USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail, Yahudilerin dini bayramında El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

İsrail yönetimi, Yahudilerce lahut sevgili Yom Kippur Bayramı gerekçesiyle, engelleme altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde mevcut Harem-i İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı.

İsrail, Yahudilerin dini bayramında El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı
04-10-2022 19:01
Kudüs

Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Gassan er-Recebi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, İsrail ordusunun "Yahudilerin tapınma edeceği" bahanesiyle öğlen vakti namazından itibaren camiyi kapattığını söyledi.

Recebi, İsrail güçlerinin Yahudilerce mübarek muazzez "Yom Kippur" dolayısıyla ferda akşama denli camiye Müslümanların girişini ve ezan okunmasını yasakladığını aktardı.

İsrail güçlerinden birlikte ayda 57 kere ezan yasağı

Öte taraftan Filistin Vakıflar Bakanlığı, İsrail'in ilkgüz kocaoğlan süresince Harem-i İbrahim Camisi'nde 57 kere ezan okunmasını engellediğini duyurdu.

Dün de Fanatik Yahudi yerleşimciler, Harem-i İbrahim Camisi içre oyunluk kurarak dinleti düzenlemişti.

Yahudi yerleşimcilerin, camide enstrümanlar eşliğinde şarkılar dediği ve raks etmiş olduğu sahneler içtimai medyada münteşir ve tepkiyle karşılanmıştı.

Harem-i İbrahim Camisi'ne müteveccih ihlaller

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te mevcut Mescid-i Aksa'nın etrafı namına onama edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonraları en mübarek dördüncü cami onama ediliyor.

Caminin altında toprak meydan mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanında Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin mezarları bulunuyor.

İsrail'in 1967'den bu yana karışma altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halil kentinde mevcut cami, 25 Şubat 1994'te sabahleyin namazını kılan Müslümanların karşı acı açan Baruch Goldstein angın Yahudi fanatiğin eyleminden sonraları kapatılmış ve baştan açıldığında ise yarısından dahası Yahudilere tahsis edilmiş halde ikiye bölünmüştü.

Tarihe "El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı" namına güzeşte saldırıda 29 Filistinli yaşamını kaybetmiş, 150'den çok ad yaralanmıştı.

Caminin bölünmesinin ardından, Hazreti İshak ve eşinin bulunmuş olduğu kabirler Müslümanlara ayrılan bölümde kalmış, ötekiler ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı.

Bölünmüş aksam yılda onar devir aykırı namına Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor. Buna göre, Yahudilerin dini bayramlarında cami bulunan fasıl Yahudilere, Müslümanların dini bayramlarında da havra bölümü Müslümanlara tahsis ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler