USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'de Cumhuriyet Meclisinin acemi teşri yılı başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhuriyet Meclisinin 10. Dönem İkinci Yasama Yılı başladı.

KKTC'de Cumhuriyet Meclisinin acemi teşri yılı başladı
03-10-2022 14:01
Lefkoşa

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre başkanlığında birleşen Genel Kurul öncesinde meydana getirilen açma toplantısına, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanında Başbakan Ünal Üstel, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile başka davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, güruh sonrası Meclis bahçesinde matbuat mensuplarına icra ettiği açıklamada, dünkü teşri yılının hayırlara okazyon olmasını diledi.

Önemli yasaların çabucak geçirilmesinin, ülkenin içre bulunmuş olduğu koşullardan çıkabilmesi ve ıslah çalışmalarının bitmeme etmesi hesabına ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Tatar, yaz devrinde de komitelerin çalışmalarının bitmeme etmesiyle bazısı yasaların geçmesinin kıvançla karşılandığını belirterek, yardımı bulunan her insana teşekkürname etti.

Tatar, yılgı koşullardan geçildiğini, Yunanistan'ın Ege Ada'larında silahlanması, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) tabanca ambargosunu kaldırması ve başka gelişmelerin Kıbrıs Türk halkını endişelendirdiğine dikkati çekerek, "Ana yurt Türkiye'nin yetkililerinin, uğur boncuğu devir Kıbrıs Türkü'nün bekâr olmadığını, müstelzim adımların atılabileceğini söylemeleri bizi rahatlatıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletlerde (BM) 20 Eylül'de icra ettiği konuşmada, Kıbrıs Türk halkı üstünde bulunan bu nahak yere ambargolar ve izolasyonlara semere verilmesine ve KKTC'nin tanınmasına müteveccih çağrısının zamanı ortak hamle bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan'a teşekkürname fail Tatar, KKTC'nin hâlâ da güçlenebilmesi, hesaplı ve içtimai binanın güç kazanması düşüncesince hâlâ yoğunluklu icraat yapılmasının her insanın beklentisi bulunduğunu ve Meclis çalışmalarının bu süreçlere yılgı ulama sağlamasını beklediklerini söyledi.

"Kıbrıs dair geleceğe beklenti ve korkusuzca bakabilmenin altyapısı oluştu"

Kıbrıs dair ise geleceğe beklenti ve korkusuzca bakabilmenin altyapısının oluştuğunu dile getiren Tatar, bundan ahir dünkü siyasette hükümran denklik ve denktaş arsıulusal yontu temelinde etraflı hakların tescil edilmesiyle resmi mütalaa masasına geçilebileceğini anlatım etti.

Tatar, emir hakkının tasdik edilmesinin ehemmiyetli olduğunu, bunun tasdik edilmesiyle müzakerelerden semere alınabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin de dünkü siyasete (Kıbrıs'ta dü devletli çözüm) dayanak noktası vermesinin "fevkalade ehemmiyetli ve değerli" bulunduğunun altını çizen Tatar, TBMM'nin açılışında Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un da KKTC'nin tanınması ve dünkü siyasete müteveccih verdiği çelimli desteğin önemine dikkati çekti.

Tatar, KKTC'de, Türkiye'nin finansal desteği ile yaşama geçirilecek Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi ile Millet Bahçesi Yerleşkesi projelerinin inşaatının başlamasının hayırlara okazyon olmasını dileyerek bunun, Türkiye'nin KKTC'ye hediyesi bulunduğunu söyledi.

ABD'nin GKRY'ye tabanca ambargosunu kaldırması ve askeri iş birliğini geliştirmesi üzerine sorulan ortak suali da yanıtlayan Tatar, anne yurt ve güvenceci yurt Türkiye'nin söylemlerinin baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

"KKTC şekilde güvendiğimiz biricik yurt Türkiye Cumhuriyeti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun herhangi ortak fırsatta Kıbrıs Türkü'nün bekâr olmadığını vurguladığını kaydeden Tatar, Türkiye'nin gelişimleri yakından izlediğini ve gerektiğinde müstelzim tedbirleri alacağını dile getirdi.

İngiltere'nin de güvenceci yurt şekilde sorumlulukları bulunduğunu dile getiren Tatar, "KKTC şekilde güvendiğimiz biricik yurt Türkiye Cumhuriyeti." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler