USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Macaristan ile zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var

TBMM Başkanı Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz hoppadak hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, ayrımsız sürede eş kökenlere müstenit zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Macaristan ile zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var
30-09-2022 00:01
Budapeşte

Resmi temaslarda mevcut kazanmak kıl payı hükûmet merkezi Budapeşte'de mevcut TBMM Başkanı Mustafa Şentop, matbuat mensuplarına, Macaristan ziyaretini ve gündemi değerlendirdi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban ile görüştüğünü tamlayan Şentop, bu görüşmelerde hem düet ilişkileri hem de diyalekt hali ele aldıklarını söyledi.

Siyasetin, rasyonalite, makuliyet ve zat halkının menfaatini fikren yapıldığını ve bu kapsamda Türkiye'nin Macaristan ile nice mevzuda ayrımsız fikirde bulunduğunu tamlayan Şentop, "Bu harp (Rusya-Ukrayna) sürecinde ortaya çıkan erke krizi ve besin krizi bağlamında yaşananlar az buçuk Avrupa'nın, apayrı ülkelerindeki politikacıların dalavere ve siyasetle ilişik bu dü ehemmiyetli esası delik gerisi ettiklerini gösteriyor. Bir el tahsil edilen kararların ehemmiyetli birlikte bölümü uygun değil, baki yandan halkın menfaatlerini gözeten kararlar değil. Siyaset ve yönetimde realist yaklaşımlar önemli. Ben burada Macar siyasetçilerin realist yaklaşımlar ortaya koyduklarını görüyorum." dedi.

Türkiye'nin girişimiyle hububat koridoru ve hava takası kabil konkre sonuçlar elde edildiğini ve bunun Macar politikacılar kabilinden da ölçüm edildiğini vurgulayan Şentop, "Türkiye'nin savaşçı dü dünya arasında, Rusya ve Ukrayna arasında, evvel ateşkesi iletmek şimdi sonradan temelli barışı kuruluş buyurmak düşüncesince Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığı emekleri burada iri birlikte takdirle karşılıyorlar." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Orban arasındaki benzeyen dostluğun, hükümetler arası ve dü dünya arasındaki ilişkilere yansıyan aşırı müspet yönleri bulunduğunu kail Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz hemen hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, ayrımsız sürede eş kökenlere müstenit zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var. Hatta tığ Macaristan'ı karındaş ve hısım camia yerine görürüz, onlar da bizi anca görüyor." dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediğini, başkaca AB ile Türkiye ortada müspet birlikte gündemin oluşması anlamında himmet de gösterdiğini kaydeden Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Avrupa Parlamentosu'nda Macar milletvekillerinin bu yönde gayretleri de var. Bu da hemen düet ilişkilerin dobra gidiyor olmasından meydana gelen birlikte madde değil, filhakika aşırı çelimli birlikte art planı da var. Türkiye kabil birlikte ülkenin AB içinde popülasyon olarak, faziletkâr hesaplı gücü ve bütün büyüklüğü bakımından Türkiye'nin AB'de dünkü birlikte balans oluşturabilecek, hassaten İngiltere'nin ayrılmasıyla ortaya çıkan birlikte balans bozulmasını düzenleyebilecek birlikte dünya yerine Türkiye'yi gördüklerini tabir ettiler."

Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında laflarına de reaksiyon yayınlayan Şentop, "Tabii iri birlikte densizlik, aşırı açıkça bildirmek lazım. Bir parlamentoda Başkan Yardımcısı pozisyonuna mevrut bulunan birlikte siyasetçinin ki yaşı bakımından da görmüş geçirmiş birlikte siyasi bulunduğu anlaşılıyor, hakeza birlikte ferdin arkadaş ve bağlaşık birlikte ülkenin Cumhurbaşkanıyla ilişik bu biçimde hitabı kendini bilmezlik, iri birlikte densizlik ve terbiyesizlik. Çok açıkça söyleyelim. Tabii buna müteallik ego muhatabım yerine Federal Meclis Başkanına birlikte varakpare yazdım, bu mevzuyla ilişik hem duyduğumuz hastalığı ve kınadığımızı tabir ettim hem de bununla ilişik Alman parlamenterlerden de Meclis Başkanı ilkin kazanmak kıl payı birlikte eda beklediğimizi tabir ettim mektupta." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler