USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ticarete bağlı "torba anayasa teklifi" TBMM Genel Kurulunda benimseme edildi

TBMM Genel Kurulunda, ticarete bağlı tensikat içeren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi onama edildi.

Ticarete bağlı
26-01-2023 20:08
TBMM

Kanuna göre, birleşke ve fevk kuruluşları dümen müesses üyeleri, kooperatifin tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, dümen müesses salname çalışkanlık raporlarını, umumi heyet güruh evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine bağlı bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl zarfında düzene aktaracak. Bu süre, Ticaret Bakanlığınca 6 ayak tabanı derece uzatılabilecek.

Serbest bölgelerde, kullananların gereksinim duyan tabii kavara altyapısını ihdas etmek ve işletmek, amme ve hususi kuruluşlardan tabii gazı satın alarak semt zarfında üleştirme ve satışını gerçekleştirmek işleticinin mezuniyet ve sorumluluğunda olacak. İşleticinin izni olmadan tabii kavara gereksinimi ayrıksı müşterek yerden karşılanamayacak ve bu amaçla münferiden organizasyon kurulamayacak. Bu hükmün uygulanmasına bağlı semt içi tabii kavara üleştirme ve satışı zımnında kullanıcılardan öğrenim edilecek bedele bağlı fevk limit, Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

İşleticinin talebi ve alanda çalışkanlık yayınlayan tabii kavara üleştirme şirketinin kabulü şeklinde tabii kavara üleştirme şirketleri, başıboş yerler zarfında kanalizasyon yatırımı yaparak yahut işlenmiş şebekeyi mülkiyeti ile beraberce devralarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kabilinden belirlenen şerait kapsamında açıkça semt zarfında tabii kavara üleştirme faaliyeti gerçekleştirebilecek. Doğal gaza bağlı faaliyetlerin işletici kabilinden yürütülmüş bulunduğu başıboş bölgelerde, tabii kavara ısı yayımı ve üleştirme lisansı sahibi kuruluşların rastgele müşterek hak, mezuniyet yahut mesuliyeti bulunmayacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten evvel semt içi tabii kavara şebekesi yatırımı tabii kavara üleştirme şirketlerince işlenmiş bulunan başıboş bölgelerde, işleticilerin semt içi tabii kavara üleştirme ve adanmış yetkisi tabii kavara üleştirme şirketlerine devredilmiş sayılacak.

Üye askıya alınabilecek

Vergi yükümlülük bilgisi boğunuk bulunan tecim ve endüstri odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek harcaması önleyen odalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan yükümlülük boğunuk bilgisine güvenerek alakalı üyeyi dümen müesses kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin tecim sicil kaydı açıkça bulunduğu sürece göz üyeliği de bitmeme edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplanmış ücreti brüt minimum ücretin yüzdelik 50'sini geçmeyen ve devir aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az artan ödenti borçları ve ferilerine müteveccih göz ve borsa meclislerince terkin sonucu verilebilecek fevk sınırı belirleyebilecek.

TOBB'un salname gelirinin yüzdelik 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin gereksinimleri düşüncesince kullanılması şartıyla aktarılması düşüncesince 15 yıl namına belirlenen müddet 25 yıla çıkarıldı.

Kanunla, Ticaret Bakanlığınca lisanslı antrepo işletmelerine 2 yıl düşüncesince maruz lisansların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar sistem müesseselerinin umumi kurulları, umumi heyet üyelerinin 5'te 2'sinin noterce konfirmasyon edilmiş imzası ile düzenlenecek kanıt ve gündemle kâtibiadil marifetiyle yapılacak müracaat üzerine, alınacak kararla dümen müesses kabilinden yılgı namına toplantıya çağırılacak.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un meriyet zamanı bulunan 1 Ocak 2012'den önce, toptancı hallerinde kendilerine tahsisli iş yerlerini kullanan bulunan tahsis sahiplerine maruz 12 salname kiracılık hakkı 18 yıla çıkarılacak.

"Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak"

Kanunla dağınık ticarette nahak yere ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin maada tarafın ticari faaliyetlerini ehemmiyetli seviyede bozan, birebir değişmeyen ita kabiliyetini yıpratıcı yahut alışılagelen koşullarda yan olmayacağı müşterek ticari birlikteliğin tarafı bulunmasına illet bulunan faaliyetleri nahak yere ticari infaz namına değerlendirilecek.

Kanuna göre, nahak yere ticari infaz namına tamlanan ameliyat şöyle:

- Kalite standartlarının sağlanması şartıyla sözleşmede toprak maruz şerait dış iktisap etmek üzere, rastgele müşterek hak yahut hukuksal insandan dünyalık yahut bakım teminine zorlamak.

- Kampanya maliyetini, kampanyalı adanmış gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtmak.

- Tarım ve besin ürünlerinin tedarikinde ticari birlikteliğin koşullarını, bağlanmış yahut elektronik ortamda meydana getirilen sözleşmeyle belirlememek.

- Karşı tarafın aleyhine yegâne cepheli fark ika yetkisi sağlayan yahut açıkça ve anlaşılır sıfır kanunlara sözleşmede toprak vermek.

- Ürün talebini direkt etkileyen rastgele müşterek bakım vermediği biçimde salon açılışı ve tadilatı, iş hacmi açığı, veznedar ve emniyet kartı ortaklık bedeli ve ayrıksı esame altında değer kabul etmek yahut verdiği hizmetin çeşidini ve bakım ederinin meblağ veya oranını sözleşmede belirtmediği biçimde prim ve değer almak.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval dış iktisap etmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 devir zarfında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine müteveccih siparişleri, ürünün doğrulama tarihinden eski 30 zarfında bozma etmek.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval dış iktisap etmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 devir zarfında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerinin tesliminden yahut mülkiyetinin devrinden sonraları arıza veya kaybolma olma üzere maliyetleri yansıtmak.

Bozulan gıdalarda kusuru tanıt yükü siparişi bozma fail yahut maliyeti gönül rahatlığı tarafa yansıtana alakalı olacak.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen fark 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemeler

Kanuna göre, üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemelerin, sözleşmede öngörülen müddet zarfında yapılması asal olacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 devir zarfında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi; alacaklının küçük, borçlunun itidalli yahut iri ölçekli veya alacaklının orta, borçlunun iri ölçekli pres olması yerinde 30, maada hallerde 45 haset geçemeyecek.

30 devir zarfında bozulabilen ekincilik ve besin ürünleri haricinde toprak düzlük ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun itidalli yahut iri ölçekli veya alacaklının orta, borçlunun iri ölçekli pres olması yerinde 60 devir ile sınırlanacak. Bu düzenlemede tamlanan süreler, doğrulama yahut mülkiyetin dönemi tarihlerinden hangisi evvel ise o gün asal alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi zarfında yapıldığına bağlı tanıt yükü borçluya alakalı olacak.

Söz konusu düzenlemenin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Alışveriş merkezlerindeki kuma tasarruf alanları

Alışveriş merkezlerindeki kuma tasarruf sahalarına bağlı elektrik, su, tabii gaz, restorasyon mecburiyetinde sıfır bakım, onarım, düzenlilik ve harbilik giderleri üzere alım satım merkezinin aynına bağlı sıfır masraflar ile alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dümen mensubunun göreviyle alakalı masraflar kuma harcama olacak. Alışveriş merkezindeki dağınık işletmelerden sadece bu masraflar düşüncesince ortaklık oranı öğrenim edilebilecek. Reklam, marketing ve müşavirlik üzere kuma harcama durumuna taşıyan sıfır masraflar ile belgelendirilmeyen masraflar düşüncesince rastgele müşterek değer öğrenim edilemeyecek.

Ortak tasarruf sahalarından elde edilmiş kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanat içerikli çalışkanlık ve maada kuma tasarruf endüstrisi gelirleri ile kuma harcama ortaklık oranı avanslarından elde edilmiş değme muhtelif dirimsel kuma dirimsel olacak. Ortak gelirler, kuma giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Alışveriş merkezi maliki yahut yönetimi, değme yıl müşterek eski yıla bağlı kuma dirimsel ve harcama tutanağı hazırlayarak alım satım merkezindeki dağınık işletmelere gönderecek. Raporda, kuma dirimsel ve giderlerin çeşit ve tutarları, değme müşterek dağınık işletmeden öğrenim edilmesi müstelzim ve öğrenim edilen kuma harcama ortaklık payları ile alakalı bakanlıkça lazım tanıdık maada bilgilere toprak verilecek.

Kanunla, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ukubet hükümleri bölümünde fark yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi düşüncesince caydırıcı mahiyette yönetsel mangır cezası uygulanacak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden evvel reklam, marketing ve müşavirlik üzere masraflar düşüncesince alım satım merkezindeki dağınık işletmelerden ortaklık oranı istem edilebilmesine olanak sağlayıcı ve bu maddenin yayımı tarihinden evvel kurulan kontrat hükümleri, kontrat boyunca makbul olacak. Ancak, kontrat süresinin sona ermesinden evvel yahut sonraları sözleşmenin yenilenmesi veya süresinin uzatılmış sayılması hallerinde bahis konusu masraflar düşüncesince ortaklık oranı öğrenim edilemeyecek.

Sözleşmelerde dümen giderinin madun kalemleri başkaca belirtilmedikçe dağınık işletmelerden dümen gideri namına sadece alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dümen mensubunun göreviyle alakalı masraflar düşüncesince ortaklık oranı öğrenim edilebilecek.

Perakende işletmelerce ödenmesi müstelzim ortaklık payları, bu işletmelerin adanmış alanlarının alım satım merkezinin adanmış bölgesine oranlanmasıyla hesaplanacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten evvel Ticaret Bakanlığında "Avrupa Birliği uzmanı" ile "ihracatı ihya uzmanı" kadrolarını kazananlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu gün bakımından bu kadrolarda fariza yapanlar, iklim haricinde sürekli görevde yahut Ticaret Bakanlığında yahut ayrıksı amme büyüklenme ve kuruluşunda yönetsel görevde bulunanlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay zarfında istem etmeleri halinde, durumlarına birebir "ticaret uzmanı" kadrolarına atanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler