USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kazakistan'da dünyanın en iri kripto para madenlerinden birisini görüntülendi

Kazakistan, sonuç birlikte yılda kripto para madencilerine müteveccih vergiyi terfi ve elektriğe erişimlerine sınırlandırma getirse de Bitcoin üretiminde dünyanın "lider" devletleri ortada toprak alıyor.

Kazakistan'da dünyanın en iri kripto para madenlerinden birisini görüntülendi
04-01-2023 12:08
Astana

Cambridge Üniversitesi uzmanlarının Ocak 2022'de yayımladıkları sonuç tutanağa göre, kripto para madenciliğinde yüzdelik 13,22'lik payla Amerika ve Çin'den sonradan üçüncü tam toprak düzlük Kazakistan'da, 300'e andıran kripto madeni bulunuyor.

Anadolu Ajansı (AA), Kazakistan'da 2019'dan beri çalışkanlık yayınlayan ve dünyanın en şişman kripto madenleri ortada toprak düzlük Enegix şirketinin data merkezini görüntüledi.

Ülkenin kuzeyindeki Ekibastuz kenti yakınındaki devasa tesise iktiran etmek düşüncesince başşehir Astana'dan kısaca 300 kilometre tarz gösteriş almak gerekiyor.

Tesisin, Ekibastuz'da toprak alması DOĞRU değil. Çünkü buranın kışın soğuk, literatür ise mutedil iklimi geceli gündüzlü okunabilen etkin kripto bilgisayarların ısınmadan derneşik çalışmasına olanak sağlıyor.

Geniş bozkırın ortasında mecmu 15 hektarlık bölgeye mensur edilen ve disiplin düzenlilik tedbirlerinin alındığı tesiste, kripto para madenciliği düşüncesince düşünülmüş bilgisayarların yerleştirildiği 8 şişman sundurma mevcut.

Burada kısaca 55 bin bilgisayar, sahiplerine dünyanın en fiyatlı kripto parası Bitcoin'i vermek düşüncesince muttasıl çalışıyor.

Ancak bu hangarlara evvel defa girenleri öğür olmadıkları müşterek kavga karşılıyor. Makinelerden çıkan bu vızıltıya, kripto madenciler özlük aralarında “dijital paranın sesi” diyor.

Enegix Şirketi Hosting (Barındırma) Departmanı Müdürü Yersayın Nurtoleuov, AA muhabirine, ortaklık adına toptan Bitcoin'in yüzdelik 1,3'lük payını elinde tuttuklarını söyledi.

Nurtileuov, tesisin müşterilere saatte 180 megavat çarpıcılık mizan gücüne ehil bulunduğunu belirterek "Bizim data merkezimize cihazını (bilgisayarını) yerleştiren müşterilerimize yatırımcılar diyoruz. Onlar buraya çabucak cihazlarını getiriyorlar; cihazların açılması, internete bağlanması ve toptan kripto ağ gücüne erişiminin sağlanması kabilinden şimdi ahir süreçlerle tığ ilgileniyoruz. Yani şirketimiz umumi anlamıyla kripto madenciliği eden cihazlara ev sahipliği yapıyor ve emek vermesi düşüncesince asliye altyapısını sağlıyor." dedi.

Bitcoin madenciliği düşüncesince tesiste gelişigüzel muhtelif olanağı barındırdıklarını kaydeden Nurtoleuov, bunlardan en önemlisinin elektriğin okunabilen sağlanması ve cihazların 7/24 denetlenmesi bulunduğunu söyledi.

Nurtoleuov, biricik müşterek bilgisayarın çevrim dışı kalmaması düşüncesince 100'den aşkın kişiyi istihdam ettiklerini kaydederek "Genellikle canlı IT uzmanları çalışıyor. Çalışanlarımızı kendimiz eğitiyoruz. 15 günce posta yöntemiyle çalıştıklarından naşi tesisimiz sınırları süresince taşınmazlar ve yemekhanemiz mevcut." sanarak konuştu.

"Veri merkezinde mevcut müşterek Bitcoin aleti saatte 3,5 kilovat çarpıcılık tüketiyor"

Yaklaşık 150'den aşkın alıcı ile izlenen tesisin data merkezleri ayrımsız vakitte İlya Fomin kabilinden dizge operatörleri çeşidinden da daima strateji halinde.

Fomin, gerçek görevinin data merkezindeki Bitcoin cihazlarının 7/24 meşgul vaziyette olması düşüncesince elinden geleni gerçekleştirmek bulunduğunu anlatarak "Bu cihazlar çalışırsa Bitcoin zehir da meşgul ve kripto para üretimi yapılır." ifadesini kullandı.

Söz konusu Bitcoin cihazlarının emek vermesi düşüncesince en ehemmiyetli hammaddenin çarpıcılık bulunduğunu dile getiren Fomin, "Bu hangardaki data merkezinde mevcut müşterek Bitcoin aleti saatte 3,5 kilovat çarpıcılık tüketiyor. Yani çarpıcılık yok ise kripto para da namevcut demek." değerlendirmesini yaptı.

Fomin, Bitcoin madenciliğinin özünün ise işlemlerin rastgele müşterek ara bulucu olmadan aracısız iletilmesinden ibaret bulunduğunu belirterek şu şekilde bitmeme etti:

"Çiplerin bulunmuş olduğu bu cihazlar Bitcoin yahut gayrı kripto paralara lüzumlu önbelleği peydahlamak düşüncesince kırılamayacak denli derinlemesine müşterek harf, nüsha dizisini ortaya çıkarır. Tüm bunlardan sonra, data işlemi başarıyla muktebes sayılır ve cihazın sahibi Bitcoin yahut gayrı kripto para ünitesi biçiminde kar elde eder."

Yakın vakte denli dünyanın en şişman ikinci kripto madeni sevgili tesisin yetkilisi, sonuç müşterek yılda Kazakistan'da yaşanmış bulunan çarpıcılık krizi dolayısıyla ithal elektrikle çalıştıklarını ve dünyada Bitcoin'in bedel kaybetmesi kabilinden etkenlerden naşi da faaliyetlerini sınırlandırdıklarını dile getirdi.

Nurtoleuov, ortaklık adına bunları arızi başağrısı gördüklerini belirterek "Bitcoin grafiğine bakarsak daim eğrim bulunduğunu görürüz. Bu sene 'kripto kışı' yaşıyoruz. Ancak bu sene ehemmiyetli seviyede yükselmesini bekliyoruz. Yaklaşık 100 bin dolara denli yükseleceğini kestirim ediyoruz." dedi.

"Artık sayısal madencilik lisanslı müşterek çalışkanlık olacak"

Kazakistan Blok Zincir ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği Üyesi Sergey Putra ise hükümet ile bölüm ortada yaşanmış bulunan bazısı anlaşmazlıkların kanuncu düzenin olmamasından kaynaklandığına ayraç etti.

Putra, gerçek probleminin yük dışı etkin kripto madenleri bulunduğunun altını çizerek "Çok sayıda kripto cihazlar kanuncu sıfır yollarla ülkeye sokuldu. Şimdi bu cihazları elde edenler oto yıkama, pizzacı kabilinden yerlerde saklanarak kripto para madenciliği yapıyorlar. Buna karşıyız. Biz vergisini ödeyen ve data merkezleri bulunan 'beyaz madenciler' dediğimiz kripto madenlerini destekliyoruz." sanarak konuştu.

Kazakistan Parlamentosunda kripto para madenciliğini yasallaştıracak "Dijital Varlıklar Hakkındaki" kanun tasarısının görüşüldüğünü aktaran Putra, kendisinin de bahis konusu kanun tasarısının hazırlanmasında bilirkişi adına toprak aldığını söyledi.

Putra, şimdi ilkin ülkede hakeza müşterek sektörde kanun tasarısı geliştirilmediği düşüncesince sürecin çetince geçtiğini anlatarak "Bu kanun tasarısıyla bundan sonradan sayısal madencilik, lisanslı müşterek çalışkanlık olacak. Bu lisanslar dü kategoride verilecek. Birinci kategori, madencilik ekipmanların yerleştirildiği data merkezlerinin sahiplerine ikinci grup ise çabucak madencilik bilgisayarı bulunan ferdî girişimciyi kapsayacak." ifadelerini kullandı.

Ayrıca kanun tasarısında toprak düzlük gayrı müşterek maddeye mucibince bundan sonradan ülkeye getirilecek kâffesi madencilik cihazların işaretleneceğini ve biricik müşterek sistemde kaydı yapılacağını aktaran Putra, bunun, bu piyasanın şeffaflığı açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Putra, kripto madenciliğinde 1 megavatın altında çarpıcılık tüketiminin yasaklanacağını da dile getirerek "Bu, 1 megavat ev ortamında, garajda yahut apayrı yerlerde yük dışı kripto para madenciliği yapanların önünü boğazlamak düşüncesince belirlediğimiz en ceninisakıt tavan." değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan, kripto para madenciliğinde ne evren önderi oldu?

Kazakistan’daki ehven elektrik, akla yatkın iklim koşulu kabilinden faktörler ülkede 2019'da kripto para madenciliğinin sanayileşmesine bozukluk oldu.

Özellikle 2021'in yazında Çin'de gelişigüzel muhtelif kripto para madenciliğinin yasaklanmasıyla sektör, yandaki abuhava Kazakistan'a kaymaya başladı.

Çinli kripto madencilerin akınına uğrayan Kazakistan, toptan kripto para madenciliğinde endamsız müddette ABD'den sonradan dünyada ikinci sıraya yükseldi.

Bu, ülkede gayrikanuni kripto madenciliğin önünü açarken ayrımsız vakitte çarpıcılık sektöründeki baskıyı da artırdı.

Ocak 2022'de Orta Asya genelinde meydana mevrut şişko çarpıcılık kesintisiyle Kazakistan'ın devlete ilişik çarpıcılık şebekesi firması KEGOC, çarpıcılık ve bütünlüklü müşterek erke sistemi kapasitesi ortada balans sağlanmasına değgin yaşanmış bulunan zorluktan naşi abuhava genelinde etkin 196 kripto madeni şirketine çarpıcılık vermeyi kesti.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de 8 Şubat 2022'deki hükümetin esnetilmiş toplantısında, gayrikanuni etkin kripto madencileri belirleme etme, bu bölgede vergiyi yükselme ve kripto para madenciliğini kanuncu adına kodifikasyon buyruğu verdi.

Ülke, haziran ayında kripto para madencilerine tükettikleri çarpıcılık miktarına mucibince üç ayda müşterek ihsan ifa zorunluluğu getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler