USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G yolculuğunu değerlendirdi

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, 5G'ye domestik unsurlarla intikal düşüncesince şartların aldığı kadar olgunlaşması icap ettiğini belirterek, "İhaleyi az buçuk elan geciktirerek yapmanın elan akıllıca olabileceğini düşüyoruz." dedi.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G yolculuğunu değerlendirdi
27-09-2022 12:00
İstanbul

Temmuz ayında meydana gelen "Türkiye'nin 5G Yolculuğu" başlıklı etkinlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çeşidinden 5G ihalesinin 2023'te yapılacağının açıklanmasının arkası sıra mevzuya değgin icraat hızlandı.

Bu çerçevede Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G hazırlıkları, eksiltme süreci, yerlilik ve milliliğin 5G'deki önemine değgin değerlendirmelerde bulundu.

Türk Telekom'un senelerdir Türkiye'nin sayısal dönüşümü düşüncesince envestisman yaptığını anımsatan Önal, evcil ve ulusal teknolojilerin toplumlar düşüncesince öneminin altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun 5G ihalesiyle ilgilendiren kesme hissedar gün vermemekle birlikte, 2023 yılını ayraç ettiğini hatırlatan Önal, şunları söyledi:

"5G'ye evcil unsurlarla intikal düşüncesince şartların aldığı kadar yetişkin olması gerekiyor. Önümüzdeki hissedar iki sene zarfında yerlilik yönünde maksut noktaya gelebilecek seviyede olduğumuzu düşünüyorum ancak konuşmamız müstelzim şey, evcil ekosistemin büyütülmesi ve eksiltme ile yararlanma arasındaki süre. İhaleyi öne alarak 5G'yi olması müstelzim vakitten geçmiş er tevellüt durumuna getirmemeliyiz.

İhale ile evcil 5G ekosisteminin üretimi ve nihayete evliya olması birbirine yakınlaşmalı, nedeniyle ihaleyi az buçuk elan geciktirerek yapmanın elan akla yatkın olabileceğini düşüyoruz. Elektronik enformasyon şebekelerimizde evcil ve ulusal tesisat ve yazılımların kullanılması, hem akan açığın azaltılması bununla birlikte ülkemizin ulusal defans ve asayiş aut politikaları açısından şişman ehemmiyet sunma ediyor.

Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak rastgele cins emek harcamayı ulusal fariza yerine görüyoruz ve görmemiz gerekiyor. Bu ülkenin çocukları olarak, evcil 5G teknolojisini Türkiye'nin ve dünyanın hizmetine sunabilecek güçte olduğumuza inanıyoruz. Tüm bu ekosistemi ihdas ve ihya noktasında Türk mühendislerinin ve evcil uygulayım bilimi girişimlerinin ağırbaşlı emekleri var. Biz de kol şirketlerimizle bu arada bu çalışmaların merkezinde toprak alıyoruz. Yani bu mevzuda elhak mahsus hissedar kere münfail durumda."

"Birkaç yılı aşmayacak hissedar sürede, şişman seviyede yerlileşmiş hissedar 5G gerçekleşebilir"

Yerli 5G temel istasyonunun da üretilmesiyle birlikte, 5G'ye intikal düşüncesince kifayetli olgunluğa erişileceğini dile getiren Önal, hissedar iki yılı aşmayacak hissedar devir diliminde şişman seviyede yerlileşmiş hissedar 5G'nin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Önal, "İhalenin mamul olması ile kullanımını birbirinden açmak gerek. 5G'ye müheyya olmakla 5'in kullanımına devrolmak ortada da hissedar ayırt var. Operatörlerin bu mevzuda öz zarfında hissedar düşünüm donanması yok." dedi.

İhale süreci kendisince bilim sağlayan Ümit Önal, eksiltme evveliyatına müteveccih operatörler arasındaki ayrımlı yorumların nedenine değgin suali ise şöyleki yanıtladı:

"Biz öz adımıza, ülkemizin 5G'ye, olabilir bulunan en aceleci sürede, olabilir oldukça evcil unsurlar ve evcil uygulayım bilimi ile geçmesi düşüncesince hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca bakanlığımıza 5G'ye evcil unsurlarla intikal dair da dört dörtlük dayanak noktası veriyoruz. Farklı görüşleri şöyleki açıklama etmeye çalışayım; tığ vaktinde 4.5G ihalesinde abonelerimizin doğacak çevrim gereksinimlerini da öngörerek sürdürümcü başına en erdemli spektrumu meydan işletmeci olduk. Geniş çeşitlilik sahipliğimizin yanı sıra, hissedar taraftan da fiber yatırımlarımızı hızlandırarak Türkiye'nin altyapıdaki fiberleşme oranını yüzdelik 93'ler seviyesine çıkardık. Mobil altyapımızı fiber ile destekledik.

Bugün LTE temel istasyonlarımızın az elan yarısı, yüzdelik 43'ü fiber ile değgin durumda. Bunun kararında bugün apayrı devletlerde 5G ismi altında maruz hizmetin de ötesinde hissedar çaba sunuyoruz. Dün 4.5G ihalesinde kifayetli genişlikte çeşitlilik almayanlar, bugünün şartlarında hız-kalite sorunları yaşıyorsa, hissedar an geçmiş 5G ihalesi yapılmasını, spektrumlarının genişlemesini, sonunda bulunan trafiklerini geçirmek istiyor olabilirler. Aslında gidişat bundan ibaret."

"5G ile ilgilendiren banko gecikildiğini düşünmüyorum, tekemmül süresi zayi yahut rötar değil"

Önal, 5G'nin eğer olmazsa olmazı yerlilik ve millilik düşüncesince Ulaştırma Bakanlığı'nın ehemmiyetli hissedar kâm ortaya koyduğunu, bu açıdan çalışmaların bu ayn açısıyla yürüdüğünü aktardı.

Bu iradeden sonradan akıllıcasına modelin "Babayiğitleri hissedar araya toplamak" bulunduğunu dile getiren Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"5G'nin evcil ve ulusal unsurlarla yaşama geçirilmesi hem memleketimiz bununla birlikte sektörümüz düşüncesince aşırı elan güzel olacak. Bunun düşüncesince de yerlilik oranının, şartların ve ekosistemin az buçuk elan olgunlaşması gerek. Diğer taraftan mevzuyu akıbet kullanıcı açısından da demek gerek. Mesela, bugün 5G'ye geçsek ferdî yerine kaçımızın elinde 5G destekli hareketli aygıt var, kaçımız bu teknolojiyi doğrudan kullanabilecek durumdayız? Bunları güzel çözümleme eylemek de önemli. Endüstrileri de 5G'ye hazırlamamız gerek. 'Gecikmiş olma' terimi üstünde durulması müstelzim hissedar terim ancak gecikmiş denli maruz şeyin elan gömgök hissedar teknolojiye envestisman yapmanın indinde getireceği birtakımı avantajlar da olabilir.

5G ile ilgilendiren banko gecikildiğini düşünmüyorum. Yatırımlar ve bu yatırımların art dönüşleri ile ilgilendiren baktığımızda, bu geziye er çıkanların hikayelerinde, tekemmül yolculuğunun, az buçuk elan beklemenin, zayi yahut rötar olmadığını kupkuru biçimde görüyoruz ancak bundan sonradan yerlilik ayn açısıyla gaza gübre zamanı. Buradaki en ehemmiyetli sac ayağı yerlilik. 5G mimarisi bakımından yazılım tabanlı hissedar ağ bulunduğu düşüncesince burada fırsatlar var, bunu kaçırmamamız lazım."

Bu çerçevede Türk Telekom'un icra ettiği icraat kendisince bilim sağlayan Önal, en evvela evcil firmalarla, Türkiye'nin gelişimine dayanak noktası olunabileceğini, bunun düşüncesince de gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi.

"Sistemlerin evcil ve ulusal olması, millî güvenliğimiz açısından da akıbet basamak önemli"

Önal, 5G teknolojisinin akıllıcasına zamanlama ve koşullar ile uygulamaya alınmasının tüketiciler, kol ve 5G’den muhtemel yekûn faydanın sağlanabilmesi açısından şişman ehemmiyet taşıdığını anlattı.

"Bunun düşüncesince kifayetli oranda evcil mahsul arzı oluşması, standartların olgunlaşması, lağım döşemi ekipmanı ve akıbet kullanıcı aleti sayısının çoğalması ve yatırımların sürdürülebilirliği açısından birebir ortamın oluşması, en eleştiri mevzuları oluşturuyor. Özellikle 5G temel istasyonlarında makbul elektronik bileşenlerin ve bunları arama fail sistemlerin evcil ve ulusal olması, millî güvenliğimiz açısından da akıbet basamak önemli." diyen Ümit Önal, 5G'nin esas taşıyıcısı bulunan fiber kendisince da değerlendirmelerde bulundu.

Bu çerçevede operatörler ortada hissedar süredir danışma edilen "Fiberde eş enfrastrüktür firması kurulması" mevzusuna da yer veren Önal, şu detayları verdi:

"Bu mevzuda üzerimize düşeni yaptık, hazırlamaya da bitmeme ediyoruz. Biz denir ki; Türk Telekom'un altyapısı Türkiye'nin altyapısıdır, talip rastgele cerrah bu altyapıyı kullanabilir. Fiber altyapımızı 2000’li senelerden buyana hareketli operatörlerin kullanımına açmış durumdayız. Ayrıca geçtiğimiz sonbaharda, 5G ile artacak yetenek gereksinimlerini da gözeterek, devletimizde hareketli altyapının ve 5G'nin gelişimini doğrulamak amacıyla, fiber ürünlerimizi yüzdelik 67'ye vasıl indirimlerle işletmecilerin kullanımına sunduk.

Ortak altyapıda bu ülkeye en güzel biçimde bakım etmenin yolu, 2018 senesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gözetiminde piyasanın tamamı oyuncularının mutabakatıyla imzalanan 'Sabit Elektronik İletişim Altyapısını Kiralama İş Birliği Protokolü'ne değgin kalmaktan geçiyor.

Bu minvalde Türk Telekom'un kendisi elhak eş enfrastrüktür firması şu an. Ülkemizde fiberde kıvrım edilmesi müstelzim mesafenin aşırı şişman hissedar tarafını Türk Telekom hissedar tane başına almış durumda. FTTH Council’in Mayıs 2022 tutanağına uyarınca yurdumuzdaki hanelerin yarısından fazlasına fiber ile kazanmış durumdayız, Türkiye'deki hanelerin yüzdelik 93'ünün sokağında fiber ile ayrıcasız varız. Başka hissedar deyişle, birtakımı müşterilerimizin evine hâlâ fiberle ulaşmadıysak dahi, 250 m. mesafeye genişliğinde gelmişiz. Böyle hissedar noktada, artan 250 m. düşüncesince eş enfrastrüktür kurmanın tartışılır bulunduğunu düşünüyoruz."

"Vatanperverlik söyleminin altında, elhak gidilmiş bölgelere gidip, oradaki müşterileri öz müşterileri durumuna getirmeye idman var"

Kalan açıklık düşüncesince eş enfrastrüktür firması kurulmasının fiberleşmeye hissedar katkısının bulunmayacağını bildiren Önal, hiçbir gidilmemiş bölgelere gitme çağrısında bulundu.

Önal, "Arkadaşlarımızın eş altyapıdan anladıkları; Türk Telekom'un elhak bakım verdiği bölgelere envestisman yapıp, bulunan Türk Telekom kullanmakta olanları churn kere açmak kısaca kendilerine taşımak. Bu yurtseverlik söyleminin altında, elhak gidilmiş bölgelere gidip, oradaki müşterileri öz müşterileri durumuna getirmeye idman var. Bunu da değişmeyen vericilere 'Türkiye'nin menfaatine eş enfrastrüktür istiyoruz sosuyla' bildirme eylemek istiyorlar ancak bu boşuna hissedar çalışma." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin menfaatine bulunan rastgele çalışmanın zarfında olacaklarının altını çizen Önal, konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Hepimiz gine gene envestisman yapmayalım, bu milletin parasını çarçur etmeyelim. Bu mevzuyu gündeme getiren muhit laflarında hakkıyla içten iseler, değişmeyen vericileri edisyon altında avlamak yerine, buyursunlar altyapının bulunmadığı, dünkü bölgelere buyursunlar. Türkiye’nin ücra köşelerine envestisman yapalım, daim beraberce ülkemizin sayısal dönüşümüne ulama sağlayalım.

Nitekim mobilde önümüzdeki çağda uygulamaya alınacak 5G teknolojisi düşüncesince dip envestisman yapacağımız hissedar çevrim var. Altyapıda değil fevk yapıda rekabetin uygulanması düşüncesince yegâne hissedar fırsat. Biz de tekrarlanmış enfrastrüktür kurulumu olmasın söylemimizin hissedar uzantısı yerine kadın mobilde 5G düşüncesince eş enfrastrüktür deneyelim diyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler