USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB'dan "her sektörde avrat çalışan" seferberliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, gelişigüzel sektörde avrat çalışanların bulunması düşüncesince planlar yürüttüklerini belirterek, "Sahibi olduğum şirkette 80 ilimizde pompa başlangıcında hanımlar çalışıyor"

TOBB'dan
25-11-2022 12:08
Ankara

Aynı sürede OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi bulunan Öztürk, AA muhabirine, TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun çalışmalarına bağlı bilgelik verdi.

Kurul adına evren ölçeğinde ve Türkiye'de kadının nerede bulunduğu dair kıyas yaptıklarını anlatım fail Öztürk, bu kapsamda eş girişimciliğini geliştirmek, müteşebbis eş sayısını ve potansiyelini bırakmak düşüncesince icraat yaptıklarını söyledi.

Öztürk, eş istihdamı ve eşey eşitliği mevzusuna da yöneldiklerine dikkati çekerek,"Geçmişte 'Kadınların girişimciliği dair efor harcayacağız, girişimciliği destekleyeceğiz, sayılarını ve potansiyelini artıracağız.' derken demin deriz ki 'Girişimci kızarmak düşüncesince rastgele şeyden geçmiş kadının cesaretlenmesi, kendine güvenmesi, tam bir vaziyete gelmesi ve istihdama girmesi lazım.' Kadınların çalışmanın ne bulunduğunu bilmesi, kendine güvenmesi geçişsiz ki işe girdikten sonradan da o süreçteki başarısıyla 'Ben başarabiliyorum, yapabiliyorum, hâlâ iyisini de yapabilirim.' sanarak düşünsün ve şartları çerçevesinde girişimcilik hayalleri kurmaya başlasın, öz düşlerini gerçekleştirsin. Bunun düşüncesince istihdam üstünde duruyoruz." sanarak konuştu.

Hedef, kadının toplumdaki yerini güçlendirmek

Kadının toplumdaki yerinden ve bazı söylemlerden kurtulması düşüncesince eğitimle işin içerisine dönüşmek istediklerini vurgulayan Öztürk, namına uyarınca 81 ilde eşey eşitliği karnesi emekleri yaptıklarını bildirdi.

Öztürk, bu kapsamda bazı illerin fevk sıralarda olduğunu, bazı şehirlerde ise "kadının isminin olmadığını" belirterek, buralarda eş okulları ayırmak istediklerini dile getirdi.

Bu okullarda planlar üretilerek bayanların güçlendirilmesi icap ettiğini anlatım fail Öztürk, şunları söyledi:

"Bunun düşüncesince 'Nasıl onların pencerelerini açıp, odalarına güneşin girmesini sağlayabiliriz?' dedik. Biz burada rastgele tür elleme koşullara sahipken o cesareti, fırsatı bulamayan milyonlarca hanımımız var. Kurul adına eş konusu üstüne yoğunlaştık. Kadının mesleği imkânsız ve mesleğin cinsiyeti yok, eş rastgele mesleği yapabilir. Doğasında üretkenlik, yaratıcılık olan, güvenilmez vasıflara cemaat kadının başaramayacağı tek bilinçlilik yok, buna inanıyoruz. Yeter ki desteklensin. Bu desteği verecekler ise kurumlar, çevresindeki erat ve yakınlarıdır." sanarak konuştu.

Kadın mevcut bulunduğu sürece yarının mevcut olacağını vurgulayan Öztürk, çalışmalarının o yönde bulunduğunu anlattı.

Öztürk, eş girişimciliği dair Türkiye'de bitirdikleri planlara dikkati çekerek, "Çalışmalarla dobra planlar yapıyoruz. 'Sanayide Kadın Eli Projesi' ile binlerce hanımı işe alıyoruz. Yani öz sahibi olduğum şirkette eş gücü projelerimizle 80 ilimizde şu anda pompa başlangıcında hanımlar çalışıyor, bu on paralık yoktu. Projelerimizle rastgele sektörde bayanların toprak almasını istiyoruz. Kadın projeleri karşılayıcı şirketleri destekliyoruz. Onlara hanımlarımıza kapılarını açmaları düşüncesince mektuplar yazdık. Kadın istihdam sayısını fevk sıralara taşıyalım istiyoruz." dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin kurucularından bulunan Türkiye'nin teşkilat devletleri ortada eş istihdamında sonuç tam olduğuna dikkati çekici Öztürk, bu sıralamayı fark etmek düşüncesince çalıştıklarını kaydetti.

Öztürk, 'Geleceğin, kaslı ve kalkınmış Türkiye'sinden bahsederken kadının kıymetini ne yukarıya taşıyabiliriz'i düşündüklerini belirterek, Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması ile hanımları yüreklendirmek, öz kendilerine yaptıklarını görünür bir vaziyete gelmek ve diğerlerine de sağlam olmalarını peylemek istediklerini dile getirdi.

Girişimci kızarmak talip hanımlara öneriler

Öztürk, girişimciliğin çabucak olamayacağını, yeteneğin, yetilerin ve imkanların bulunması icap ettiğini anlattı.

Girişimci kızarmak talip hanımlara tavsiyelerde mevcut Öztürk, şöyleki konuştu:

"Girişimci kızarmak isteyenlerin çevreye belirgin olması, 'Çağın fırsatları neler, bu fırsatlarda ego ne yapabilirim'i görmesi lazım. Geçmişte vesile olanaklı ancak gelecekte fırsatlar neler, bunları görüp düşünebilmesi gerekiyor. Kadınlar, 'Benim bilgim, becerim, sermayem neye yeter, nereden başlarsam değerli olabilirim'i düşünmeli. Tek başına tek muvaffakiyet olmaz. Ben müteşebbis hanımlarımıza çevrelerinde işi elleme bilenlerle baş başa yürümelerini referans diyorum. Yani 'Ben en iyisini biliyorum' sanarak değil. İşi elleme bilici ve yolu gösterebilecek ekiplerini kursunlar. Tabii ki ticaretin mantığında tashih etmek mevcut ancak bazı bazı anca evet ki aşırı ticari düşündüğünüzde kaybedersiniz. Bunun düşüncesince 360 adım demek gerekir. İnsani açılım on paralık yitirilmemeli. İçinde bulunulan vaziyete uyarınca akıntı edilmeli. Ayrıca yetişek ve girişimcilik de bununla ilintili. Bu kapsamda girişimcilikte edinilmesi müstelzim en esas mükemmeliyet eğitimdir."

Gerçekleştirdikleri planlara yer veren Öztürk, halen "İşimiz Temiz Projesi"ni yürüttüklerini dile getirdi.

Öztürk, plan kapsamında salgınla hâlâ da gündeme mevrut hıfzıssıhha dair ülkedeki bayanların işlettiği dar işletmelerde ölçün meydana getirmeye çalışmış oldukları bilgisini vererek, "Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İşimiz Temiz Projesi ile halis muhlis dar işletmelerde çalışanlarına ve iş sahiplerine doğruluk hıfzıssıhha kursları veriyoruz, onların metin misyon vererek geliştirilmesini peylemek için. Onun haricinde yetişek projelerimiz var. Bunun indinde hanımlarımızı çalıştıracak firmalarımıza, sonsuz kadının önemini, başarabileceğini ve eş eğer olmazsa kalkınma olamayacağını anlatarak heveslendirme etmeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler