USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Alanında en güzel girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli ve ibdai adına geliştireceğimiz bu planların ticarileşmesi ve en endamsız müddette hususi bu piyasanın kullanımına taşınması en esas önceliğimiz." dedi.

Bakan Varank: Alanında en güzel girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz
13-11-2022 17:06
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli özelliğin erbap bulunduğu dayanak modeli bulunduğunu belirterek, "Bu dayanak programımız sebebiyle önümüzdeki çağda bireşimli zeka uygulamalarıyla devletimizde veriden hâlâ ortak tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız." dedi.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, Bakan Varank'ın katılımıyla İstanbul Ticaret Odası Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nde (BTM) gerçekleştirildi. Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, kamu, yüksekokul ve iş dünyasından temsilciler apiko bulundu.

Törende, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında yardıma makul tanıdık konsorsiyumlar arasında, çalım temsilcilerinin de katılımıyla muhtelif anlaşmalar imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, imza töreninin açılışında meydana getirdiği konuşmada, bireşimli zeka teknolojilerinin bugün geldiği noktada, sektörleri elbette etkilediği, onlar düşüncesince elbette bedel ürettiğiyle ilgilendiren bundan böyle kimsenin şüphesi kalmadığını söyledi.

Gelişmiş ve büyümekte bulunan topu topu devletlerin bireşimli zekanın gizil kazanımlarına müteveccih ağır adımlar attığı ortak çağda olunduğunu tamlayan Varank, "Biz de çabucak gelişen bu teknolojiden göre yararlanma edebilmek düşüncesince kalkınma planlarımızda, Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde bireşimli zekayı, kazançlı etki, içtimai kâr ve millî asayiş açısından türkiye düşüncesince önemlice uygulayım bilimi dallarından biri kendisine belirledik. Bu itibarla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve topu topu ilgilendiren paydaşlarla hazırlamış olduğumuz Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi geçtiğimiz sene yayınladık. Önceliklerimiz doğrultusunda beşeri sermaye, AR-GE ve girişimciliğin desteklenmesi, altyapının geliştirilmesi, sosyoekonomik ahenk düşüncesince tensikat ve arsıulusal teşrikimesai mevzularına odaklandık." sanarak konuştu.

"Alanında en elleme girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz"

Mustafa Varank, ortaya koydukları hedeflere erişebilmek düşüncesince evvela eskiden bireşimli zeka teknolojilerine taraf verecek kalifiye insanoğlu kaynağına envestisman hazırlamaya çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"2025 yılına derece bu alandaki istihdamın minimum 50 bine ulaşmasını istiyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu'ndan 42 yazılım okullarına, Deneyap Türkiye Atölyelerinden Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na ve TEKNOFEST'e derece baş döndürücü yenilikçi projelerimiz mevcut ve bunları uygulamaya bitmeme ediyoruz. Bu yenilikçi projelerle ortak taraftan hâlâ ortak tomar yazılımcı yetiştirilmesini sağlarken, öbür taraftan da gençlerin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesini destekliyoruz. Yapay zeka alanındaki hedeflerimize ulaşmanın ortak öbür ön şartı da AR-GE ve inovasyon kültürüyle bu alandaki girişimciliğin yaygınlaştırılması. AR-GE konusunda, ister enfrastrüktür gerekse plan bazlı desteklerimizle hususi piyasanın envestisman yapmasını motivasyon ediyoruz. 96 uygulayım bilimi ihya bölgemiz, 1.600'e DOĞRU AR-GE ve dizayn merkezimiz, AR-GE ve yenilikçilik ekosistemimizi beslemeye bitmeme ediyor.

Bu altyapılarla araştırmacılar, girişimciler, işletmeler, yatırımcılar ve üniversiteler ortada ağır ortak görevdaşlık oluşturuyoruz. Bunun indinde KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajanslarımız yoluyla baş döndürücü muhtelif programlar uyguluyor, işletmelerimizin AR-GE odaklı projelerini desteklemeye bitmeme ediyoruz. Kurduğumuz gurk merkezleri ve teşebbüs sermayesi fonlarıyla uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin gelişim göstermesi düşüncesince değme muhtelif olanağı sağlıyoruz. Uluslararası görüntü olanaklarına da paydaşlarımızı çalışan ortak halde yönlendiriyoruz. Katılım sağladığımız AB Birlik Programlarıyla projelerimize görüntü olanağı oluştururken, dalında en elleme girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz. Yine DOĞRU vakitte katılma anlaşmasına imza atacağımız Dijital Avrupa Programı'yla araştırmacılarımız ve KOBİ'lerimiz bireşimli zeka dalında en mütekâmil altyapılara ulaşım olanağına kavuşmuş olacak."

"Bu çağrımızı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli özgülük erbap bulunduğu dayanak modeli"

Bakanlık kendisine ortaya koydukları stratejilerle global ölçekte bedel üretebilen, sürdürülebilir ortak bireşimli zeka ekosistemi bina kılmak istediklerini anlatım fail Varank, "Kamu, sanayi, yüksekokul ve girişimciler arasındaki baş döndürücü hisseli iş birliğini en yukarı ölçüde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Söz konusu ekosistemi geliştirebilmek düşüncesince topu topu paydaşları bire ortak vakitte harekete geçirecek dünkü ortak yaklaşıma gerekseme bulunduğunu belirleme ettik. Bunun düşüncesince bu sene görülmemiş ortak dayanak modeli kendisine kurguladığımız Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nı başlattık. Bu çağrımızı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli özellikse erbap bulunduğu dayanak modeli." sanarak konuştu.

Varank, bu dayanak modelinde, ortak tarafta bireşimli zeka çözümlerine gerekseme duyan ortak şirket, öbür taraftaysa gerekseme mahsus çözümü geliştirecek uygulayım bilimi sağlayıcısı kendisine tanımladıkları KOBİ ve darülfünun üzere ortakların bulunduğunu söyledi.

Bu dayanak modeliyle bireşimli zeka çözümlerine gerekseme duyan şirketlerin, uygulayım bilimi sağlayıcıları ve proses süresince kendilerine zevcelik edecek Yapay Zeka Enstitüsü ile ortak şirketler donanması oluşturmalarını istediklerini aktaran Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Yapay Zeka Enstitümüz adeta ekosistemi harekete geçirecek ortak katalizör rolü üstlenen olacak. Akademik araştırmalarla endüstrinin gereksinimleri ortada ortak güreşçi köprüsü rolü üstlenecek bulunan dayanak modelimiz, kılavuz gemisi ve sürdürülebilir teknolojilerin ortaya çıkarılmasında, bilirkişi iş gücünün oluşturulmasında mütemmim ortak gösteriş oynayacak. Geliştirilecek projelerle kamu, hususi sektör, uygulayım bilimi girişimcileri ve öbür paydaşların baş başa iş ika modelini benimsemesini sağlayacağız. Aynı vakitte ortaya çıkma çözümleri ve bilim birikimini de Yapay Zeka Enstitümüz ekosistemin tamamına aktarmış olacak.

Milli ve ibdai kendisine geliştireceğimiz bu planların ticarileşmesi ve en çelimsiz müddette hususi piyasanın kullanımına taşınması en asliye önceliğimiz. Bu doğrultuda duyurduğumuz çağrımıza başvurup desteklenmeye doğruluk ele geçiren 10 konsorsiyumun temsilcileri aramızdalar, değme birisini kutlama ediyorum. Üretim teknolojilerinden mali teknolojilere, hava değişikliğinden tarım, besin ve hayvancılığa derece rüçhan kendisine belirlediğimiz topu topu bölgelerde inşallah dünkü verim ve hizmetler geliştireceksiniz. Geliştirdiğiniz teknolojiler sebebiyle hatlarınızda okunabilen üretimi sağlayabilecek, verimliliğinizi ve kalitenizi arttırabilecek, maliyetlerinizi azaltabilecek, pazarlama, satı ve dış satım gücünüzü yükseltebileceksiniz. Kısaca, hâlâ kompetitif ortak bir duruma geleceksiniz. Bundan ahir süreçte bugün bulunduğu gibi, değme devir siz değerli üyelerimizin indinde olacağız. Destek programlarımızla ihtiyacınız bulunan şeyleri istikbal kılmak talip uygulayım bilimi kullanıcılarıyla, uygulayım bilimi tedarikçilerini buluşturmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkemizde veriden hâlâ ortak tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin en iri şirketlerine hal ortağı olma şansını bu modelle oluşturmuş olacaklarına ayraç ederek, "Geliştirilecek teknolojiler evvela öz uygulayım bilimi ihtiyacınıza hal olurken, hâlâ sonradan millî ekosistemimizin büyüme göstermesine okazyon olacak. Konsorsiyumlarımızı motivasyon etmekte, uygulayım bilimi üretimini desteklemekte ve böylecene millî bireşimli zeka ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız. Bu dayanak programımız sebebiyle önümüzdeki çağda bireşimli zeka uygulamalarıyla devletimizde veriden hâlâ ortak tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Programın düzenlenmiş bulunduğu BTM'nin, ön gurk ve gurk kendisine girişimcilere fariza fail en değerli örneklerden ortak tanesi bulunduğunu vurgulayan Varank, BTM'deki girişimcilerin şimdiye derece kestirmece 2 bilyon teklik envestisman aldığını bildirdi.

Varank, laflarını şöyleki tamamladı:

"Sayın Kılıçdaroğlu, akıbet senelerde New York'a, İngiltere'ye gidiyor. Almanya'ya gidecekmiş. 'Niye gidiyorsun' dediklerinde, 'ben teknolojiyi strateji etmek, dünyalık anımsamak düşüncesince buralara gidiyorum' diyor. Ben kendisine, ayrıca kadrosuna sorsam, 'ya siz İstanbul Ticaret Odası'nın Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'ni on paralık duydunuz mu? Hiç buralarda neler oluyor, bunları biliyor musunuz?' sanarak sorsam, güvenli olun bunlardan gelişmeleri olmaz. Kendilerine şu tavsiyede bulunuyoruz. İngiltere'ye, New York'a derece gitmenize ister yok. Gelin Türkiye'deki gurk merkezlerini görüşme edin. Son çağda tedricen rakamları kalan görüntü şirketleri neler yapıyor, bunları araştırın. Orada gördüğünüz işlerin en elleme örnekleri şu an Türkiye'de yapılıyor. Siz de bunlara tanık olun ve ülkenizle alım çalım duyun. Ben buradan müdürümüze ortak çağrıda bulunuyorum, kendisi Sayın Kılıçdaroğlu'nu çağırma etsin. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'ne gelsin, buraları ortak görsün, girişimcilerimizle ortak araya gelsin. Neler oluyor, neler bitiyor, öz de haberli olsun diyorum. 20 yılda yaptığımız yatırımlarla girişimcilik ekosistemini adeta sıfırdan nesir ettik. Şu anda bunun en elleme sonuçlarını de alabiliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi anons ettiğimizde, 'Türkiye'den 2023 yılı sonuna derece minimum 10 Turcorn, şu demek olmaktadır ki bilyon dolar değerlemeye vasıl Türk firması çıkaracağız' dediğimizde bizimle dalavere geçtiler. 'Türkiye'den unicorn mu çıkar?' dediler. Geldiğimiz noktada Türkiye'nin 6 parça unicorn'u, bizim deyimimizle Turcorn'u var.

Yaptığımız yatırımların karşılığını önümüzdeki çağda baş döndürücü hâlâ çabuk ortak halde alacağız. Teknolojide neler olmaktadır kullanmak talip gelsin bizim teknoparklarımızı, kuluçkalarımızı görüşme etsin. Yapay zekada ne işlere imza atıyoruz, bunları incelesinler. Bugün Şişecam'la imza atacağız. Şişecam kimin iştiraki, İş Bankası'nın iştiraki. Peki idare kurulunda kimler var, Cumhuriyet Halk Partisi'nden temsilciler var. Onun düşüncesince arkadaşlar, evvela öz devletlerinde neler oluyor, bunu ortak öğrensinler, ondan sonradan ayrıksı devletlere giderler."

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da bilginin baş döndürücü hâlâ giranbaha ortak halde hal üreteceği dair yenilikçi yönteme gerekseme bulunduğunu belirterek, "TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nda bunu planlamaya çalıştık. Bilgiyi üreten, bilgiyi geliştiren ve bilgiyi kullanan kurumların ortak arada olabileceği ortak bina olmasını istedik. Tüm paydaşlarımızla baş başa bu sürecin içre olacağız. Bu programın, ülkemizin ve insanlığın gelecekteki hâlâ ağdalı güçlüklerine ortak hal oluşturması noktasında dobra olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, şişman ışık çekimiyle sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler