USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye'den Suriye'de terörle savaş eleştirilerine "yaraya sodyum klorür basıyorsunuz"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, "YPG/PKK'ya müteveccih terörle savaş operasyonlarımızın DEAŞ'a üzerine mücadeleyi menfi etkileyeceği yönündeki izahat gerçeklikten kopuk." dedi.

Türkiye'den Suriye'de terörle savaş eleştirilerine
30-11-2022 05:05
New York

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK'ya gönül rahatlığı terörle savaşım operasyonlarından akıl duyulduğu yönündeki açıklamalara ve tansiyonun düşürülmesi çağrılarına, "Terör örgütünün adını demokratik sanarak dönmek demokrasiye hakarettir." ve "Yaraya sodyum klorür basıyorsunuz." laflarıyla reaksiyon gösterdi.

Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde icra ettiği konuşmada, Suriye'nin kuzeyinde dolaşan YPG/PKK terör örgütünün Türkiye'nin millî güvenliği düşüncesince dirimsel müşterek zılgıt oluşturduğunu ve Türkiye'nin sınırlarını sonuç dü senedir tekraren erek aldığını söyledi.

YPG/PKK'nın kolu neymiş "SDG"nin saldırılarını toplumsal iletişim araçları hesaplarında açık açık üstlendiğini anlatım fail Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarını eleştiren devletlere 13 Kasım'da 6 ferdin yaşamını kaybetmiş bulunduğu ve 80'den aşkın kişininse yaralandığı İstanbul ve şimdi sonraları Gaziantep'te meydana mevrut yıldırı saldırılarını hatırlattı.

Sivilleri erek düzlük yıldırı saldırılarının ikrar edilemeyeceğini, tek ülkenin halkına veya topraklarına müteveccih maksatlı saldırılara tolerans gösteremeyeceğini ve göstermemesi icap ettiğini tamlayan Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesindeki yasal koruma hakkı ve Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda Türkiye'nin terörle savaşım operasyonlarına bitmeme edeceğini vurguladı.

Sinirlioğlu, şunları kaydetti:

"YPG/PKK'ya müteveccih terörle savaşım operasyonlarımızın DEAŞ'a gönül rahatlığı mücadeleyi negatif etkileyeceği yönündeki izahat gerçeklikten kopuk. Gerçek bulunan DEAŞ'ın bu çeşit izahat yapanların hataları ve kusur stratejileri zımnında yandaki devletler düşüncesince zılgıt yapılanma etmeye bitmeme etmesi. Bir yıldırı örgütüyle bambaşka müşterek yıldırı örgütü bulunan 'Suriye Demokratik Güçleri'nden taşeronluk hizmeti alarak savaşım edilemeyeceği dair tekraren uyardık. SDG, YPG/PKK'nın ta kendisi. Bu yıldırı örgütünün adını arzu ettiğiniz derece değiştirseniz de niyeti değişmez. Hatta adını 'demokratik' kendisine değiştirerek global terörle mücadeleyle dalavere da geçebilirsiniz. Bu demokrasiye hakarettir. YPG/PKK'nın elinde Türk ve Suriyeli sivillerin kanaat bulunan müşterek yıldırı örgütü bulunduğu gerçeğini ise değiştiremezsiniz."

Büyükelçi Sinirlioğlu, BM Suriye hususi Temsilcisi Geir Pedersen'ın "SDG'nin İstanbul'daki yıldırı saldırısını üstlenmediği" yönündeki açıklamasına ise şu laflarla karşılık verdi:

"Bugün maalesef, yaraya sodyum klorür basan, neymiş SDG'nin İstanbul'daki yıldırı saldırısını inkar etmiş bulunduğu açıklamaya atıfta bulunulduğunu da duyduk. Güvenlik Konseyi'nde müşterek yıldırı örgütünün açıklamasına atıfta mevcut olmak ikrar edilemez ve bu bizim istihbaratımıza işlenmiş müşterek hakaret."

Pedersen de konseye verdiği brifingde Suriye'de gerilimin baştan yükseldiğine, bu durumun kazalı ve akıl donör olduğuna dikkati çekti.

Pedersen, sonuç aylarda "Suriye Demokratik Güçleri" halinde tanımladığı PKK/YPG ile Türkiye ve aykırı gruplar ortada Suriye'nin kuzeyinde küsurat yüklülük kararı "şiddetin Türkiye'nin topraklarına sıçradığını" belirterek, "Genel Sekreter, hepsi taraflara lazım açıktan lazım karadan olsun azami ölçülülük teşhir ve gerilimi tırmandırmaktan içtinap çağrısı yaptı. Türkiye, silahlı muhalifler ve SDG gerilimi düşürmeli." dedi.

Rejim güçlerine İdlib'deki iklim ve yağız saldırılarına, İsrail'e ise Şam, Humus, Hama, Lazkiye'ye müteveccih iklim saldırılarına sonuç ita çağrısında mevcut Pedersen, iri ölçekli müşterek askeri operasyonunun hepsi bölgelerde müteselsil etkiye illet olabildiği uyarısı yaptı.

Suriye'deki hepsi aktörlere sükuneti ölçü ve diyar genelinde mütareke düşüncesince efor teşhir çağrısı karşılayıcı Pedersen, Suriye'de askeri faaliyetlere değil siyasal sürece odaklanılması icap ettiğini belirtti.

ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise Suriye'nin kuzeyinde şimdiye derece yaşanmış bulunan olayların degaje kabiliyetli müşterek çatışmaya tahavvül riski taşıdığını belirterek, "ABD, Suriye'nin kuzeyinde gerilimi hemen kısıntı çağrısında bulunuyor. Bölgeyi istikrarsızlaştıran, kuma maksadımız DEAŞ ile mücadeleyi zılgıt fail ve siviller ile Amerika personelini tehlikeye atan sonuç askeri eylemlerden dip akıl duyuyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler