvermez, serayı kullanmalarının müşterek iki hedefi bulunduğunu belirterek, "Toplumla iç içe olmak. Çocukları üretime ve örgensel tarıma motivasyon etmek. Üretmeden tüketmemeyi alışmışlık durumuna getirmek, okulun hemen derslik ortamından ibaret olmadığını, çalışan katılımla dışarıda da eğitimin olabileceğini beyan etmek ve bahçeyle duygulandıran dışlı olmalarını istedik." ifadesini kullandı.

Seranın kollar düşüncesince bire müşterek sürede dörtköşe zaman geçirdikleri müşterek düzlük bulunduğunu vurgulayan Yurtvermez, şu halde konuştu:

"Burada müşterek limonluk ve tohum istihsal merkezi olmanın haricinde müşterek tecrübe ortamı var. Seraya haricen tek halde kimyevi müşterek basma girmedi. Seranın müşterek bölümü kucak gübresi, müşterek bölümü solucan gübresi ve gine gübresiz alanımız bulunuyor. Bu kısımlarda sebzenin gelişimini ölçüyoruz. Böylelikle 6-7 maaş müşterek süreçte müşterek tecrübe yapmış oluyoruz."

7. derslik talebesi Zeynep Kızıl da tohumların çimlenme dönemini izlediklerini, henüz sonradan büyüyen fideleri toprakla buluşturduklarını belirterek, "Çimlenen fideler büyüdüler ve onları burada oluşturduğumuz seraya getirip ektik. Fideler büyünce kâr ve göveri vermeye başladı. Biz de bu kâr ve sebzeleri hasat eskiden toplayıp tohumlarını çıkardık. Daha sonradan da köyümüze gidince bunları komşularımıza dağıttık ki ata tohumuyla yetiştirsinler ve bunu henüz baş döndürücü geliştirsinler." diyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Atılay Canel: Geçen haftaki mağlubiyetten sonra bugün kazanmak güzel

2021-10-01 23:38 - Spor

Saç dökülmesi kök hücre yöntemiyle engellenebilir

2021-10-02 12:54 - Yaşam

Eskişehir Teknik Üniversitesinin canlı beyinleri dünkü hidrojenli araç üretti

2021-10-01 15:35 - Teknoloji

Mersinli zanaatkarın icra ettiği utlar dünyanın ciharıyek beraberinde çalınıyor

2021-10-02 12:44 - Yaşam

Kuraklık Van Gölü Havzası'nda kuşların dirim alanlarını daralttı

2021-09-30 12:00 - Yaşam

300 salname zamanı taş fırında 6 kuşaktır kazanç üretiliyor

2021-10-02 12:35 - Yaşam

Belçika'da 65 yaş üstü üçüncü doz mRNA aşısı yaptırabilecek

2021-09-29 18:24 - Dünya

YouTube, aşı karşıtlarının yayınlarını kapattığını duyurdu

2021-09-29 17:54 - Teknoloji

Kovid-19 tedavisi gören aşı karşıtı eş yaşadıkları pişmanlığı anlattı

2021-09-29 12:24 - Yaşam

Süper Lig: Gaziantep FK 4 - 1 Altay

2021-10-03 17:54 - Spor

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya