USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Uluslararası sistemin güncellenmemesi sorunlara çözüm bulunmasını zorlaştırıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toptan sistemde zamanın akışının da hızlandığını belirterek, 'Uluslararası ilişkilerde hala karar en ehemmiyetli hususlardan biri 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen. Cep telefonlarımıza güçlü haftada biraz yazılım güncellenmes

Çavuşoğlu: Uluslararası sistemin güncellenmemesi sorunlara çözüm bulunmasını zorlaştırıyor
23-12-2021 20:23
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, global sistemde zamanın akışının da hızlandığını belirterek, "Uluslararası ilişkilerde hala karar en ehemmiyetli hususlardan biri 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen. Cep telefonlarımıza güçlü haftada beş altı yazılım güncellenmesi geliyorken arsıulusal sistemin 80 senedir güncellenmemiş olmaması ilkin Birleşmiş Milletler iktisap etmek kıl payı sistemin problemlerine çözüm bulmasını zorlaştırıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği çeşidinden devir içi planlı Uluslararası Güvenlik Akademisi'nin kapanışında 'Türkiye'nin Güvenlik Sorunları ve Politikalar' mevzulu görüşme yaptı. Akademinin güzeşte yılki toplantısındaki konumasını anımsatan Çavuşoğlu, global vaziyete bağlı tespitler yaparak buna layıkıyla uyarlanan aut yöntem adımlarına bağlı bilgelik paylaştığını aktardı. O devir koronavirüs pandemisinin korkutucu boyutlarda olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, "Önümüzde ziyasız müşterek tabela mevcuttu. Şimdi de pandemi sürüyor. Hatta dünkü varyantlar herkesi huzursuz ediyor. Bazen bunları abartıyoruz fakat neticede rakamların arttığını, bilhassa Avrupa ve Afrika'da görüyoruz. Ancak insan gelişigüzel zorlukta bulunduğu kabilinden pandemiyle ne yaşayacağını öğrenmeye başladı. Daha evvela 'Pandemi sonrasına kendimizi ne hazırlarız?' niteleyerek konuşuyorduk. Şimdi 'Pandemi sonrası ne devir gelecek?' onu bilmediğimiz düşüncesince 'Pandemiyle beraberce günce yaşamımıza ne bitmeme edebiliriz?' bunları konuşmaya başladık" niteleyerek konuştu.

'SABİT KALIPLAR İÇİNDE HAREKET ETME ŞANSIMIZ YOK'

Bakan Çavuşoğlu, global düzenlilik ortamındaki kırılganlığın arttığına ayraç ederek konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Soğuk harp sonrası baştan iri kuvvet rekabeti Ukrayna, Balkanlar, Karadeniz, Tayvan, Güney Çin Denizi kabilinden ayrımlı alanlarda gerilimleri körüklüyor. İkim değişikliği, terörizm, siber saldırılar, kesintili huruç ve müstevli kabilinden oldukça çağdaş sınamaların tesirleri gelişigüzel yerde hissedilir bir hale geliyor. Küresel sistemde dönemin akışı da hızlanıyor. Yeni buluşların arası adeta kısalıyor. mesela Tarım Devrimi 10 bin sene sürmüştü. Sanayi Devrimi'nden beri kısaca 200 sene geçti. İnternetin zamanı 30, cep telefonun zamanı ise 25 yıllık. Savunma paradigmasını muhavvil SİHA'lar bulunan operasyonal kapasitelerine ulaşalı 10 sene oldu. Her ay dünkü müşterek buluş ve keşifle dirlik karşıyayız. Çin donanmasının büyüklüğü ABD'yi geçti. Hipersonik füzeler defans konseptlerini değiştiriyor. Her şeyin bu denli çabuk değişmiş bulunduğu müşterek ortamda arsıulusal ilişkilerde hala karar en ehemmiyetli hususlardan biri 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan arsıulusal düzen. Cep telefonlarımıza güçlü haftada beş altı yazılım güncellenmesi geliyorken arsıulusal sistemin 80 senedir güncellenmemiş olmaması ilkin Birleşmiş Milletler iktisap etmek kıl payı sistemin problemlerine çözüm bulmasını zorlaştırıyor. Pandeminin önceki günlerinde aşırı taraflılığa bulunan gerekseme müşterek sefer henüz ortaya çıkmıştır. Bu yolda akıbet 1 yılda ağırbaşlı müşterek açıklık kıvrım edildiğini söyleyemeyiz. Ama gene de aşırı taraflılık ve el birliği kabilinden kavramların en azından söyleyiş düzeyinde henüz öne çıktığını görüyoruz. Bu tahavvül karşısında politikalarımızı ve elimizdeki enstrümanları daim güncelliyoruz, güncellemeye çalışıyoruz. Aslında bu müşterek opsiyon değil buna mecburuz. Sabit kalıplar içinde akım ika şansımız yok. mesela bugün Rusya ile Ukrayna ve Rusya ile NATO arasındaki rakiplik sakıncalı boyutlara tırmandı. Rusya ile şümullü ilişkilerimiz var niteleyerek ilkelerimizi ve Ukrayna ile andıran ilişkilerimizi namevcut sayacak değiliz. Bunun kabilinden aşırı sayıda sıkıca denklemde dönemin ruhu ve ulusal güvenliğimiz ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz ve hazırlamaya çalışıyoruz. Bu zor bir, iş fakat diplomatlık de bunun düşüncesince var."

'Yepyeni müşterek evren kuruluyor' lafının mübalağa olmadığına yer veren Çavuşoğlu, dünkü düzenin kuruluşunu izlemekle yetinilemeyeceğini bu dönüşümün akla yatkın okunarak akla yatkın teşhislerde bulunulması icap ettiğini vurguladı.

'KALKINMA VE REFAH YOLUNU AFRİKA İLE BİRLİKTE YÜRÜYORUZ'

Çavuşoğlu, insanca aut yöntem ilkeleriyle müteşebbis aut politikanın sahadaki gerçeklere dayandığını belirterek, "Örneğin güzeşte hafta sonu 38 Afrika ülkesinden 16 mutluluk ve hükümet başkanı mükemmel 100 icra vekili İstanbul'daydı. Biliyorsunuz Afrika ile bu çapta zirveleri aşırı beş on mutluluk veya yapılış gerçekleştirebiliyor. mesela Fransa veya Avrupa Birliği veya Amerika veya Çin ihtimal Hindistan. Böyle müşterek şahika yapabilmemizin temelinde hem prensipli hem çalışkan aut yöntem anlayışımız yatıyor. Bu zirvenin temasında da vurguladığımız kıl payı kalkınma ve bolluk yöntemini Afrika ile beraberce yürüyoruz. TİKA, Türk Hava Yolları, Yurtdışı Türkler, Diyanet, Kızılay, Maarif kabilinden kuruluşlarımız ve sert aşırı sivil polis polis maşer kuruluşlarımız Afrika'nın en ücra köşelerine denli ulaşıyor" dedi.

'NATO AVRUPA ATLANTİK GÜVENLİĞİ'NİN TEMEL UNSURU OLARAK KALMALIDIR'

"Ulusal güvenliğimizin en ehemmiyetli teminatlarından biri caydırıcı gücümüz. Caydırıcı müşterek güce erbap iktisap etmek düşüncesince de askeri güç, nüfus, iktisadi kuvvet kabilinden unsurların yanı esna çalışan diplomatlık gerekir" diyen Bakan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Biz de serbest müşterek coğrafyada diplomatik öncecilik üstünlüğüne alakalı realist müşterek aut yöntem izliyoruz. Olayların bizi yönetmesine müsaade vermeden tepkisel değil proaktif diplomatlık anlayışımız var. Diplomasiye gelişigüzel devir evleviyet veriyoruz. Bundan sonradan da diplomasiye evleviyet vermeye bitmeme edeceğiz. Kıbrıs'ta, Libya'da, Kafkaslar'da, Doğu Akdeniz'de, Suriye'de 'önce diplomasi' dedik. Diplomasinin tıkandığı vaziyette da sahaya indik. Bu kararlılık, ulusal kuvvet algımızı ve caydırıcılığımızı öneli seviyede artırdı. Sadece sahamızda değil tamamı dünyada. Bu yılki Güvenlik Akademisi'nde ele tahsil edilen ehemmiyetli konulardan biri de NATO'nun geleceği. NATO'da müşterek tahavvül geçiriliyor. Kendisini dünkü gelişmelere uyarlanmış etmeye çalışıyor. NATO'da 2030 sürecinde politik boyutun güçlendirilmesine odaklanılıyor. Biz de NATO'nun en iri 2'nci ordusuna sahip, NATO harekat ve misyonlarına en müşterek tomar yardım sağlayıcı 5'inci abuhava yerine bu çalışmalarda çalışkan müşterek gösteriş üstleniyoruz. Yaz aylarında Madrid Zirvesi'nde ikrar edilecek mühim konseptin yazımına ehemmiyetli katkılar yapıyoruz. NATO, Avrupa Atlantik Güvenliği'nin asliye unsuru yerine kalmalıdır. Bazı ülkelerce AB'nin NATO'ya opsiyon yerine sunulması çabaları var. Bu müspet ve realist müşterek yaklaşım değil. Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemizdir. En akıbet NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da buna tamamı oturumlarda aksan yaptık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Fatih Karagümrük3333-5
17Hatayspor3233-8
18Gaziantep FK3231-15
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler