Atık elektrikli araç bataryalarından "kritik kaba madde" elde ediyorlar

Kocaeli'de çalışkanlık yayınlayan bütünleşmiş arka inkılap tesisinde, atılan elektrikli araç bataryalarından lityum, kobalt, nikel, manganez ve grafit kabil kalburüstü madenler ayrıştırılarak "kritik kabak madde" elde ediliyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Kocaeli

Kartepe ilçesinde 13 bin metrekarelik bölgede oturmuş bütünleşmiş atılmış art inkılap tesisinde, lityum, kobalt, nikel, manganez ve grafit kabil kalburüstü madenlerin ayrıştırılarak idmansız öz durumuna getirilmesi düşüncesince 5 sene ilkin AR-GE emek harcaması başlatıldı.

Bu kapsamda envestisman yaparak içerisinde acemi müşterek kuruluş kuran işletme, gayrimenkul içi ve dışından gerçekleştirme edilen atılmış elektrikli araç bataryalarının içerisindeki kalburüstü madenleri ayrıştırarak art dönüştürüyor. Değerli madenlerin idmansız öz namına kimya ve seramik sektöründe kullanılması amaçlanıyor.

"Dünyada bu mevzuyla ilişik ağır yatırımlar var"

Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat İlgar, AA muhabirine, Türkiye ve Almanya'da elektronik atık, data imha, piller ve elektrikli araç bataryalarının art dönüştürülmesiyle ilişik icraat yaptıklarını söyledi.

İlgar, elektrikli vasıtaların evren yollarında yerini almaya başladığına ayraç ederek, "Ülkemizde de Togg var. Yakın sürede bu vasıtaların sayısının artacağını düşünüyoruz. Belli müşterek devir sonraları bu araçlardan atılmış piller çıkacak. Burada acemi tesisimizde bununla ilgili ek envestisman yapıyoruz. Bu çıkan atılmış pillerin art dönüşümünü yapmış olup bunun içerisindeki kobalt, lityum, mangan, nikeli kazanıp gine idmansız öz durumuna iletmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

Elektrikli araçlarda genellikle lityum-iyon pillerin kullanıldığını kail İlgar, elektrikli araçlarda maliyetin yüzdelik 40'ını bu pillerin oluşturduğunu dile getirdi.

İlgar, bu pillerin süresince de kobalt, lityum, mangan, nikel ve grafit kabil kalburüstü madenlerin olduğunu belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Bugün kobalt Kongo'dan, lityum Avustralya-Şili'den, grafit Çin'den çıkar. Bunların hepsini art dönüşümden elde edebiliyorsunuz. Dünyada bu mevzuyla ilişik ağır yatırımlar var. Gerek AB lüzum ABD ve Çin olsun bu idmansız maddeleri kendilerinde toplayıp -bunu yer yağı kabil düşünebiliriz- bu idmansız maddeleri gine çıkarıp batarya üreticilerine satmayı düşünüyorlar. Bu idmansız öz kimdeyse erte elektrikli uzlaştırıcı çoğaltma gücü de onda olacak zira bugün siz elektrikli otomobilin motorunu, kaportasını, elektroniğini, pilini imal edebilirsiniz lakin pilin idmansız maddesi elinizde bulunmadığı devir o melez üretemezsiniz. Şu anda TÜBİTAK destekli 2 projemiz var. Tesisimizde üretime başladık. Yeni müşterek ek envestisman yapıyoruz. Orada şimdi iri istihsal yapmayı düşünüyoruz."

"2028 senesinde hayattaki bulunan lityum rezervleri üretimi karşılayamayacak"

AB'nin yönetmeliklerle 2030'da üretilecek araç pillerinin yüzdelik 4'er kobalt ve lityum iktisap etmek neredeyse art dönüşümden kullanılması zorunluluğu getirdiğine dikkati çekici İlgar, "Bu 2035 senesinde yüzdelik 10-12 seviyesine çıkacak. 2028 senesinde hayattaki bulunan lityum rezervleri üretimi karşılayamayacak. Bu sebeple AB, ABD ve Çin ağır açıdan batarya üretimine ve bu idmansız maddeyi hazırlık düşüncesince art dönüşüme baş döndürücü ehemmiyet gösteriyor. Bu husus abuhava düşüncesince de nazik ve izlemsel müşterek konudur. Özellikle AB devletlerinde Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonraları ortaya çıkan erke krizi dolayısıyla bu mevzuda bilyon dolarlık yatırımlar yapılıyor. Ülkemizde de bizim kabil kuruluşların önünün açılmasını arzu ediyoruz." dedi.

Murat İlgar, icra ettikleri üretimin önemine ayraç ederek, "Elektrikli araç pillerinin art dönüşümünden nazik idmansız maddeyi Türkiye'de evvel kere yaptık. 300 milyon lira acemi yatırımla, ki bu nicelik giderek 400 milyona da çıkacak, Türkiye'de ve Avrupa'da önemli tesisler ortada olacağız." niteleyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Soner Sarıkabadayı Bursa'da sevenleriyle buluştu

2022-12-17 09:08 - Magazin

Bakan Kasapoğlu: Türkiye'de değme müşterek branşta talebin karşılığını bulacak kusursuz müşterek madun bina v

2022-12-15 20:06 - Spor

Polonya'dan Türk öğrencilere burs

2022-12-15 19:08 - Eğitim

Bayraktar Kızılelma evvel uçuşunu gerçekleştirdi

2022-12-14 20:08 - Teknoloji

Japon "ispace"in gök ara bulucu Ay'a yollandı

2022-12-11 16:13 - Teknoloji

NASA'nın Ay'a devir programının sınav uzlaştırıcı Orion, Ay'ın yörüngesinden Dünya'ya d

2022-12-12 02:05 - Teknoloji

Erzurum, Ardahan ve Kars'ta soğuk hava can alıcı oluyor

2022-12-18 11:13 - Gündem

Türk Hava Yolları 2 bin 600 toy kabin memuru ve 1.200 pilot alacak

2022-12-17 19:08 - Ekonomi

Anne ve babasının izinden revan böke tekvandocu acemi başarılar peşinde

2022-12-13 12:08 - Spor

Akıma kapılıp kollarını ve bir tane bacağını kaybeden Furkan, hayallerine kulaç atıyor

2022-12-12 12:11 - Spor

İlgili Haberler

Fitch: Küresel firmaların yüzdelik 20'sinin notu hava değişikliği zımnında düşürülebilir

18:05 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen: İklim değişikliği servet değerlerinde düşüşe sefer açabilir

01:05 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ faziletli olabilir

19:06 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:06 - Ekonomi

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli

13:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya