USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Asya turu hedeflerine ulaştı mı?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Asya ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretin anne hedefleri "ekonomi ve savunmada acemi şürekâ bilmek ve ABD'nin ülkesini soyutlama ika girişimlerini kırmak" biçiminde özetlenebilir.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Asya turu hedeflerine ulaştı mı?
25-11-2022 15:06
İstanbul

Hızla baş döndürücü kutuplu olmaya akıllıcasına evrilen kuma dünyada bu kutuplardan birisi olmaya çalışan Suudi Arabistan, bu amaçla ABD'nin hegemonyasından uzakta fakat onunla ortaklığı da bozmadan yükselen arsıulusal güçlerle ortaklıklar ve ittifaklar kurmaya çalışıyor.

Suudi Arabistan, 2030 gösterimi çerçevesinde yer yağı ülkesinden girdi çeşitliliğine ehil kuma ekonomiye dönüşmeyi, ayrıca ABD'nin ve Amerikalı siyasetçilerin gitgellerinin esaretinden kurtulup bilhassa askeri iktisap etmek az daha katı baş döndürücü endüstri çeşidini yerelleştirmeyi istiyor.

Bu sebeple Veliaht Prens Bin Selman, son teşrin kocaoğlan zarfında G20 Zirvesi'ne eklenmek az daha Endonezya'ya, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nin "onur konuğu" alegori Tayland'a ve milyarlarca dolarlık anlaşmaların imzalandığı Güney Kore'ye ziyarette bulundu.

G20 Zirvesi ve fırsatlar ağı

Cezayir'de 1-2 Kasım'da planlı 31. Arap Birliği Zirvesi'ne doktorların, kulağındaki esenlik probleminden çevre levent boylu devamlı seyahat yapmasına müsaade vermemesi zımnında katılmadığı açıklayan Bin Selman, 15-16 Kasım'da Endonezya'da meydana gelen G20 Zirvesi'nde liderlerle bire kuma masaya yerleşme fırsatını kaçırmadı.

Bin Selman, G20 Zirvesi'nde bilhassa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak iktisap etmek az daha nice liderle kuma araya vürut fırsatı buldu.

G20 Zirvesi'nde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile de kuma araya mevrut Bin Selman'ın bu görüşmesi, Yemen dair dü şef ortada mevcut bulunduğu söylenen anlaşmazlıkların üstü bağlı reddi anlamına geliyordu.

Endonezya'nın Bali Adası'nda planlı zirve, Suudi Arabistan'ın, kişi itibarıyla dünyanın en şişman Müslüman ülkesi ve Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesinin en çabuk gelişen ekonomisi ile iş birliğini güçlendirmesine imkân sağladı.

Öte yandan, Bin Selman'ın, zirvede Amerika Başkanı Joe Biden ile kuma araya gelmemesi Washington-Riyad hattında yaşanmış bulunan soğukluğu ortaya koydu.

Güney Kore: Askeri ve hesaplı ortaklık

Bin Selman'ın, Seul'e gerçekleştirdiği görüşme kapsamında dü ülke ortada imzalanan envestisman anlaşmalarının kütlesi 30 bilyon dolara ulaştı. Bu da, Neom projesi kadar dev anlaşmaların Amerika hesabına Güney Koreli şirketlere verilmesi anlamında kuma eğilimin yansımasıydı.

Petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile dış alımcı Güney Kore'nin liderleri bununla da sınırlanmış kalmayıp enerji, defans endüstri ve yapım projeleri dalında henüz çelimli münasebat ihdas lafı verdi.

Neom kadar şişman kuma projeyi yapmaya etkin Suudi Arabistan'ın, bu janr acemi şehirler, enfrastrüktür ve muvasala zehir inşasında tecrübeli bulunan dev yapım şirketlerine gereksinimi var. Güney Koreli firmalar de bu bölgede ün nail durumda.

Güney Kore, dünyanın beşinci şişman ordusuna ehil olmasına, tabanca ihraç fail ülkelerden onama edilmesine ve kuzeydeki komşusundan mevrut tehditler zımnında faziletli teknolojili silahların istihsal ve ihracatında atağa geçişine karşın Suudi Arabistan'la defans dalında evvel kat teşrikimesai yapıyor.

Suudi Arabistan ise Yemen'deki İran destekli Husilerden mevrut balistik füzeler ve silahlı insansız iklim araçlarıyla (SİHA) savaş edebilmek düşüncesince iklim defans dalında Güney Kore'yle katılım yapmaya, hepsinden önemlisi bu askeri teknolojiyi ve sanayiyi ülkeye nakil etmeye ve yerelleştirmeye çalışıyor.

ABD, Suudi Arabistan'a Rusya ve Çin'den tabanca almaması dair edisyon uygularken kuma taraftan da ona istediği defans sanayini tedbir etmeyi reddediyor. Bu durumda, Güney Kore, hoppadak tabanca anlaşmaları yapılmasında değil bunların Suudi Arabistan'da üretilmesinde de ülkü kuma kuma alegori karşımıza çıkıyor.

APEC: Dünya ticaretinin yarısı

Suudi Arabistan'ın Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) üyesi olmamasına karşın "onur konuğu" alegori katılmış bulunduğu Tayland'daki APEC Zirvesi'nde Bin Selman, bölgedeki liderlerle mülakat fırsatı buldu.

APEC'in 21 ülkesi, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinde (ASEAN) bulunduğu kadar tamamen Asya ülkelerinden oluşmuyor, aksine ABD, Rusya, Çin, Avustralya, Japonya ve Güney Kore karışma iktisap etmek az daha Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan devletleri de kapsıyor.

Bu devletlerin ekonomisi ise evren ticaretinin kestirmece yarısını ve dünyanın mecmu karışık hasılasının yüzdelik 60'ından fazlasını oluşturuyor.

Suudi Arabistan'ın bu zirveye değer misafiri alegori katılması, Riyad'ın arsıulusal arenada varlığını güçlendirirken, evren ülkeleriyle ittifaklar ve ortaklıklar kurması ve bilhassa "Asya kaplanlarıyla" bilhassa iktisap etmek az daha Pasifik'te ticareti geliştirmesi düşüncesince de İmkan sunuyor.

Bin Selman'ın Asya devletleri turu ile Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde 6-20 Kasım'da meydana gelen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'na (COP27) katılması, Suudi Arabistan'da 27 Eylül'de kabinede meydana getirilen revizyonla baş başa Bakanlar Kurulu başkanlığına getirilmesinin peşi sıra gerçekleştirdiği evvel görüşme oldu.

Öte taraftan bu ziyaret, Amerika başkanlığına seçilmeden ilkin Suudi Arabistan'ı "uluslararası toplumdan dışlama" lafı sağlayan fakat iktidarının üstünden 2 sene geçtikten sonraları Bin Selman'ın hala ABD'li yetkililerin katılmış bulunduğu arsıulusal forumlarda epope gösterdiğini gören Joe Biden'a erinç da kuma alan kıraat manası taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler