USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Van'da bu sene 800 yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya salındı

Yaban hayatındaki sürekliliğin bitmeme etmesi ve hayvanların korunması şartıyla çalışmaların yürütülmüş olduğu Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesinde, kısaca 800 yaban hayvanı tedavi edilerek saf hayat bölgesine bırakıldı.

Van'da bu sene 800 yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya salındı
03-10-2022 13:01
Van

Van Gölü havzasında şuursuz avcıların maksadı olan, yeteri kadar beslenemediği düşüncesince takatsiz düşen, yuvasından düşerek vurulan yaban hayvanları, YYÜ bünyesindeki merkeze getiriliyor.

Burada baytar hekimler çeşidinden bakımları ve tedavileri yapılan, aralarında toy, porsuk, vaşak, kayaç kartalı, yaban keçisi, telli turna ve sakallı seçme kabil türlerin de bulunmuş olduğu hayvanlar, hâlâ sonraları iyileştirme sürecine yayıncı tutuluyor.

Bu sene yazık alanındaki hassas vatandaşların yanı esna Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, polis, Jandarma Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekipleri çeşidinden getirilen kestirmece 800 hayvan, merkezdeki tedavi ve iyileştirme süreçlerinin arından saf hayat sahalarına bırakıldı.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine, Van Gölü Havzası'ndaki çorlu ve ya takatsiz sakıt topu topu yaban hayvanların tedavisi düşüncesince fariza verdiklerini söyledi.

Bölgenin sulak alanları ve safi doğasıyla binlerce yaban hayvanına ev sahipliği yaptığını özetleyen Aslan, "Burada senenin rastgele mevsiminde aşırı sayıda değişik türden ve yaştan hayvan merkezimize getiriliyor. Bahar aylarında yuvadan düşmeye ilişkin yavrular getiriliyor. Bu manada müşterek çocuk yuvası hizmeti de veriyoruz. Burada bebek ayı, yaban keçisi, seçme türleri, şahin, su kamışı delici, orman kartalı, baykuş, karga ve leylek kabil nice yaban hayvanına fariza verdik." diyerek konuştu.

Çalışmalar kararı vatandaşların yaban hayvanlarına dirlik duyarlılığının yükseldiğini tamlayan Aslan, gidiş geliş kazalarına ilişkin adına hayvan ölümlerinin yaşandığı noktalara sürücüler düşüncesince münebbih levhalar koyduklarını tabir etti.

Seminer ve kongrelerde bölgedeki yaban hayvanlarının varlığına ve korunmasına dikkati çektiklerini aktaran Aslan, şunları kaydetti:

"Bölgede topu topu yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgileniyoruz. Yaban hayvanları düşüncesince müşterek kent hastanesi kabil fariza veriyoruz. 2020'de 800, 2021'de 1200 ve bu sene şu anne denli 800 yöresinde hayvan tedavi ettik. Bu sene sayının bini aşacağını düşünüyoruz. Kısacası merkezimiz, 7 çağ 24 vakit çalışmalarına bitmeme ediyor. Açta ve açıkta tek yaban hayvanı bırakmamaya çalışıyoruz. Tabiat dört başı mamur canlıların eş hayat alanıdır. Tabiat, dört başı mamur canlılar beraberce yaşarsa güzel. Yaban hayvanlarının habitatını bozmamak, ekolojik dengedeki yerini beyan etmek düşüncesince düzentileme yürütüyoruz."

Sağlıklı müşterek hayat düşüncesince ak pak müşterek çevre, dimdik saf hayat ve bahtiyar insanoğlu üçgenini destek olmak durumunda olduklarını vurgulayan Aslan ,"Merkezimizin amaçlarından birisi de nesli tükenmekte bulunan hayvanları yeniden doğaya vermek ve ekolojik dengeye cemaat çıkmaktır. Bunun düşüncesince de nesli tehlikede, tükenmekte bulunan ve ya az tanıdık hayvanların birçoğunu tedavi ederek saf yaşama kazandırdık." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler