USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Bir karı içi şiddete, ortak hanıma şiddete, ortak ölüme bile tahammülümüz yoktur

İçişleri Bakanı Soylu, müşterek eş içi şiddete, müşterek hanıma şiddete, müşterek ölüme bile tahammüllerinin olmadığını belirterek, hedeflerinin "sıfır şiddet" bulunduğunu bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu: Bir karı içi şiddete, ortak hanıma şiddete, ortak ölüme bile tahammülümüz yoktur
25-11-2022 14:06
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla içtimai iletişim araçları hesabı üstünden ortak videoteyp ileti paylaştı.

Bakan Soylu, paylaşımında, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, meydana getirdiği çalışmalarla, dünyaya sağlam ortak levha çizmektedir. Devletimizin halis muhlis organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede dört dörtlük ortak seferberlik halinde. Kadına el kalkamaz." ifadelerini kullandı.

Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, meydana getirdiği çalışmalarla, dünyaya sağlam ortak levha çizmektedir.

Devletimizin halis muhlis organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede dört dörtlük ortak seferberlik halinde.

Kadına EL KAL-KA-MAZ!#KadınaŞiddeteHayırpic.twitter.com/Yz5CxtjLNx

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) November 25, 2022

Soylu, videoteyp mesajında ise terör, gidiş geliş kazaları, afetler, Kovid-19 salgını neredeyse nice probleminin evren ile bire ortak anda yaşandığına ayraç ederek, "Ancak anca ortak tanesi mevcut ki bizlere katiyen yakışmıyor. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' diyen, 'kadına el kalkmaz' diyen ortak medeniyete on paralık ancak on paralık yakışmıyor. Bir kadına, ortak çocuğa, ortak anneye, boşanmak talip eşe, ayrılmış bulunduğu eşine, nişanlıya hüküm göstermek, büsbütün avrat ve bebek bulunduğu düşüncesince zulmetmek, bunlar bizlere yakışmıyor. Bu ne haktır, bu ne insanlıktır ne de erkekliktir. Dinde de vicdanda da noktayı yoktur." değerlendirmesini yaptı.

Dünya neredeyse Türkiye'de de fasile içi ve hanıma hızlı uğraş edildiğini özetleyen Soylu, 21'inci asrın başlangıcında Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu bölgede Türkiye'de inkılap durumunda adımlar atıldığını belirtti.

Her şeyden evvela anayasanın değiştirilerek, hanımlara müteveccih artı ayrımcılık yapılmasının evvela kez ortak kanun kuralı durumuna getirildiğini vurgulayan Soylu, fasile içi ve hanıma müteveccih sertliği engel peyda etmek düşüncesince kanunlar, yönetmelikler ve icraat yapıldığını aktardı.

Namus ve yol yordam cinayetlerinde meydana getirilen ukubet indirimi ve mahkemedeki güzel çözüm indirimlerinin de kaldırıldığını anımsatan Soylu, başka mevzularda bulunduğu neredeyse bu mevzuda da stratejileri bulunduğunu söyledi.

Soylu, bunların en yenisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim, Adalet, Sağlık, İçişleri bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanmakta bulunan ve mart ayında yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2021-2025 4. Ulusal Eylem Planı olduğuna dikkati çekti.

4 milyon 105 bin avrat Kades'i telefonuna indirdi

Buna ek adına 2022 yılı zarfında herhangi ortak birimin mesul bulunduğu çalışkanlık planının da yayınlandığını aktaran Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu belgelerdeki bakanlığımıza sakıt görevler çerçevesinde fasile içi ve hanıma müteveccih sertliği engel kalmak düşüncesince sağlam aşırı uygulamayı yaşama geçirdik. Tedbirlerimizin ortak bölümü inhibütör olmaya yönelik. Öncelikle çağcıl değişen teknolojinin halk imkanlarını sahaya sürdük. Mesela 2018 senesinde Kades anlı şanlı uygulamayı devreye aldık. Kadınlarımız bunu cep telefonlarına indiriyorlar. Bir ürkü butonu neredeyse çalışıyor, acele vaziyette biricik dokunuşta 112 acele çağırma cihazı merkezimize suç duyurusu düşüyor ve en DOĞRU kadrosu yönlendiriyoruz. 27 Ekim bakımından 4 milyon 105 bin avrat bu uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin suç duyurusu aldık, ekiplerimiz hepsine gitti. Bunların 318 bini asıl ve korku içeren ihbarlardı ve hepsine karışma edildi ve ıvır zıvır ortak not, başarısından çevre Kades arsıulusal rütbe aldı. Fransa ve Belçika da uygulamayı sağlam aldı."

Elektronik Kelepçe İzleme Merkezinde 1950 hadise izlendi

Soylu, ortak başka hazırlık adına da bakanlığın Güvenlik Acil Durum Merkezi'ndeki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezini kurduklarını dile getirerek, "Riski faziletli olaylarda duruşma kararıyla takılan elektronik kelepçeler, bu merkezden 7 güneş 24 sayaç izlenmektedir. Aynı anda 1500 olayı izleme edebiliyoruz. Uzaklaştırma sonucu bulunan erkek, hanıma yaklaştığında cümle uyarıyor ve ekiplerimiz acilen karışma ediyor. Şu anne derece 1950 hadise izledik, halen 747 vakanın izlemesi de bitmeme ediyor." bilgisini paylaştı.

Ayrıca bayanların yakınma imkanlarını ve yakınma izleme kapasitesini de bariz bariz çoğaltma dolayısıyla gittiklerini aktaran Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde 1005, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde 242 peyda etmek neredeyse mecmu 1247 yerde fasile içi ve hanıma müteveccih hızlı uğraş bölüm amirliği kurduklarını ve herhangi ortak ilçede ulaşılabilir olduklarını vurguladı.

100 bin nüfusun üstündeki avrat misafir evi bulunmayan belediyelerin de misafir evi açmaları dair uyarılıp, müddet verildiğini özetleyen Soylu, "Ayrıca, kollukçu merkezi amirlikleri ve jandarma karakollarındaki emniyet masalarına 3 bin avrat personel görevlendirerek kadınlarımızın menfaatlerini şimdi şen tabir etmelerini sağladık. Öte taraftan il ve ilçelerimizde mevcut bariz bap birimlerimizde de bu şikayetlerin alınmasını ve ŞÖNİM'lere yönlendirilmesini sağladık. Bu kanalları açtıkça, tahsil edilen şikayetler, tabii ki hazırlık kararları da ulaşılabilirlik de arttı." ifadelerini kullandı.

Kadına müteveccih hüküm vakalarında "önleyici olmak" esas yaklaşımıyla cereyan ettiklerinin altını çizen Soylu, bunun düşüncesince işin riziko analizi boyutuna ayrı ortak ehemmiyet verdiklerini dile getirdi.

"Yeni ortak projeyle bu analizleri sentetik zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince düzentileme başlattık"

Bu kapsamda dünyada geçer riziko çözümleme formlarını ve yöntemlerini kullandıklarını tamlayan Soylu, "Her olayda, vakaya hususi ortak yük ve riziko yorum formu doldurup, çözümleme ediyoruz. Bu formlarımızı daim toy kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de toy ortak projeyle bu analizleri sentetik zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince düzentileme başlattık ve şu an imtihan aşamasındayız. İnşallah aşırı çelimsiz müddet arasında herhangi ortak fenomen düşüncesince şimdi isabetli, şimdi er ihtar sağlayan ve şimdi inhibütör ortak düzene daim beraberce kavuşmuş olacağız." bilgisini paylaştı.

Her mevzuda bulunduğu neredeyse fasile içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede de işin en ehemmiyetli unsurunun insan, bilirkişi personel ve maşeri farkındalık olduğuna dikkati çekici Soylu, bunun düşüncesince derin ortak yetişek programı izlediklerini anlattı.

Son 3 yılda mecmu 327 bin kollukçu personeline bu mevzuda yetişek verdiklerini özetleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Son 2 yılda 38 bin erbaş ve ere, kollukçu akademisi, jandarma ve kıyı düzenlilik akademisinde tahsil gören kestirmece 24 bin öğrenciye, 3 bin 327 mülki hile amirimize şu demek oluyor ki kaymakamlarımıza valilerimize, 18 bin muhtarımıza bu mevzuda yetişek verdik. Ve görülmemiş ortak projeye başladık. 'Kadına El Kalkamaz' ismini verdiğimiz bu projeyle eş odaklı, yayılmış ortak bilgilendirme emek harcaması yapıyoruz. Şu anne derece dört dörtlük 5 milyon adama ulaşıldı. 100 binden ortak tomar afiş ve pankart hazırlandı. 1,5 milyondan ortak tomar risale dağıtıldı. Tüm bu icraat kararında geldiğimiz gözcü şudur, 2015 senesinde salname maatteessüf 360 avrat cinayeti yaşanmıştır. Nüfusumuz yüzdelik 7,5 artmasına karşın sabık sene 309'a indi. Bu sene da sabık senenin bire ortak zamanına mucibince yüzdelik 8'lik ortak düşme var. Yani ortak gerileyiş trendi var. 2015'te şüpheliye müteveccih maruz inhibütör hazırlık sonucu sayısı 295 bin, 2021 yılı böylece bu nüsha 726 bin olmuştur. Bu sene ise halen 608 bin şu demek oluyor ki devletin halis muhlis organları fasile içi ve hanıma müteveccih hızlı uğraş dair dört dörtlük ortak seferlik halindedir."

"Aile içi hüküm ve hanıma hüküm adamlık dışıdır"

Soylu, hayattaki fasile içi ve hanıma müteveccih hüküm rakamlarına bağlı de bilim vererek, şunları kaydetti:

"Aile içi ve hanıma müteveccih şiddette ahiret yolculuğu payı Türkiye'de milyonda 5 ve hala düşüyorken, Amerika'da milyonda 22 şu demek oluyor ki 4 katımız. Ukrayna'da milyonda 21. Belçika, Avustralya ve Romanya'da milyonda 8. İsrail, Hırvatistan milyonda 7. Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti milyonda 6. Almanya, Hollanda, İsveç, İspanya, Norveç bizimle bire ortak şu demek oluyor ki milyonda 5 ki nice ülkede bu ahiret yolculuğu paylarını elden eşi, ayrılmış bulunduğu benzeri ve kız arkadaşını kapsamasına karşın bizde fasile içi, anne, kız karındaş neredeyse fertleri de kapsamaktadır. Elbette ortak sayısına caba tahammülümüz yoktur. Bir fasile içi şiddete, ortak hanıma şiddete, ortak ölüme bile tahammülümüz yoktur. Hedefimiz el değmemiş şiddet. Bu sayıların kâffesi el değmemiş olana kadar. Şiddet sıfır, dirilik kaybı sıfır, yaş el değmemiş olana derece halk hanımlarımız kendini herhangi ortak devir güvende hissedene derece çalışmaya, çalışmaya ve çalışmaya devam. Aile içi hüküm ve hanıma hüküm adamlık dışıdır. Kadına el kalkamaz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler