Dünya

AB üyesi 10 yurt Türkiye'ye kontrol istirdat ekipleri gönderiyor

Türkiye'nin isteğiyle harekete geçirilen AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan grup gönderecek.

AB üyesi 10 yurt Türkiye'ye kontrol istirdat ekipleri gönderiyor
06-02-2023 14:08
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun bunalım yönetimi, çıplak himaye ve insancasına yardımlardan mesul üyesi Janez Lenarcic, AB üyesi 10 ülkenin, biçim üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi bulunan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki sarsıntı zımnında Türkiye'nin talebi üstüne kontrol ve istirdat ekipleri göndereceğini söyledi.

Lenarcic, müşterek kategori Türk gazeteciyle meydana getirdiği toplantıda, takım gönderecek devletlerin Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan bulunduğunu bildirdi.

Deprem zımnında Türkiye'ye taziyet dileklerini ileten, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı arzulayan Lenarcic, depremden endamsız müddet sonradan AB Sivil Koruma Mekanizmasını Türkiye’nin talebi üstüne harekete geçirdiklerini bildirdi.

Gelecek saatlerde ve günlerde iane çağrısına mukamele sağlayan iklim sayısının artacağına inandığını dile getiren Lenarcic, kontrol istirdat ekiplerinin çökme altında artan insanların kurtarılması düşüncesince kentlerde çalışacağını söyledi.

Lenarcic, Türkiye'nin de 2016'dan buyana katılımcıları ortada arazi almış olduğu AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında destekleri eş güdümlü ettiklerini, Türkiye'ye gidecek ekiplerin bazılarının yola çıktığını belirtti.

"Ekiplerin konuşlandırılması ve gönderilmesi dair Türkiye ile daima temastayız." diyen Lenarcic, muktezi ek yardıma amade olduklarını, haritalama kabil hizmetler düşüncesince Copernicus Uydu Servisinin de aktive edildiğini, Türkiye’deki kontrol istirdat çalışmalarına peyk fotoğraflarıyla acele boyut desteği verilmeye başlandığını kaydetti.

Lenarcic, Suriye’de de şişman hasar meydana geldiğini ve insancasına iane programları çerçevesinde oraya da dayanak noktası vereceklerini dile getirdi.

AB Sivil Koruma Mekanizması

AB Sivil Koruma Mekanizmasında 27 AB ülkesi haricinde İzlanda, Norveç, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Türkiye arazi alıyor. Mekanizma yangın, sel, sarsıntı kabil natürel afetlere tedarik ve bunlara mukamele verilmesi kabil amaçlar düşüncesince kullanılıyor.

Katılımcı devletlerin haricinde rastgele müşterek felaketle erinç karşıya artan gelişigüzel iklim mekanizmayı harekete geçirebiliyor. 20 sene geçmiş kurulan mekanizmaya 2016’da eklenen Türkiye, nice kere türlü devletlerin düzenek dahilindeki iane taleplerine mukamele verdi.

Daha geçmiş 5 kere iane taleplerine mukamele sağlayan Türkiye, Kahramanmaraş merkezli akıbet depremle sabaha erinç üçüncü kere mekanizmayı harekete geçirmiş oldu. Mekanizmaya gelişigüzel sene 100’den çok arzu geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?