USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Pakistan Başbakanı Şerif: Türkiye ile yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "Türkiye ile akıntı buyurmak istiyoruz ve böylecene ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık." ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şerif: Türkiye ile yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık
26-11-2022 18:05
İstanbul

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "Türkiye ile cereyan geçirmek istiyoruz ve sonunda ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke üstüne azimli adımlar attık. 1,5 bilyon dolar bulunan tecim hacminin, önümüzdeki 3 yılda 5 bilyon dolara çıkması düşüncesince müşterek geçim imzaladık." ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısı'nı, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Cengiz Özdemir, Pakistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Amjad Rafi ve dü dünya iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirdi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Türkiye ziyareti kapsamında planlı toplantıda, inşaat, altyapı, bankacılık, gümrük ve erke sektörlerinde teşrikimesai fırsatları ele alındı.

"Türkiye ile cereyan geçirmek istiyoruz"

DEİK'ten meydana getirilen mukayyet açıklamada görüşlerine toprak sunulan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile müşterek geçim imzaladıklarını belirterek, "Bağlarımızı güçlendirmek, ticareti, yatırımları ve defans yatırımlarını yükseltmek düşüncesince evvel Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. MİLGEM projesi kapsamında evvel 3'üncü korveti denize indirdik. Ticari ilişkilerimizin artarak çoğalması ve defans endüstri üretiminde ortaklığımızın az buçuk hâlâ kuvvetlenmesine fırsat oldu. İki dünya arasındaki tecim hacmine arkadaşlığımız ve kardeşliğimiz yansımıyor. Türkler aşırı efor harcıyor, farkındayız. Geçtiğimiz sonuç senelerde ve çeşit zamanlarda müşterek araya gelerek, sorunları bitmek düşüncesince çalıştık." ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerinin Pakistan’da menfi durumlarla da gönül rahatlığı karşıya kaldığını bildiklerini aktaran Şerif, şunları kaydetti:

"İş mevzuatımızı sadeleştirmeli, bürokrasiyi kaldırmalıyız. Türkiye ile cereyan geçirmek istiyoruz ve sonunda ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke üstüne azimli adımlar attık. 1,5 bilyon dolar bulunan tecim hacminin, önümüzdeki 3 yılda 5 bilyon dolara çıkması düşüncesince müşterek geçim imzaladık. 3 sene ortamında üstümüze düşeni ziyadesiyle yapmalıyız. Hep beraberce aşırı iyi işlere imza atabiliriz. Bizler üzerimize düşeni hazırlamaya hazırız.

Yenilenebilir erke üstüne azimli adımlar atıyoruz. Pakistan'da alan yağı ve alan yağı ürünleri üzere mahrukat ürünleri düşüncesince 2021 senesinde 27 bilyon dolar harcamışız. Artık bunu dönmek istiyoruz. 10 bin megavatlık müşterek şems enerjisi yatırımı başlattık. Türk kardeşlerimiz düşüncesince planlarımızı anlatacağımız hususi müşterek konuşma ayarlamak isterim. hususi oluşturulacak ifa planları, yapılabilirlik emekleri 60 çağ ortamında olabilir. DEİK Yönetim Kurulu ve İş Konseyi üyelerine erke üstüne kapımız açık. Pakistan ve Türkiye defans endüstri teşrikimesai kasılma etti. Size halis muhlis kapıları ayırmak istiyoruz."

"Türkiye ve Pakistan ortada yenilenebilir enerjide teşrikimesai fırsatları bulunuyor"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise dü dünya arasındaki yoğun ve kırkyıllık bulunan siyasal ilişkilere ahenkli şekilde konkre neticelerden birisi bulunan MİLGEM projesi kapsamında 3'üncü korvetin denize indiriliş töreninin evvel gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "İslamabad ziyaretimde, hesaplı ilişkilerimizi derinleştirmek hesabına Mal Ticareti Anlaşmasını imzaladık ve Türkiye-Pakistan Ortak Görev Gücü'nün geçmiş toplantısını gerçekleştirdik." değerlendirmesinde bulundu.

İş Konseyi üyeleri özellikle kazanmak üzere, Türk ve Pakistanlı iş insanlarının hâlâ çelimli iş birliklerine odaklanmaları ve ticaretin değme dü dünya pazarının gereksinimleri doğrultusunda çeşitlendirilmesine hâlâ müşterek tomar yardım vermelerinin de şişman ehemmiyet bildirme ettiğini tamlayan Muş, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başbakanın ülkemizi ziyareti sırasında kendilerinin edibane teklifi ile oluşturulması kararlaştırılan Ortak Görev Gücü Mekanizması, müşterek taraftan hesaplı ilişkilerimizin en faziletkâr kurda ele alınmasına olanak vermekte, gayrı taraftan ise acemi fırsatlar ortaya boşaltmak ve ticaretimizin önündeki engelleri feshetmek hesabına andıran müşterek diyalog ortamı oluşturuyor. Enerji bildirme güvenliği lüzum yeşil dönüşümden kaynaklı sınamalar gerekse de global ölçekte erke emtialarında yaşanmış bulunan eder dalgalanmaları zımnında sonuç çağda değişik küsurat müşterek biçimde ide deposu olmaya başladı.

Firmalarımızın yenilenebilir erke kaynaklarına icra ettikleri yatırımları artırarak emekleri gerekiyor. Türkiye ve Pakistan ortada yenilenebilir erke dalında şişman teşrikimesai fırsatları bulunuyor. Türkiye'nin Pakistan'daki aracısız yatırımları üçüncü devletler üstünden meydana getirilen yatırımlar da dikkate alındığında 1 milyarı doları aştı. Türkiye ve Pakistan'ın ticari ilişkilerinin derinleştirilmesine müteallik değme çeşit iş donanmasına açığız."

"2 sene içerisinde minimum 10 bin megavatlık şems erke santrali ihdas niyetindeyiz"

Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar da Pakistan ve Türkiye'nin değme devir iş donanmasında bulunan dü dünya bulunduğunu aktararak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Şahbaz Şerif ortada geçtiğimiz günlerde Emtia Ticareti Anlaşması imzalandı. Birlikte çalışarak, sadece siyaset belirleyerek değil, bire müşterek sürede işletmelerimizin beraberce çalışmasını hükümetlerimizin iş donanmasında çalışmasını ve B2B ortaklıklar oluşturmayı hedefliyoruz.

Türkiye-Pakistan teşrikimesai ihdas kılmak isteriz. Pakistan'da önümüzdeki 2 sene içerisinde minimum 10 bin megavatlık müşterek şems erke santrali ihdas niyetindeyiz. Şu anda zat yalıtım üretimimiz müstehase erke üstünde bulunmuş olduğu düşüncesince bu yatırıma ehemmiyet veriyoruz. Türk yatırımcıların, Pakistan'a gelip bu yenilenebilir erke programına kuma olmalarını ve yardım sağlamalarını istek ediyoruz. Biliyoruz ki gıdaya bulunan gerekseme katiyen bitmiyorsa enerjiye bulunan gerekseme da katiyen bitmiyor. Yatırım değme devir gerekseme mahsus alan. Dostlarımız, kardeşlerimiz gelsinler erke sahasına envestisman yapsınlar." ifadelerini kullandı.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise 2022'nin ağustos ayında İslamabad'da gerçekleştirdikleri buluşmanın peşi sıra arkadaş ve karındaş dünya Pakistan'ın Başbakanını ve kalburüstü iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da ağırlamaktan şişman devlet duyduklarını belirtti.

Türkiye'nin Pakistan'la ilişkilerinin levent boylu seneler andıran ülfet ve uhuvvet anlayışı temelinde şekillendiğini vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

"İki dünya arasındaki diplomatik ilişkilerin kasılma edilmesinin 75'inci sene dönümü kutlandı. Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz İş ve Yatırım Forumu’nda dü dünya kabilinden imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, aykırı duygunluk ve faydalarımızı en yukarı kurda delik uğrunda bulunduran müşterek geçim olması açısından önemliydi. Türk iş insanlarımız Pakistan'da yenilenebilir enerji, mesken yapımı ve ast bina dalında da ehemmiyetli roller üstlenmeye hazırlar. İki dünya bankalarının iş birliğinin motivasyon edilmesi, iş dünyasının önünü hâlâ müşterek tomar açacaktır. Gümrük işlemlerinde hâlâ aceleci müşterek iş birliğinin de işimizi geliştireceğine inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler