USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çatışma bölgelerinde etkin gazeteciler AA Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin önemini vurguladı

Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den iletişim araçları temsilcilerinin de toprak almış olduğu programda katılımcılar aldıkları nazari ve kılgı eğitimleri ve faydalarını AA muhabirine anlattı.

Çatışma bölgelerinde etkin gazeteciler AA Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin önemini vurguladı
29-09-2022 12:00
Ankara

Anadolu Ajansı (AA), Polis Akademisi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle savaş, facia ve dehşet durumlarda fariza yapabilecek muhabirlerin yetiştirilmesi neredeyse planlı "22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ne değişik ülkelerden 25 iletişim araçları çalışanı katılıyor.

Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den iletişim araçları temsilcilerinin de arazi almış bulunduğu programda katılımcılar aldıkları nazari ve kılgı eğitimleri ve faydalarını AA muhabirine anlattı.

"Ukrayna'da yaşananların peşi sıra savaş muhabirliği eğitimine katılmaya değişmeyen verdim"

Moldovalı Victor Zburliuc ülkesinde TİKA ofisinde çalıştığını ve izlence üzerine evvela detayları oradan edindiğini belirtti.

Zburliuc, Moldova'da buna benzeri bir terbiye programının bulunan olmadığını ve bundan dolayı Türkiye'deki programa başvurduğunu kaydetti.

Yaşadığı bölgenin sıkıca bir süreçten geçtiğine dikkati çekici Zburliuc, "Komşu memleketimiz Ukrayna'da yaşananların peşi sıra bu tahsile katılmaya değişmeyen verdim. Burada öğrendiklerimin ilerleyici çağda gazetecilik yaşantımda aşırı müfit olacağıma inanıyorum." dedi.

Zburliuc programın enine boyuna meraklı bir çerçevede hazırlandığına tanık bulunduğunu söyleyerek, şimdiye sincap en zorlandığı kısmın sosyal vakalara engelleme dersinde tazyikli suya maruz kaldıkları departman bulunduğunu belirtti.

"Bu bilgiler bundan ahir dizge hayatım düşüncesince aşırı yarar sağlayacak"

Ülkesi Kırgızistan'da malumat ajansında etkin Alexandra Vasilkova da savaş muhabirliği eğitimine katılabilmeyi iri bir talih yerine gördüğünü söyledi.

Programda aldıkları eğitimin aşırı müfit olacağına yer veren Vasilkova, "Bundan ahir kariyerimde de savaş bölgesinde düzentileme ihtimalim var. Kırgızistan ile Tacikistan ortada hudut sorunu mevcut." dedi.

Vasilkova, "Burada şu anne temas öğrendiklerimiz ortada şümullü maruz evvela iane eğitimi aşırı önemliydi. Bir başka ehemmiyetli ibret de arbede anlarında kendimizi elbette koruyabileceğimiz özetleyen derslerdi. Bu bilgiler bundan ahir dizge hayatım düşüncesince aşırı yarar sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Kendi ülkesi ve Türkiye'nin nice anlamda benzeri özelliklere cemaat olduğuna yer veren Vasilkova, Türkiye'nin aşırı çağdaş ve demokratik bir dünya olmasının kendisini etkilediğini belirtti.

"Çatışma sahalarından akilane bilgiyi istihsal geçirmek düşüncesince kaynağına inmeliyiz"

Gazetecilik faaliyetlerini Türkiye'de sürdüren Nazgul Kenzhetay, elan öncesinde de benzeri terbiye programlarına katıldığını fakat hiçbirinin AA Savaş Muhabirliği Eğitimi derece kılgı içeriğe cemaat olmadığını söyledi.

Uzmanlık alanındaki devletlerde ısıdam çatışmaların koyu yaşandığına dikkati çekici Kenzhetay, "Çalışma alanım bulunan Avrasya maatteessüf değme durumunda çatışmaların görüldüğü bir bölge. Bizler de bu çatışmalara anık olmalıyız. Doğru bilgiyi istihsal geçirmek düşüncesince kaynağına inmeliyiz. Bunun düşüncesince bu terbiye programına eklenmek istedim." ifadelerini kullandı.

Kenzhetay, "Daha öncesinde deli dolu bunalım bölgelerinde bulundum. Bundan evvela aldığım eğitimler nazari bir ağırlığa sahipti. Ancak uygulamada değme bilinçlilik alelacayip oluyor. Burada sosyal vakalara engelleme kabilinden kılgı derslerin gittikçe bizim düşüncesince aşırı müfit olacağına inanıyorum." dedi.

"22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" bitmeme ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının da terbiyeci ekibiyle dayanak noktası verdiği Savaş Muhabirliği Eğitimi, Türkiye'de dalında yegâne olma niteliği taşıyor.

22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin evvela üç gününde katılımcılara, Polis Akademisinin terbiyeci ekibi kabilinden "ilk yardım" ve "toplumsal vakalarda takım kullanımı" mevzuları kullanışlı yerine anlatıldı.

Katılımcılara Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanması, savaş teorisi ve terminolojisi, derya ve iklim operasyonları, dehşet durumlarda bilgelik teknolojileri ve bunalım bölgelerinde malumat dili eğitimleri de verildi.

Bugüne temas aralarında yabancıların da bulunduğu 461 katılımcıya savaş muhabirliği eğitimi verilirken, toplanmış 12 güneş sürecek 22. fasıl eğitimi 7 Ekim'de sona erecek.

Eğitimi bitirmeye doğruluk elde eden katılımcılar, arsıulusal geçerliliği bulunan "Savaş Muhabirliği Sertifikası" alacak.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler