30 milyon yıllık fosillerden yapılan kehribar tespihler 70 bin liraya satılıyor

Osmanlı döneminden kalma garip kehribar tespihler fiyatlarıyla el yakarken, güzellikleriyle de delik kamaştırıyor. 30 milyon yıllık fosillerden yapılan kehribar tespihler, gündüz ışığında renkten renge girerek bakanları sarhoş ediyor.

Gündem - 2 yıl önce

Fiyatlarıyla el yakıcı garip kehribar tespihler, 30 ila 70 bin lira ortada satılıyor. 99'luk tespihlere nazaran 33'lük tespihler elan aşırı revaçta. Tespih yapılan boncukların müşterek tanesinin fiyatı 2 bin lirayı buluyor. Ancak nihaî tutarları bu işten anlayanlar ve düzen bağı pazarlıklar belirliyor. Bursa'daki dükkânında 35 senedir tespih satan Süleyman Bozkurt'un koleksiyonunda gelişigüzel çeşitli el inşası tespih bulunuyor. En müşterek tomar ilgi görenler ise garip kehribar tespihler. Kehribarın en kocaman özelliği, stresi giderip ruhu dinlendirmesi. Ruh sağlığına dobra geldiğine inanılan "sıkma" ve "damla" kehribar tespihleri nice koca asırlardır elinden düşürmüyor.

Kıymetini bilmeyenler dedelerinden küsurat tespihleri elinden çıkarıyor

Osmanlı zamanında de, çağımızda de kehribar tespihlerin kocaman ilgi gördüğünü özetleyen Süleyman Bozkurt, "Elimde görmüş olduğunuz bu ürün, Osmanlı döneminden kalma 100-120 yıllık kehribar müşterek tespih. Adı Osmanlı kehribar tespihi adına geçiyor. Bu tespihler bizlere mirasçılardan geliyor. Yani bireyin dedesinden kalmış. Tespihten anlamış olmayan eşhas bunları bizlere getirip satıyor. Biz de bunları alıp değerlendiriyoruz. Meraklılarını bulup emektar eserlerin bulunmayan olmasını önlemiş oluyoruz. Eskiden de bu işin meraklıları vardı, deminden de var" dedi.

İşçiliğine uyarınca fiyatı artıyor

Milyonlarca yılda oluşan kehribar tespihlerin giranbaha bulunduğunu kaydeden Süleyman Bozkurt, "İşçiliğine uyarınca fiyatı artıyor. Tespihi şöhretli adlı sanlı bir tanesi kullanınca da fiyatı artıyor. Bu elimdeki tespihin fiyatı ise 70 bin lira. Elimdeki ikinci tespih ise 60 yıllık. Fiyatı 30 bin lira. Bu aha fiyatı belirleyen isim müşteri ve satıcıdır. Bu işten doğrusu anlayan ahlaksız insanoğlu tutarları belirliyor'' diyerek konuştu.

Kehribar tespihlerin istihsal evresini da özetleyen Süleyman Bozkurt, "Çam ağacının reçinesi, binlerce yıl yer altında kalmış şekilde fosilleşiyor. Daha sonraları parçalar fosilleştikten sonraları tornada tespihe yahut ayrıksı objeye dönüştürülüyor. Üretim etabı bu biçimde oluyor. Bu bin yıllık müşterek kültür'' diyerek bilim verdi.

Yaralı ağacın reçinesi 30 milyon yılda fosilleşiyor

Kehribarın anne maddesi reçinedir. İki türü bulunuyor. Damla kehribar (amber), şet kehribara da (bagalite amber) deniyor. Halk ortada ise en aşırı geçer ifade acı kehribardır. Osmanlı şet kehribar, cidar kehribar kabil adları de var. Damla kehribar; kayın, ardıç ve çam kabil kocaman gövdeli ağaçların çıban aldığında veya kırıldığında kendini ıslah etmek düşüncesince salgıladığı sıvının, doğrusu reçinenin toprağa karışması ile üstünden 25 -30 milyon yıl geçmesinden sonraları fosil olmasıdır. Bu fosil bulunan ahcar çağımızda topraktan, bataklıktan, denizden çıkarılıyor. Topraktan hafriyat yapılarak da kömür kabil çıkarılıyor. Ayrıca araştırma vurulup su basılarak çıkarılıyor.

İçinde böceğin fosilleştiği kehribarlara "damla" deniyor

Kehribarın hesabına yapışan ispati ve haşerat ağaç sakızı çeşidinden hapsediliyor. Bu, kehribarların içerisindeki canlının taşlaşmasına ve ispati taşıllı sekte kehribarın oluşmasına etmen oluyor. Fosilli kehribar elan makbul. Ayrıca kehribarın toprağa dökülmesi kararı nebat ve yer karışımı ile yer fosilli, varak fosilli, kehribarlar da kurulma ediyor. Dünya üstünde sekte kehribat Rusya, Litvanya, Ukrayna, Kaliningrad, Doğu Almanya, Baltık denizi kabil devletlerde çıkıyor. Mavi kehribar ise volkanik küller tazammun ediyor.Ahmet Melih Şensöz 

İLGİLİ HABER
100 yıllık tesbih makine fiyatına alıcısını bekliyor
Haftanın Öne Çıkanları

Pakistan’da sokaklarda satılan 'kertenkele yağı' afiyet açısından zarar bildirme ediyor

2021-11-12 14:08 - Dünya

Belçika'da Atatürk Meydanı mevcut Cheratte köyü Türk ziyaretçileri 'evinde' hissetti

2021-11-13 15:28 - Dünya

Yağlı güreşlerin 'efsane sesi': Başcazgır Şükrü Kayabaş

2021-11-11 11:45 - Spor

Türk Devletleri Teşkilatı 8'inci Zirve Bildirisi yayınlandı

2021-11-12 21:48 - Politika

Julio Cesar Ribas: Türkiye haklı bir galibiyet aldı

2021-11-13 23:18 - Spor

Açıköğretim Fakültesi sınav görev ücretlerine zam

2021-11-10 13:35 - Eğitim

BM: Nijerya'da 2022 sonuna derece 12 milyon insan açlıkla üzerine karşıya kalabilir

2021-11-12 19:34 - Dünya

Uluslararası kredilerle çiftçilerin güçlendirilmesi hedefleniyor

2021-11-15 16:43 - Ekonomi

Pfizer, Kovid-19'a huzur geliştirdiği ilacın kullanım onayı düşüncesince FDA'ya başvurdu

2021-11-16 23:08 - Dünya

Cari işlemler hesabı eylülde 1 bilyon 652 milyon dolar aşkın verdi

2021-11-11 10:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi bildirme edildi

01:05 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:06 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:05 - Gündem

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya