Teknoloji

Çöpe gidecek malzemelerle uçak tasarladılar

Doğaya üzerine kişilerin farkındalığını yükseltmek yerine havacılıkta bakir atılan hedefiyle plan geliştiren Sivil Havacılık Bölümü öğrencileri cıncık plastik, kağıt ve metallerden oluşan art transformasyon malzemeleriyle hava meydanı ve uçak dizaynı yaptı.

Çöpe gidecek malzemelerle uçak tasarladılar
03-02-2023 11:09

Üniversite öğrencileri “kaynak tasarrufu ve atılmış yönetimi” çerçevesinde dü salname birlikte emek vermek ile sürdürülebilirliğe özen çekici ehemmiyetli birlikte projeye imza attı. İstanbul Topkapı Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Uçak Teknolojisi programlarının hazırlamış bulunduğu havacılıkta kullanılmamış atığın hedeflendiği projede yevmiye yaşamda makbul ve atılmış duruma mevrut cam, plastik, kağıt ve metallerden oluşan malzemeler havacılık çatısı altında birleştirtilirdi. Gençler, fön makinesi kullanarak uçak motoru, plastik borulardan gövde, pet şişelerden uçak burnu ve kuyruğu tasarladı.

Geri inkılap malzemelerinden uçak tasarladılar
Projeye öğrencilerden koyu bağ bulunduğunu kaydeden plan danışmanı, Uçak Teknolojisi Öğr. Üyesi Ali Tolga Türkoğlu, “Atık Yönetimi düşüncesince birlikte farkındalık peyda etmek istedik. Projelerin hepsini günce yaşamımızda metruk yahut hindi yaşamımızda birlikte şeklide çöpe atılacak bulunan atılmış durumundaki malzemelerden tasarladık. Kaynak tasarrufunu önemsedik. Proje ile atılmış materyallerin kullanımını yükseltmek ve bire birlikte sürede eşme tasarrufu sağlamayı hedefledik” dedi.

Fön makinesi uçak motoruna dönüştü
Atık yönetimi ile ağız ağıza yevmiye yaşamda makbul materyallerin kullanıldığını tamlayan Türkoğlu, “Öğrencilerimiz inşaatlarda makbul ve çatırdayan pimaş boruları uçak gövdesinde kullandı. Pet şişeler ile uçağın burnunu ve kuyruğunu, korniş ile de uçak kanadı yaptılar. Motor yerine ise dört değişik çelim ayarında etkin fön makinesi pervaneleri kullanıldı. Bu tasarlanan maket uçak ile öğrencilerimize hem pratikte pervaz safhalarını anlatıyoruz hem de havalimanını anlatıyoruz” niteleyerek konuştu.

“Öğrenciler sektörde ayırt oluşturacak”
Havacılık dalında kaynakların akıllıca kullanılması ve kullanılmamış atılmış hedefinin desteklenmesi icap ettiğini tabir fail Türkoğlu, “Havacılıkta sürdürülebilirlik noktasında karbon emisyonunun değişik düşürülmesi hedeflenmekte ve bu erek projelerle desteklenmektedir. Öğrencilerimiz projeleri öz oluşturdukları ekiplerle lazım kâffesi adımları seyrederek gerçekleştirmiştir. Öğrencilerimiz üretkenliklerini, görüntü güçlerini, kol çalışmasında ne derece değerli olduklarını ortaya çıkardığı ürünler ile göstermişlerdir. Ortaya çıkan mahsulat öğrencilerimizin başarısının ve sektörde yaratıcı kişilikleriyle ön plana çıkma dobra birer kol oyuncusu olabileceklerinin ispatı niteliğindedir” ifadeleriyle laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?