USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye'nin acemi dünyaya anık olması lazım

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'nin toy dünyaya apiko olması lazım. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi engelleme peyda etmek kadar sağlam aşırı adımlar atıldı. Bu şişman değişim işlemi idrak etmek ve farkına ulaşmak lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye'nin acemi dünyaya anık olması lazım
08-01-2023 02:02
Edirne

Şentop, kentteki ortak tesiste planlı "Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması"nda dünyanın 1990'lardan sonradan çabucak değiştiğini söyledi.

Dünyada politikaların aceleci biçimde değiştiğini ve dönüşümlerin yaşandığını ayraç fail Şentop, Türkiye'nin bu zamanda ehemmiyetli işler yaptığını anlatım etti.

Türkiye'nin sonuç 20 yılda muvazene yakaladığının altını çizen Şentop, şunları kaydetti:

"2002'den önce, 1961'e denli art gittiğimizde Türkiye'deki hükümetlerin ömrü averaj 1,5 sene. 1,5 senede ortak hükümet değişmiş. Şimdi bu ne kavrama geliyor? Hükümet ortak izlence getiriyor. Bir şeyler infaz etmek istiyor, planlıyor ve hazırlamaya kalkıyor. Sonra başlıyor arkası sıra o hükümet gidiyor. Yerine başka ortak hükümet geliyor.

Türkiye'ye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geldi. Onun nedeni Türkiye'de istikrarı temelli duruma getirmek. Önceki sistemde seçime gidiyorsunuz, ortak biricik oy kullanıyorsunuz o oyla çabucak meclisi seçiyorsunuz, hükümeti seçmiyordunuz. Parlamenter manzume bu. Meclisin içerisinden hükümet çıkıyordu."

Şentop, aceleci gelişen, çabucak kararlar katılması müstelzim devim bilimi ortak dünyada kâffesi devletlerin dengeli çelimli hükümetler ihdas etmek düşüncesince çaba süresince olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin bulunmuş olduğu coğrafyanın dayanıklı baş döndürücü pozitif yanlarının olmasının indinde birtakımı zorlukları da bulunduğunu dile getiren Şentop, "Türkiye'nin toy dünyaya müheyya olması lazım. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi müdahale peyda etmek az daha dayanıklı baş döndürücü adımlar atıldı. Bu iri değişim işlemi idrak etmek ve farkına ulaşmak lazım. Türkiye'nin duramayacağını, durursa düşeceğini, cereyan etmemizi ve hareketimizi ne denli hızlandırırsak o denli hâlâ çakılı ve çelimli olabileceğimizi anlamamız lazım. 20 sene içerisinde Türkiye nice ülkeyle ilişkilerini baş döndürücü terbiyeli ortak işçilikle işledi." ifadelerini kullandı.

Prens Harry'nin kitabı

Şentop, 20. asrın adamlık tarihinin en kanlı yüzyılı bulunduğunu belirtti.

İki iri savaşın yaşandığı 20. yüzyılda milyonlarca insanoğlunun öldürüldüğünü vurgulayan Şentop, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Şimdi Batılılar bakıyor Orta Doğu'da ahacık yıldırı örgütleri filan filan anlatıyorlar da dünyada en baş döndürücü insanoğlu öldürenler Avrupalılardır. Şimdi bildiğiniz gibi basına yansıdı. Bakalım eser hâlâ çıkmadığı düşüncesince baş döndürücü stabil değil fakat ortak garplı boşluk açısını gösteriyor. Bu İngiltere'de ortak prens ayrıldı ya Harry... Kraliyet ailesinden ayrıldı filan Amerika'ya gitti vesaire. Bir öz geçmiş yazmış öz sahn öyküsünü orada diyor ki 'Afganistan'da askeriye yaptım, 25 parça Afganlı öldürdüm' diyor. Tabii dobra insanlar, çirkin insanoğlu savaşı. Kendisi dobra insan, onlar çirkin insan.

Bir de diyor ki 'onları insanoğlu yerine görürseniz, öldüremezsiniz'. Yani anca görmüyoruz diyor Avrupalı alkan çocuk. Yani sen kimsin? İnsan olup olmadığına değişmeyen veriyorsun karşındakilerin. Bir el orada ne arıyorsun sen Afganistan'da? İnsan gebertmek düşüncesince orada ne arıyorsun? Şimdi ahacık bu sağ açıklık var. Birbirlerinden de öldürüyorlar fakat dünyada nice yerde koskoca kanlar döküldü 20 yüzyılda. En kanlı yüzyıl. İnsanlığın bundan böyle ahacık bu Avrupalı alkan insanoğlu dışındakileri ötekileştiren dünyanın halis muhlis imkanlarını kullanan fakat başka kullanmakta olanları da sömüren, dünyada adalet, bol bolamat söylediği devir çabucak kendini düşünen boşluk açılarından evren rahatsız."

"Öncü iklim Türkiye"

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye’nin toy ve adaletli ortak evren düzenine önderlik ettiğini belirtti.

Türkiye'nin mütebeddil evren düzeninde yıldızı ışıltılı ortak iklim yerine öne çıktığını vurgulayan Şentop, mütebeddil evren düzenine her insanoğlunun kadem uydurması icap ettiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Türkiye'nin barışçıl çabalarına yer veren Şentop, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Rusya- Ukrayna Savaşı'nda bunu gördük. Makron, Putin ile görüştü. Masanın ortak ucunda o oturdu ortak ucunda Putin oturdu. Birbirlerini duyabilmeleri caba gibi değil, görüşmeler yaptılar. Ama hiçbir ortak iklim dü iklim ortada barışı sağlayabilecek görüşmeler yapamadı. Türkiye bu yönde mesafeler aldı.

Aslında geçtiğimiz april ayında ateşkesi sağlayacak ortak noktaya gelmişti. Ama harp talip ortak fasıl devletler bunu engelledi. Ama ne yaptık, hububat koridoru sağlandı, tutsak mübadelesi sağlandı. Şimdi enerjiyle ilgilendiren birtakımı adımlar atılıyor. En sonuç Cumhurbaşkanımızın görüşmesiyle Rusya çelimsiz ortak müddet olsa da mütareke anons etti. Bunları yapabilecek Türkiye'den başka ortak iklim yok. Çünkü rastgele dü ülkenin de güvenebileceği başka ortak iklim yok."

"Türkiye’nin geleceğinden ümitliyiz" diyen TBMM Başkanı Şentop, "Farklı görüşlere cemaat oluyoruz ortak baş döndürücü konuda. Ama ne mevzularda anlaşma etmemizi de öğrendik. Türkiye’nin menfaati ve geleceği lakırtı konusuysa o devir bakıyoruz ki milletimiz baş başa cereyan ediyor. Doğruyu görüyor ve biliyor. Milletimizin çoğunluğu ülkemizin menfaatine bulunan mevzularda baş başa cereyan ediyor, bunu görüyorum." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler