USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına yardım sağlaması gibi değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine müteveccih tabanca ambargosunu tahammül sonucuna ilişkin, "Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara yardım sağlaması benzer değil." dedi.

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına yardım sağlaması gibi değil
24-09-2022 00:59
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddialarının esas dışı bulunduğunu belirterek, "Bu iddiaların ortak özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince sınırlanmış bulunan ortak karttır" dedi.

Kalın, NTV'deki deli dolu yayında soruları cevapladı ve gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, Semerkand ve New York temaslarının, Türk aut politikasında bundan muahharen normal dip ve devim bilimi diplomatik girişimlerin ortak halkası bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın birtakım bölgelerinde gerçekleştirmek istediği referanduma yer veren Kalın, ortak kıta cepheli bu çeşit girişimleri akilane bulmadıklarını belirterek, "Biz 2014 senesinde meydana getirilen Kırım referandumunu ve sonucunu kısaca Rusya ilhakını tanımadığımız üzere bu çeşit referandumlarda da durumumuz belli. Daha açık çerçevede iri fotoğrafa baktığınızda, Rusya ile Batı ortada bitmeme fail mücadelenin ortak acemi safhasını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Kalın, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi düşüncesince arsıulusal hususiyet temelinde ortak diplomatik mütalaa döneminin başlaması gerektiğini, bunu içtenlikle ve ağırbaşlı ortak halde karşıcı ortak kıta ülkenin Türkiye bulunduğunu dile getirdi.

Esir takası süreci

Türkiye'nin arabuluculuğundaki süreçle ait MİT'in sayışma sürecinde aşırı ehemmiyetli ortak gösteriş oynadığını aktaran Kalın, şu detayları paylaştı:

"Aslında bu proses kısaca 3,5 aydır bitmeme fail mütalaa süreciydi. İsimler, listeler, kimlerin bırakılacağı, nereye gideceği üzerine aşırı ortak tomar ayrıntı var. Biz maslahat neticelenene derece kamuoyuna aşırı izah yapmadık ancak Cumhurbaşkanımız bu konuyu, reis diplomatlık düzeyinde aşırı ısıdam tuttu. Sayın Putin ve Sayın Zelensky ile bolca görüşmeleri oldu. 200 ad vardı ancak 15 adda anlaşılamıyordu. İhtilaf oldu. Sonra o dizelge daraldı, Lviv'e yetişmedi. O devir kılıç dedik ki az buçuk elan müzakereye bitmeme edelim. O devir da 5 isme derece düştü. O 5 ad de Türkiye'ye geldi ve harp bitene derece bizim güvencemizde olacaklar."

Tahıl koridorunda Rusya'nın zat gemilerine el koyulur endişesi bulunduğunu tamlayan Kalın, Rusların sevkiyatında bölümsel ortak eksilme bulunduğunu söyledi.

Rusya yaptırımları deldi iddiası

Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddiası sorulan Kalın, "Bu iddiaların ortak özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince sınırlanmış bulunan ortak karttır. Rus turistlerin ülkemize gelmesini yasaklayacak halimiz yok. Buraya mevrut gezgin ne başka kartları kullanıyorsa öbür kartları da kullanabilir." dedi.

Semerkand'da Rus bütünüyle selamlaşırken, Putin'in şaşırması videosu sorulan Kalın, görüntüleri muahharen izlediğini söyledi.

Kalın, "Biz salona girdiğimiz zaman, Rus heyeti karşıdaydı. Orada benim dü kıta mevkidaşım onlar selam der üzere el ettiler. Vaktimiz de vardı. Bir madde da vardı açıkçası, derinti başlamadan konuşmamız gereken. Öyle sıhhatsiz omuzla esenleşme hali oldu, benim mevkidaşım yapınca ego de yanıt verdim, gayr de yaptı. O tam Sayın Putin arkadan 'Ne yapıyor bunlar?' der gibi, bizim Hakan Fidan Bey'e söylüyor." diyerek konuştu.

"Şam ile siyasal değini ne devir ve ne seviyede olur?" sorusunu yanıt veren Kalın, şu anda anca ortak tasar olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın da anlatım etmiş bulunduğu üzere duyum birimlerimiz gerektiği zaman, gerektiği derece ait yerlerle görüşmelerini yaparlar." ifadelerini kullandı.

ABD'nin GKRY'ye müteveccih tabanca ambargosunu kaldırması kararı

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine (GKRY) müteveccih tabanca ambargosunu tahammül kararını değerlendiren Kalın, "Amerikan yönetiminin, Kıbrıs Rum Yönetimine çevrilmiş tabanca ambargosunu kaldırmasını aşırı kusur ortak değişmeyen namına görüyoruz. Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara ulama sağlaması beklenen değil. Kıbrıs sulh sürecine ulama sağlaması da bahis konusu değil." diyerek konuştu.

İsrail ile normalleşme

Kalın, İsrail'e iadeiziyaret yapılıp yapılmayacağı sorusuna, gündemleri aşırı dip bulunduğu düşüncesince yaklaşan vadede hakeza ortak ziyaretin olmayacağını, İsrail'de de seçimlerin olacağını hatırlattı.

Kalın, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"İsrail ile normalleşmeyi hem düet ilişkilerimiz hem Filistin meselesi aynı zamanda semt açısından ehemmiyetli görüyoruz. Daha evvel de anlatım ettik, düet ilişkilerimiz etraflı sıkıntılara rağmen, ticari ve insancasına boyutta güzel ortak halde bitmeme etti ancak bunun derece ehemmiyetli bulunan ortak öbür madde da Filistin meselesinde adaletli ve sürekli ortak çözümün bulunabilmesi ve dü devletli çözümün yaşama geçirilebilmesi, Türkiye'nin bu sürecin ortamında olması iri ciddiyete haiz."

"Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı"

Enerji teşrikimesai üzerine hemen İsrail-Türkiye ortada değil, Avrupa tarafında da ağırbaşlı ortak isteklilik bulunduğunu kaydeden Kalın, "Ukrayna-Rusya savaşından muahharen Avrupa gene ortak erke kriziyle erinç karşıya. İki seçenek var. Birisi TANAP'ın güçlendirilmesi. Azerbaycan gazının Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İkinci seçenek de Doğu Akdeniz'den elde edilecek gazın İsrail, Lübnan, Mısır olur, Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İki halde da Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı" diyerek konuştu.

Kalın, İran'da körpe ortak kadının gözaltında ölümüyle ait iri sıkıntı duyduğunu, sosyal sulh ve huzuru önceleyen yaklaşımın bilge olmasının esas istekleri bulunduğunu dile getirdi.

Azerbaycan-Ermenistan ortada sulh anlaşmasının mütalaa edildiğini tamlayan Kalın, şu değerlendirmede bulundu:

"Aslında az buçuk objektif şartlara baktığımız devir da bundan sonrasının bundan muahharen gene müzakerat kanalıyla ilerleyeceğine ilişikli sert ortak istek var. Burada elbette esas dava bildiğiniz üzere kısaca sabık yıl yaşanmış bulunan o 44 günce Karabağ Savaşı'ndan muahharen ortak mütareke anlaşması yapılmış oldu ancak daha ortak sulh anlaşması yapılmadı. Şu anda sulh anlaşması mütalaa ediliyor. Ermenistan ve Azerbaycan arasında. Bu elbette aşırı şümullü ortak anlaşma. Yani bundan muahharen dü devletin normalleşmeye gidecek süreçte atacağı adımları, sınırları, hudut güvenliğini, koridoru, Azerbaycan toprakları içerisinde artan Ermeni vatandaşların durumunu, hepsini belirleyecek aşırı ehemmiyetli ortak anlaşma. Bu anlaşmanın akilane yapılması, Kafkaslar'da sulh ve istikrarın belirlenmesinde aşırı önemlice ortak gösteriş oynayacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler