USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: 81 ilde 200 noktada e-İmza imla işlemi gerçekleştirilmektedir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Halihazırda 81 ilde 200 noktada e-İmza haşiv işlemi gerçekleştirilmektedir." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: 81 ilde 200 noktada e-İmza imla işlemi gerçekleştirilmektedir
22-04-2022 21:53
İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı acemi etiket kartlarımıza kişi ve yurttaşlık işleri müdürlükleri ve kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro müdürlüklerinden imla olanağına kavuşmuş oluyoruz. Halihazırda 81 ilde 200 noktada e-İmza yükleme işlemi gerçekleştirilmektedir." dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce planlı e-İmza lansmanına eklenmiş bulunan Soylu, yaşanılan asrın ortak yönüyle müşterilerini efdal asayiş tehditleriyle çevrelediğini, ortak yönüyle de efdal ortak rekabetle erinç karşıya bıraktığını söyledi. Soylu, "Artık gereksinimlerimiz da risklerimiz de hâlâ çeşitli, hâlâ acele ve ayrıca hâlâ karmaşık. Herhalde bundan 30-40 sene geçmiş zatî bilgilerimizin çalınması kabilinden ortak mevzuyu ağrı ediyor değildik. İnternet bağlanak hızı niteleyerek ortak sorunumuz da yoktu, siber suç, mevhum hilekârlık niteleyerek ortak zeval grubu da tabii ki gündemde değildi." niteleyerek konuştu.

Teknolojik imkanların ortak taraftan kolaylıklar sunarken ortak taraftan da daima gelişmeye, yenilikler üretmeye âşıklı bıraktığını vurgulayan Soylu, "Bugün hem amme hizmetleri dalında hem asayiş hizmetleri dalında az buçuk gecikme, zamanın az buçuk arkasında kalma, fehva yerindeyse ortak enstantane koyuverme ağırbaşlı maliyetler oluşturmaktadır. Artık çağcıl devletin şifrelerinden birisi 'sıfır mola'dır. İçişleri Bakanlığı şekilde mükemmel da bu mottoyu yatkın durumdayız." ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede ''sıfır mola'' dediklerini, bu kapsamda terörizmle mücadeleden efdal operasyonel kabiliyetlere, kuruluşlar arası koordinasyonun ve iş birliğinin sağlanmasından teknik, beşeri ve teknolojik kapasitenin geliştirilmesine denli sağlam baş döndürücü hamle attıklarını tamlayan Soylu, eş içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede de ''sıfır mola'' dediklerini, elektronik bilezik strateji merkezini devreye soktuklarını ve bugüne denli 1432 vakanın takibini yaptıklarını, 535 olayı da çalışkan şekilde elektronik kelepçeyle izlediklerini söyledi.

"81 ilde 200 noktada e-İmza imla işlemi gerçekleştirilmektedir"

Uluslararası ödüllü KADES yazılımını ürettiklerini, tahminî 3 milyon 500 bin kadının bu yazılımı indirdiğini, 198 bin suç duyurusu aldıklarını ve tamamı ihbarlara gittiklerini, bunun kararında eş cinayetlerinin dörtte ortak oranında azaldığını vurgulayan Soylu, bu nicelik sıfıra inene denli çalışacaklarını belirtti.

"Sıfır mola" anlayışının çırçıplak alandaki en ehemmiyetli yansımalarını, Türkiye'nin en güzel kurumlarından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün çatısı altında gerçekleştirdiklerini ve Türkiye Cumhuriyeti etiket kartına elektronik imza çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı, acemi etiket kartlarımıza kişi ve yurttaşlık işleri müdürlükleri ve kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro müdürlüklerinden
yükleme olanağına kavuşmuş oluyoruz. Halihazırda 81 ilde 200 noktada e-İmza imla işlemi gerçekleştirilmektedir." halinde konuştu.

Ziraat Bankası'nın da testleri yaptığını, pazartesi gününden itibaren bu bankanın şubelerinde e-İmza'nın yüklenmesine başlanacağını özetleyen Soylu, kullananların imla işlemi düşüncesince kimliklerini beniz yüze belirleme etmekle yükümlü olduklarını söyledi.

"e-İmza, yıvışık imza ile ayrımsız türel geçerliliğe sahip"

Bazı düzenlemelerle ehemmiyetli tasarruflar sağladıklarını vurgulayan Soylu, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Daha öncesinde e-İmza düşüncesince muktezi bulunan çıpır ve usb dongle kabilinden malzemeler dövizle ithal ediliyordu. Ancak bu acemi sistemle, acemi soy sop etiket kartlarının içindeki çipi kullanacağımız düşüncesince ehemmiyetli ortak maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Yine ayrımsız nedenle kargo tutarının de önüne geçiyoruz. Şunun altını yemek isterim. e-İmza, esasında yıvışık imza ile ayrımsız türel geçerliliğe sahip. Yalnızca esas şahıslar namına oluşturulur, büyüklenme namına e-İmza oluşturulamaz. Elektronik imza sayesinde, ilk evvela data bütünlüğünü sağlayabiliyoruz. Veride muahharen ortak ayrım yapıldığında da meydana getirilen bu değişikleri belirleme edebilmemiz bundan muahharen hâlâ kolay. Aynı şekilde, muamele sahibinin kimliğinin doğrulanmasını da baş döndürücü hâlâ hazırlop sağlayabiliyoruz."

Bu projeden bekledikleri faydanın e-İmza kullanımının çoğalması bulunduğunu tamlayan Soylu, "2021 sene sonu bakımından Türkiye’de elektronik imza kullanıcı sayısı tahminî 6 milyondur. Bizim bu acemi sistemimizde de 10 Ocak’tan itibaren 2 bin 830 vatandaşımız imla yapmıştır. Bir nevi uçucu devre şekilde gördüğümüz bu zamanın arkası esna inşallah bu lansman programından muahharen bu sayının çabucak artmasını bekliyoruz. Bankacılık ve para uygulamaları, noterlik iş ve işlemleri, tapu ve kadastro iş ve işlemleri, belge dümen sistemleri, keyif alanı uygulamaları, finansal düzenlemelere bağlı uygulamalar, gümrük işlemleri uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, hususiyet uygulamaları, sigorta ekspertiz uygulamaları, ecnebi iştirakçi çalıştırma izni başvuruları ​
e-İmza yararlanma alanlarıdır." niteleyerek konuştu.

''Yeniliklere bitmeme ediyoruz''

Yeniliklere bitmeme ettiklerini, tek fasılasız çalıştıklarını özetleyen Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla baş başa Allah baht ederse dünyanın en güvenlikli, yerel ve ulusal pasaportu işlemleri imal edilmeye başlandı. Yani önümüzdeki 3-4 ay içinde başkalarına gerekseme duymayacağımız, bizi asayiş ve çiplerle ortak bölgeye sıkıştırmayacak, darphaneyle, Maliye ve Hazine Bakanlığımızla baş başa levent boylu zamandır üstünde çalıştığımız ortak adımı gerçekleştiriyoruz. Eğer becerebilirsek kimliklerimizde de ayrımsız sürede pasaportlarda da şu demek oluyor ki öz ürettiğimiz yerel ulusal pasaportlarda da inşallah mülevven gösterici kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Ehliyetleri etiket kartlarına yüklediklerini hatırlatan Soylu, ayrımsız biçimde etiket kartlarının da ehliyetlere yükleneceği acemi ortak sürecin içinde olduklarını belirtti.

Üç şeyi yapabileceklerini ve deneyeceklerini hâlâ önceleri dediğini dile getiren Soylu, "Birincisi, ehliyetlerin kimliklere yüklenmesi, bunu tamamladık. İkincisi e-İmza'nın kimliklere yüklenmesiydi, bunu da tamamladık. Üçüncüsü ise emniyet kartlarının üstünden ortak ifa sistemi etiket kartlarında geliştirilebilir mi? Bunu eden dünyada kip devletler var. Bu mevzuda da ağırbaşlı ortak enfrastrüktür emek vermesi yapılıyor. Tüm bankalarımızla ve Merkez Bankasıyla ne yapabiliriz niteleyerek konuşuyoruz. Epey ortak vakte ihtiyacımız mevcut ancak icraat bitmeme ediyor." dedi.

"Hayat kimliğine kolay" sloganı temalı lansmanda e-İmza'nın etiket kartlarına yüklenmesi tanıtıldı. Ziraat Bankası Maslak Şubesi ve Üsküdar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne kalabalık bağlanak yapılarak e-İmza kullanışlı şekilde gösterildi.

Lansmana, İçişleri Bakanı Soylu'nun yanı esna İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler