USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası hükümete "Açık Mektup" gönderdi

Merkez Bankasının hükümete gönderilmiş olduğu mektupta, "TCMB, 2023 senesinde Liralaşma Stratejisi’ni topu topu unsurlarıyla data odaklı ve el analizlerine alakalı adına kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir." ifadelerine toprak verildi.

Merkez Bankası hükümete
31-01-2023 16:06
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet hesabına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye "Açık Mektup" gönderdi. 2022 sene sonu enflasyonunun amaç aralığının üstünde gerçekleştiği tamlanan mektupta, enflasyonun hedeften sapmasının sebepleri ile gayeye erişmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemler toprak aldı.

Mektupta, 2022'de TCMB’nin topu topu siyaset araçlarında şümullü beraberinde gözden nakil süreci yürütülmüş bulunduğu belirtilerek, bankanın tümleşik siyaset çerçevesi bulunan Liralaşma Stratejisi'nin atılacak adımlara değgin el analizlerine ilgili şekilde oluşturulduğu vurgulandı.

Uygulanan stratejinin, mihman değer istikrarı düşüncesince dü ön şart bulunan mali sistemde Türk lirasının ağırlığının strüktürel şekilde artırılması ve akan aşkın kapasitesi oluşturulması açısından müzahir etkilerinin bulunduğu kaydedilen mektupta, şu ifadelere toprak verildi:

"Çeşitlendirilmiş sakınma kaynaklarıyla güçlendirilen TCMB rezervleri, faziletli erke tutarları ve mali oynaklıklar zımnında global çapta yaşanılan iri sakınma kayıplarına karşın artma göstermiştir. Ülke mülk takası anlaşmalarının etkinleştirilmiş kullanması sebebiyle yerli parayla tecim yaygınlaşırken, döviz piyasalarının da derinliğine devirde şimdi muvazeneli beraberinde yapıya ulaşması anlamında ehemmiyetli gelişmeler gözlenmiştir. Etkin sakınma politikasının liralaşma adımlarıyla desteklenmesi kararında mevduattaki Türk lirası payında çelimli beraberinde artma hevesi gerçekleşmiştir."

Mektupta, hedefli kredi, likidite, karşılıklar ve güvence politikalarının kredilerin nema hızı, kompozisyonunun ve kazançlı faaliyetle buluşması açısından ehemmiyetli tesirleri bulunduğu bildirildi.

Rusya-Ukrayna savaşının sonra ansız artma yayınlayan cesaret büyümesinin arama dibine alındığı dökme mektupta, kredilerin kompozisyonunda ticari, KOBİ, envestisman ve dış satım kredilerinin payının tarihî faziletli seviyelere eriştiği belirtildi.

Mektupta, global kazançlı faaliyetteki kilo verme periyodunun getirmiş bulunduğu risklere huzur finansman maliyetlerinin uygunluğu kanalıyla envestisman ve akan aşkın kapasitesinin desteklenmesinin sağlandığı kaydedilerek, "Savaşın etkisiyle yükselen ticari cesaret ve tahrifat faizleri, tahsil edilen çalışan önlemlerle ehemmiyetli miktarda gerilemiştir. Böylelikle akçasal aktarımın güçlendirilmesi sağlanmıştır. Tüm bunlar sonucunda, erke fiyatlarının tesirleri dışlandığında, 2022'de akan aşkın kapasitesi geliştirilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Uygulanan çalışan politikalarla mihman değer istikrarının önündeki strüktürel problemlerin giderilmesi anlamında ehemmiyetli kazanımlar elde edildiğine işaret edilen mektupta, şu ifadelere toprak verildi:

"Buna ek olarak, bahis konusu politikaların müspet sonuçlarının görülmesi ve global erke fiyatlarının da bağıl kararlılık kazanması ile beraberce senenin ikinci yarısından itibaren enflasyonda aşamalı beraberinde yavaşlama süreci başlamıştır. Aylık şişkinlik oranlarındaki yavaşlama kolluk ve atom çekirdeği enflasyon, şişkinlik yayılımı ve beklentileri ile anne tandans göstergelerinin ehemmiyetli oranlarda gerilemesine defa açmıştır. TCMB, 2023'te Liralaşma Stratejisi’ni topu topu unsurlarıyla data odaklı ve el analizlerine ilgili şekilde kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir. Mevduatta liralaşma oranının senenin önce ½ si bakımından yüzdelik 60’a çıkarılması ve senenin art kalanında liralaşmadaki artma periyodunun bitmeme etmesi hedeflenmektedir. Bankaların teminat, fonlama ve cesaret yayınlarını kullanma olanakları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir. Türk lirası akışkanlık yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri fonlama kanalının asliye unsuru durumuna getirilerek, bu kanalla meydana getirilen fonlamanın oranı aşamalı beraberinde biçimde artırılacaktır. Kredilerin nema hızı ve kompozisyonunun 2023'te öngörülen şişkinlik patikasıyla mevzun olması sağlanacaktır. Kredilerin yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve akan fazlayı artı faaliyetleri destekleyecek biçimde kullanımını öngören hedefli cesaret anlayışı güçlendirilerek uygulanacaktır. Rezerv kaynakları çeşitlendirilmeye ve TCMB rezervleri artırılmaya bitmeme edilecektir. Politika çerçevesinin, döviz piyasalarında bildirme ve alakanın dimdik ve stabilize beraberinde balans içre başıboş ortalık koşullarında oluşumuna yardım sağlayacağı öngörülmektedir."

Mektupta, TCMB'nin değer istikrarını mihman biçimde organizasyon ika amacı doğrultusunda geliştirdiği Liralaşma Stratejisi’ni kararlılıkla uygulamaya bitmeme edeceği kaydedilerek, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde açılan faziletli eşgüdümün yardımı ile mahveden tutarları salname artma oranının Enflasyon Raporu öngörüleriyle mevzun düzeye gerilemesinin sağlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler